PRVI OVE SEZONE

Zagreb se zabijelio, kaos na cestama, u Splitu pao bor... U petak stiže nova promjena vremena!

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) pozvali su u srijedu vozače da prilagode vožnju snježnim uvjetima na autocestama
 Cropix

U Zagrebu je pao prvi snijeg! Metropola se počela 'bijeliti' kasno prijepodne i očekuje se da će snijeg padati do jutarnjih sati u četvrtak. Naravno, obilnije padaline su zabilježene u Lici i Gorskom kotaru, ali lokalno stanovništvo baš i nije oduševljeno budući da su veći nanosi snijega izazvali probleme u prometu.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) pozvali su u srijedu vozače da prilagode vožnju snježnim uvjetima na autocestama, posebno ih upozoravajući da ne pretiču ralice ispred kojih je cesta uvijek neočišćena.

"Vozači nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat riskantan i opasan za njihovu sigurnost", priopćio je HAC, pozivajući vozače da prije kretanja na put provjere stanje na cestama.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Napominju da je autocestu u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padalina.

"Vozači često negoduju da nisu vidjeli ralice, međutim kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće - nastao bi kolaps, kolona ralica", kažu u HAC-u.

Pojašnjavaju da je za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe osigurati prohodnost, što u situacijama snježnih padalina podrazumijeva i određenu količinu snijega na kolniku.

image
Boris Kovacev/Cropix

To svakako ne znači, kažu u HAC-u da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padalina iako vozači imaju drugačiji privid s obzirom na to da se 10-ak minuta nakon prolaska ralice stvara novi pokrivač koji se čisti u sljedećem ciklusu.

HAC je također pozvao vozače da pripreme svoje vozilo za zimske uvjete, da ne kreću na put bez odgovarajuće zimske opreme te da se vozilom ne zaustavljaju na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, što može završiti kobno već da se zaustave na odmorištu.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Vozače pozivaju na oprez i zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela.

Stanje na cestama može se provjeriti na mrežnoj stranici www.hac.hr ili www.hak.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu sve obavijesti šalju se putem prometnog servisa HAK-a pa je u vožnji važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS).

image
Matija Djanjesic/Cropix

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422.

Na autocesti A1 se stvorila kolona automobila i kamiona između čvora Sveti Rok i tunela Sveti Rok, javlja HAK. Kolona u pokretu duga je oko 5 kilometara u smjeru Zagreba.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, dijelu Karlovačke i Zadarske županije, uključujući autoceste A1 između čvorova Gornja Ploča i Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II te državne ceste: DC1 Jastrebarsko-Korenica-Gračac-Knin, DC3 Zdihovo-Delnice-Kikovica i DC8 Senj-Karlobag-Sveta Marija Magdalena. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i magle. Moguća je poledica te odroni. Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

image
Jakov Prkic/Cropix

Za razliku od unutrašnjosti koja se 'bori' sa snijegom, u priobalju probleme izaziva snažan vjetar i kiša. Na sjevernom Jadranu bura, a na južnom jugo.

Na splitskim Mejama tako se jutros srušilo stablo, iako vatrogasci ne žele nagađati je li uzrok incidenta kiša ili vjetar. Bor koji se odlomio sa zelene površine iznad pločnika i ceste, pao je na parkirani osobni automobil na Putu Meja, javlja Slobodna Dalmacija.

image
Sasa Buric/Cropix

image
Sasa Buric/Cropix

Javna vatrogasna postrojba je oko 10.30 sati zaprimila dojavu o tom incidentu. Za sad još uvijek nije poznata kolika je materijalna šteta nastala uslijed pada krošnje stabla na krov osobnog vozila.

Prognostičari iz DHMZ-a za HRT upozoravaju da će i je još u četvrtak u većini unutrašnjosti nužan oprez zbog kiše koja se smrzava na podlozi, samo rijetko i zbog malo snijega. Od petka porast temperature, za vikend i osjetan, uz povremenu mjestimičnu kišu do subote uglavnom u južnijim kopnenim područjima, te posebice na Jadranu, gdje će i dalje biti često obilne kiše, ponegdje praćene i grmljavinom, a nevolje će stvarati i većinom jako i olujno jugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:28