NADZOR U KLASIČNOJ

Zaključci inspekcije: Škola će dobiti opomenu, a doznajemo i hoće li odgovarati ravnateljica i profesorice

Ako inspektor utvrdi da ocjene nisu zaključene propisno, ima pravo narediti vodstvu škole da te ocjene poništi

Klasična gimnazija

 Damir Krajac/Cropix/Cropix

Inspekcijski nadzor u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji trajao je i tijekom današnjeg dana. Naime, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nakon objave tekstova o Sanji Musić Milanović, supruzi predsjednika Republike, koja je poslala vrlo kritični mail vodstvu škole vezano za četvorku njezina sina iz matematike, što je šest dana nakon kraja nastave rezultiralo prepravljanjem četvorke u peticu, uputio je u školu inspekciju.

Prosvjetni inspektor, doznajemo u resornom ministarstvu, danas je izuzimao potrebnu dokumentaciju na osnovi koje će se napisati mišljenje. Kako doznajemo, njegov posao uključuje izuzimanje dokumenata, kao i razgovor s ravnateljicom i uključenim profesorima koji su u ovom slučaju prepravljali ocjene predsjednikovu sinu, ali i drugoj djeci.

Neslužbeno doznajemo da bi zaključak inspekcije mogao biti okarakteriziran kao "neuredno vođenje pedagoške dokumentacije", što kao posljedicu može imati opomenu, koja zapravo znači da upozoravaju da se takvo što ne ponovi. U tom slučaju, čini se, odgovarati neće ni profesori ni ravnateljica.

Kako smo već pisali, inspektor ima pravo pregledati pedagošku dokumentaciju i evidencije te uzeti izjave od zaposlenika škole. Ravnateljica gimnazije Zdravka Martinić-Jerčić dužna je pak po zakonu inspektoru osigurati uvjete za provedbu nadzora i ustupiti mu podatke, pa i one iz e-Dnevnika, u kojem bi trebalo biti vidljivo vrijeme unosa zaključnih ocjena.

Ako inspektor utvrdi da ocjene nisu zaključene propisno, po Zakonu o prosvjetnoj inspekciji ima pravo narediti školi da poništi ocjene. U kojoj je fazi nadzor u ovome trenutku nije poznato jer inspektor podliježe obavezi čuvanja službene tajne. Očekuje se da bi prosvjetna inspekcija ovaj slučaj trebala završiti do početka idućeg tjedna, nakon čega će biti poznato hoće li doći do poništenja zaključne ocjene, odnosno hoće li biti sankcija za djelatnike škole. Kako neslužbeno doznajemo, zasad nema elemenata za razrješenje ravnateljice. U slučaju da se dokaže da je radila pritisak na pojedine nastavnike da promjene zaključne ocjene, njezina bi smjena bila izvjesna.

Podsjetimo, riječ je o priči koju je ekskluzivno objavio Jutarnji list, a naknadno je iz Ureda predsjednika stigao i mail u kojem je prva dama upozorila ravnateljicu na profesoricu matematike, koja je njezinu sinu zaokružila četvorku.

U međuvremenu je Jutarnji stupio u kontakt s umirovljenom profesoricom matematike iz iste škole koja je kazala kako je Musić Milanović tražila povećanje ocjene i za starijeg sina, još prije osam godina, kada je on pohađao drugi razred srednje škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 03:13