NEMA LIJEČNIKA

Zadrani prosvjedovali zbog nedostatka pedijatara, u gradu ih je samo - devet

‘Kriza primarne zdravstvene zaštite ne odnosi se samo na pedijatre, nego i na ginekologe i liječnike obiteljske medicine‘
 Luka Gerlac/Cropix

Nekoliko stotina Zadrana predvođenih Građanskom inicijativom "Tko je moj liječnik" okupilo se u subotu na Trgu pet bunara u Zadru prosvjedujući zbog nezadovoljavajuće zdravstvene skrbi, osobito nedostatka pedijatara.

Višegodišnje nezadovoljstvo zbog manjka pedijatara u Zadarskoj županiji eskaliralo je sredinom kolovoza pobunom roditelja na društvenim mrežama nakon vijesti o odlasku pedijatrice Nevene Švorinić iz sustava Doma zdravlja te najavom odlaska u privatnike još nekoliko pedijatara.

Noseći transparente podrške pedijatrima, poput "5 nebodera, 4 kantuna, 3 bunara, 2 pumpe, 1 pedijatar", "Imamo pravo znati", "Ako narastem, bit ću pedijatar", "Od pedijatra do groba", "Nemam pedijatra", prosvjednici su prošli središtem grada do Morskih orgulja.

"Nadamo se da se ovakva situacija, da roditelji moraju izlaziti na ulice, više nikad neće ponoviti. Od odgovornih očekujemo konkretna rješenja, a ne obećanja. Dio pedijatara otišao je u privatnike i više neće imati ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Tražimo da nam se kaže kako će se riješiti problem i da se odgovorni drže tog rješenja", poručili su organizatori prosvjeda nazvanog Reci AAA.

U posljednja dva tjedna pročelnik Odjela za zdravstvo Zadarske županije Marko Kolega nekoliko je puta demantirao tvrdnje roditelja da svi pedijatri iz primarne zdravstvene zaštite idu u privatnike.

"Riječ je o samo jednoj liječnici. Svi ostali pedijatri ostaju u sustavu, odnosno radit će i dalje kao koncesionari s ugovorom s HZZO-om i neće naplaćivati preglede. Roditelji mogu biti mirni jer neće biti neupisane djece kod pedijatara", poručio je Kolega koji bi predstavnike Građanske inicijative navodno trebao primiti u ponedjeljak.

Prosvjednici su poručili da se kriza primarne zdravstvene zaštite ne odnosi samo na pedijatre, nego i na ginekologe i liječnike obiteljske medicine.

Zadarski pedijatri imaju i po 1400 upisane djece, što je iznad nacionalnog i europskog prosjeka i propisa. Trebalo bi ih biti 13, a sada ih je devet.

image
Luka Gerlac/Cropix
image
Luka Gerlac/Cropix
image
Luka Gerlac/Cropix
image
Luka Gerlac/Cropix
image
Luka Gerlac/Cropix
image
Luka Gerlac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:56