ODAZIV JE DOBAR

Zasad se cijepilo 13.000 radnika u zdravstvu, interes za cjepivom je sve veći

Cijepljenje u bolnicama počelo je prije desetak dana i to onih koji rade s covid-pacijentima
 Neja Markičević/Cropix

Od 80.000 zaposlenih u zdravstvu, zasad se cijepilo njih 16 posto, a ako se 13.000 cijepljenih uspoređuje s 50.000 tzv. prioritetnih, onda je taj postotak oko 26 posto. No, čini se da bi ukupan broj cijepljenih u zdravstvenom sektoru mogao biti i dvostruko veći odnosno da bi uskoro moglo biti cijepljeno više od 50 posto zaposlenih u tom sektoru.

Naime, cijepljenje u bolnicama počelo je prije desetak dana i to onih koji rade direktno s covid-pacijentima, a potom i u ostalim ustanovama poglavito na hitnim bolničkim prijemima. Kako saznajemo, sve je više zainteresiranih nakon što su, relativno uspješno, znanstvenim podacima 'eliminirane' informacije koje se o štetnosti cjepiva šire društvenim mrežama. U nekim su bolnicama stigli do čak 70 posto zainteresiranih zdravstvenih djelatnika za cijepljene, a sve veći odaziv je i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

No, dok je u nekim županijama cijepljenje zdravstvenih djelatnika pri kraju, u Zagrebu ono tek počinje. Očekuje se da će prve doze u domove zdravlja stići za koji dan odnosno nakon što se procijepe korisnici i zaposlenici domova za starije u kojima je odaziv kod zaposlenika zasad prilično nizak odnosno oko 30 posto.

Prema prijavama u zagrebačkom Domu zdravlja Zapad od 490 zaposlenih prijavilo se njih 190.

"Uvjeren sam da kad cijepljenje krene da će biti i više zainteresiranih", kaže dr. Miroslav Hanževački, ravnatelj tog Doma zdravlja.

I u Domu zdravlja Centar odaziv za cijepljenje je dobar odnosno od 930 zaposlenih gotovo 70 posto prijavilo se za cijepljenje. U Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije cijepljenje djelatnika je u tijeku. Procjena je ravnatelja dr. Marka Rađe da odaziv neće biti manji od 50, a moguće je da se dostigne i 70 posto procijepljenih.

S obzirom na to da je još uvijek u tijeku provedba cijepljenja prve skupine odnosno korisnika i zaposlenika domova za starije te zaposlenih u zdravstvu, a i dio je doza cjepiva urgentno usmjeren na Banovinu nakon potresa ne bi li se zaštitili građani i zaposlenici žurnih službi, teško je procijeniti kad će prve doze početi stizati u domove zdravlja za opću populaciju stariju od 65 godina.

Prema nekim predviđanjima, to bi se moglo dogoditi u zadnjem tjednu ovog mjeseca, a do tada će se organizirati punktovi za cijepljenje te ordinacije u kojima su liječnici spremni cijepiti. Naime, prije cijepljena bit će nužno mjerenje tjelesne temperature te ostajanje u blizini mjesta cijepljenja kako bi liječnik mogao intervenirati zbog primjerice alergijske reakcije cijepljenog.

Cijepljenje opće populacije moglo bi ubrzati odobravanje cjepiva AstraZeneca /Oxford do kraja siječnja, a potom i Johnson&Johnsona koje se temelji na sličnoj vektorskoj tehnologiji.

Naime, Hrvatska je od AstraZenece/Oxforda rezervirala čak 2,7 milijuna, a od Johnson&Johnsona 900.000 doza. Bude li i Europska agencija za lijekove (EMA) krenula britanskim stopama, prve doze tog cjepiva mogle bi stići početkom ožujka čime bi se mogućnosti cijepljenja u Hrvatskoj dodatno povećale.

Uz već rezerviranih 5,6 milijuna doza cjepiva od 6 proizvođača, najnovije informacije govore da se uspjelo osigurati i 600.000 dodatnih doza Pfizer/BioNTechova cjepiva. To znači da je ukupno Hrvatska rezervirala 6,2 milijuna doza, a to jamči da bi do proljeća mogle biti cijepljene sve rizične skupine i početi cijepljenje svih ostalih građana koji to žele. Cilj je dostići 70 posto procijepljenosti kako bi se zaštitila cijela populacije u sistemu kolektivnog imuniteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:08