'NISMO PREDSTAVLJALI UGROZU'

ZARAŽENI LIJEČNICI S REBRA IZNIJELI SVOJU STRANU PRIČE 'Nije istina da smo zatajili putovanje u Austriju ili prekršili zabranu'

 CROPIX

Liječnici KBC-a Zagreb kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom, a koji su prozvani da su zatajili svoj posjet Austriji, iznijeli su svoju stranu priče u pismu koje su poslali na desetak službenih adresa.

RTL je u posjedu pisma u kojem prozvani liječnici ističu da su u austrijsku pokrajinu Korušku putovali u razdoblju od 6. do 8. ožujka, a ne od 13. do 15. ožujka kakva je percepcija javnosti te da u vremenu kada su oni bili tamo Koruška nije bila na listi područja visokog rizika.

To im je, kako pišu, potvrđeno već 9. ožujka po povratku u Hrvatsku na konzultacijama s infektolozima.

Tvrde da u dokumentu "Preporuke vezane za sudjelovanje na inozemnim kongresima", koji je ravnatelj Ante Ćorušić zaposlenicima KBC-a poslao u petak 6. ožujka, nema preporuka ni zahtjeva o javljanju o provedenim putovanjima ni ikakvih zabrana, piše RTL.

Također, naglašavaju da je Nacionalni stožer civilne zaštite tek 12. ožujka donio odluku o mjerama samoizolacije za sve one koji dolaze iz Austrije.

Dvojica prozvanih liječnika, koji su također zaposlenici i Medicinskog fakulteta, otišli su u samoizolaciju nakon što je 12. ožujka Medicinski fakultet odlučio da u samoizolaciju trebaju svi djelatnici i studenti koji su bili van Hrvatske unazad 14 dana.

Prozvani liječnici u svom zaključku navode da su bili na privatnom putovanju tijekom pretprošlog vikenda te da time nisu prekršili niti jednu odluku niti preporuku nadležnih tijela, kao ni svojih poslodavaca. Netočno je, tvrde, da su svoje putovanje zatajili, piše RTL.

Navode da od ukupno dvoje pozitivnih liječnika njihove klinike, jedan liječnik nije ni bio na spomenutom putovanju, a da druga liječnica nakon putovanja uopće nije sudjelovala u radu klinike.

Iz svih navedenih razloga, smatraju, prozvani putnici nisu predstavljali ugrozu za bolesnike i osoblje KBC-a Zagreb.

Podsjetimo, ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić, prozvao je jučer liječnike koji su bili na vikendu u Austriji tvrdeći da su zatajili svoje putovanje upravi bolnice.

Na zaražene liječnike žestoko se obrušio i ministar zdravstva Vili Beroš.

- Kolege će snositi zakonsku odgovornost i bit će sankcionirani unutar strukovnih organizacija. Nadam se i vjerujem da je ovo izuzetak i da neće narušiti povjerenje u najveći dio naših zdravstvenih djelatnika, rekao je jučer ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:45