LEGENDARNE TV SNIMKE

Zbog Bage se Sanader znojio, Dikan bacao prsten, Božinoviću je ‘skoro otkazalo srce‘, a Kerum mu je poručio: ‘Postani konobar!‘

Kroz karijeru se bavio brojnim političkim aferama i događajima koji su bili od velike važnosti i utjecaja na hrvatsko društvo

Intervju s Ivom Sanaderom

Prerani odlazak velikana hrvatskog novinarstva, Mislava Bage, ostavio je neizbrisiv trag na spomenutu profesiju. U skoro tri desetljeća dugoj novinarskoj karijeri, Bago se usavršio kao istraživački novinar, koncentrirajući se na političke teme koje su mu uz unikatan pristup sugovornicima donijele uspjeh i privukle pažnju brojnih gledatelja. Mnogi bi ga opisali kao novinara "bez dlake na jeziku" ili mu zamjerili na "neugodnim i direktnim pitanjima", no upravo je on zaslužan za neke od najpamtljivijih trenutaka u hrvatskom televizijskom novinarstvu.

Kroz karijeru se bavio brojnim političkim aferama i događajima koji su bili od velike važnosti i utjecaja na hrvatsko društvo, a specijalnost mu je bilo praćenje izbora gdje se uvijek dobro nosio s političkim kandidatima i održavao raspravu uljudnom, ali i dinamičnom.

Prošle godine, pod njegovom voditeljskom palicom snage su odmjerili kandidati za gradonačelnika Splita. U sučeljavanju su sudjelovali HDZ-ov Vice Mihanović, HGS-ov Željko Kerum, Ivica Puljak iz Centra te nezavisna kandidatkinja Branka Ramljak, a njihovu je raspravu, koja se svako malo razvijala u rat riječima, vrsno kontrolirao i obuzdavao.

Javnost dobro pamti sada već njegov kultni intervju iz 2006. godine, kada je Ivi Sanaderu, tadašnjem premijeru i čovjeku pred kojim je politička konkurencija strepila, odbrusio da ga "neće on učiti kućnom odgoju", a brojna škakljiva pitanja o nestanku šest milijuna kuna te aferi “Brodosplit”, dodatno su zbunila Sanadera koji je pred Bagom ispao inferioran i zbunjen, vrpoljeći se u stolcu.

Bago je 2006. godine proglašen za novinara godine, no ostao je ponizan i nastavio napredovati kao novinar prešavši s HRT-a na Novu TV, gdje je zaslužio ulogu reportera i političkog komentatora. Jedan od upečatljivijih Baginih intervjua u posljednje vrijeme bio je verbalni okršaj s premijerom Plenkovićem kojeg, kao i Sanadera, nije poštedio.

image

Mislav Bago i Andrej Plenković

Vlada RH/Twitter

Premijer je Bagu nazvao "kampistom" i "još jednim iz kampa", a to sve isključivo zbog Bagina pitanja zašto Gabrijela Žalac i dalje nije ministrica u Vladi ako je učinila toliko dobroga i lijepoga, kao što on stalno tvrdi. Zbog premijerove tadašnje reakcije reagirao je i HND.

Vrijedi spomenuti da su Plenković i Bago imali okršaj i ranije, u velikom intervjuu 2019., kada se premijer požalio da je dio ljudi neinformiran jer "površno čita ono što vi površno izvučete". Mislav Bago odmah je uzvratio prijedlogom tipičnim za njegov temperament.

- Da možda date ostavku i odete u novinarstvo? - upitao je zbunjenog premijera koji nije imao spreman konkretan odgovor.

Uoči parlamentarnih izbora, Bagine specijalnosti, 2020. godine na Novoj TV razvila se burna rasprava između ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i SDP-ova Joška Klisovića. U raspravi o migrantima, Božinović se toliko uzrujao da mu je Bago rekao u jednom trenu da se smiri jer će mu, kako je rekao, srce otkazati.

image
Neja Markicevic/Cropix

Uz važne društvene i političke teme, Bago se profilirao i u drugačijim podnebljima novinarskog posla, a mnogi pamte svibanj 2007. godine, kada se bavio poznatima te njihovim pravom na privatnost. Igrom slučaja, sve se to odvijalo u trenutku razvoda Josipa Radeljaka i Vlatke Pokos koji je punio regionalne tabloide.

- Jeste li istjerali Vlatku Pokos iz stana golu i bosu? - Bago je u svom stilu redao Dikanu škakljiva, no relevantna pitanja koja su natjerala Radeljaka da pred kraj emisije dramatično skine prsten i baci ga na pod televizijskog studija.

Jedan od najpamtljivijih trenutaka nakon lokalnih izbora 2013. godine bio je ispad Željka Keruma u kojem je za poraz okrivio agenciju Ipsos Puls i Mislava Bagu. Splitski gradonačelnik sasuo je tada salve uvreda i psovki na račun Nove TV.

- Više me ne interesira ni drugi krug. Samo želim reći da je Ipsos klošarska agencija, a Bago varalica. Pogriješili ste za sedam posto! Lagali ste, a u petak je u Slobodnoj Dalmaciji to izašlo na šest stranica. Neću vam više davati izjave. A tebi Bago želim da postaneš konobar, kao što i jesi – bjesnio je Kerum, popraćen snažnim pljeskom njegovih suradnika i simpatizera.

Vrijedi spomenuti da je prošle godine, obilježene epidemijom koronavirusa, po prvi puta lokalne izbore vodio iz samoizolacije, a što se tiče ostalih postignuća, Europski pokret BiH Mislava je Bagu 2013. godine proglasio najboljim novinarom regije te ga nagradio za njegov doprinos novinarstvu. Bago je 2015. godine proglašen najpopularnijim novinarom u Hrvatskoj, a sve do svoje smrti kotirao je visoko na spomenutoj ljestvici.

image
Neja Markicevic/Cropix

Važno je istaknuti da je Bago čak i na početku svoje novinarske karijere obećavao i postao zapaženi novinar. Već 1998. godine dobio je nagradu za najbolju reportažu, koju mu je dodijelilo Hrvatsko novinarsko društvo, da bi 13 godina kasnije, 2011. godine, postao predsjednik HND-a. Također, okušao se i u sportskom novinarstvu kada je s Olimpijskih igara 2008. godine izvještavao zajedno sa sportskom redakcijom.

Usprkos brojnim, ali s njegove strane promišljenim i elokventnim sukobima s osobama iz hrvatske javnosti, Mislav Bago ostat će mnogima u pamćenju kao nenadmašan TV voditelj koji je umjesto poticanja skandala poticao otkrivanje istine na jedinstven i iskren način, često bez dlake na jeziku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:35