IZMJENE

Zakon o lokalnoj samoupravi: Za kandidaturu na izborima više ne treba prebivalište staro 6 mjeseci

Ide se i na smanjenje broja vijećnika, pa bi se tako Skupština Grada Zagreba s 51 zastupnika smanjila na njih 47
Ivan Malenica
 Ronald Gorsic/CROPIX

Kako je bilo i najavljivano, Ministarstvo pravosuđa i uprave pustilo je u e-Savjetovanje prijedlog izmjena Zakona o lokalnim izborima prema kojemu bi se smanjio broj dužnosnika. Tako bi župani u županijama s više od 250.000 stanovnika te gradonačelnici u gradovima koji imaju više od 100.000 stanovnika imali dva zamjenika koji se biraju zajedno s njima na neposrednim izborima.

Župan u županiji koja ima do 250.000 stanovnika te gradonačelnik u gradu koji ima više od 35.000 do 100.000 stanovnika i gradu koji je sjedište županije imali bi jednog zamjenika koji se bira zajedno s njima, dok će se općinski načelnici i gradonačelnici gradova koji imaju manje od 35.000 stanovnika i nisu sjedišta županija birati bez zamjenika.

Osim toga, ide se i na smanjenje broja vijećnika u predstavničkim tijelima, pa bi se tako Skupština Grada Zagreba s 51 zastupnika smanjila na njih 47.

Počela izigravanja

Još je jedna važna novost o kojoj se ranije nije govorilo, a to je odredba o prebivalištu. Više ne bi vrijedila norma da se kandidirati može samo osoba koja ima prebivalište najmanje šest mjeseci u mjestu kandidature, nego bi uvjet bio da prebivalište ima na dan raspisivanja izbora. Vlada je ovaj zakonski prijedlog najavljivala kao reformski potez s ciljem stvaranja jeftinije, manje i efikasnije lokalne samouprave, no oporba tvrdi da su to samo kozmetičke promjene koje "vještiji" lokalni čelnici već sada izigravaju.

- To vodi prema onome na što je naš Ante Kujundžić upozorio premijera kada je rekao da su se već počeli raspisivati natječaji za pročelnička mjesta kako bi se zbrinuli zamjenici čije će funkcije biti ukinute. A tu neće biti nikakvih ušteda - rekao je Nikola Grmoja iz Mosta, navodeći da bi prava reforma lokalne samouprave bilo smanjenje broja općina i gradova te ukidanje županija.

- Prelijevat će se iz šupljeg u prazno - kazao je Grmoja. Rada Borić iz Nove ljevice također ne vidi nikakvu reformu u ovim izmjenama.

- Prava reforma značila bi smanjenje broja, a povećanje ovlasti preostalim jedinicama lokalne vlasti, uz jačanje fiskalnih kapaciteta, odgovornosti lokalnih čelnika i participacije građana u odlučivanju. Ove kozmetičke promjene odgovaraju samo nekim političkim strankama - i dalje ćemo imati nemogućnost smjene grado/načelnika u zadnjoj godini mandata referendumom, valjda da se oni s najgorim namjerama mogu na miru posvetili klijentelizmu i korupciji, i dalje nećemo imati stvarnu decentralizaciju, nego će se država moći u sve uplitati, što odgovara npr. krimogenom savezu Plenković - Bandić. Nema niti novih obveza oko transparentnosti, pa će i lokalna vlast i dalje biti sve udaljenija od građana, umjesto u službi njihovih potreba - kaže Rada Borić.

Arsen Bauk iz SDP-a kaže da će se smanjiti broj dužnosnika, ali da to ništa ne znači jer će se povećati zapošljavanje u upravna tijela pa će umjesto na četverogodišnji mandat zamjenika gradonačelnika biti zaposleni za stalno. Naši sugovornici ništa bitno ne vide niti u smanjenju broja zastupnika u predstavničkim tijelima, osim što to ide na ruku velikim strankama.

Provjereni kadrovi

- Mislim da je, kada se već mijenja zakon, trebalo staviti drugačiji obračun mandata, tako da prva lista dobije više kako bi gradonačelniku bilo lakše vladati - rekao je Bauk i podsjetio da je svojedobno bio za to da zamjenike gradonačelnika bira predstavničko tijelo na prijedlog gradonačelnika.

Promjenu odredbe o prebivalištu u oporbi vide kao mogućnost da HDZ ipak u Zagrebu za gradonačelnika kandidira šefa Fonda za obnovu Zagreba Damira Vanđelića koji trenutačno ima prebivalište u Rovinju.

- To vjerojatno znači da su po nekome pisali zakon jer nitko nije spominjao izmjenu odredbe o prebivalištu - kazao je Bauk.

Rada Borić to čita kao nesigurnost HDZ-a i predviđa da će Plenković u lokalne izbore slati samo provjerene, sebi lojalne kadrove. Grmoja kaže da si HDZ time omogućuje iskoristiti sve "jake" ljude u lokalnim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:21