NAKON VELIKIH KIŠA

Zamutio se izvor rijeke u Dalmaciji, iz Vodovoda upozoravaju: ‘Prokuhavajte vodu!‘

Dodali su kako se kontinuirano prati situacija u vodoopskrbnom sustavu na splitskom području
 Darko Tomas/Cropix/Cropix

Tvrtka Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split izvijestila je u srijedu navečer kako je zbog većih kišnih oborina proteklih dana na širem splitskom području došlo do zamućenja na izvoru rijeke Jadro iznad propisanih vrijednosti te je pozvala građane na prokuhavanje pitke vode.

"Rezultati ispitivanja uzoraka vode uzetih u srijedu u poslijepodnevnim satima na nekoliko mjesta iz vodoopskrbne mreže, u ovisnosti o zalihama u vodospremama i intenzitetu potrošnje, pokazuju da je na određenim dijelovima vodoopskrbnog sustava parametar zamućenja neznatno povišen u odnosu na propisanu vrijednost," priopćeno je na stranici Vodovoda i kanalizacije.

Analize s terena, kako se navodi, također pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, a sva dosadašnja ispitivanja pokazuju da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna.

"S obzirom na dosadašnju praksu, iskustva i preporuku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) preporučuje se koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju," poručili su iz Vodovoda i kanalizacije.

Dodali su kako se kontinuirano prati situacija u vodoopskrbnom sustavu na splitskom području te će o svim promjenama potrošači biti pravovremeno obaviješteni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:22