PROGNOZA DHMZ-a

Za vikend zahlađenje i olujna bura. No, neće dugo potrajati. Već se zna kada opet stižu obilnije oborine...

U petak će povremeno padati kiša, moguća je grmljavina, a uz pad temperature u najvišem gorju mogući su susnježica i snijeg

Grmljavinsko nevrijeme/Ilustracija

 Niki Nobilo/Cropix/Cropix

Vrijeme će u petak biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, mjestimice izraženijom, a moguća je i grmljavina. Uz pad temperature od sredine dana u najvišem gorju mogući su susnježica i snijeg. Prema kraju dana sa zapada prestanak oborine i postupno razvedravanje, prognoza je za petak Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Bit će vjetrovito, u početku uz umjeren do jak jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo. Od sredine dana vjetar u okretanju na umjeren i jak, na udare olujan sjeverozapadni i sjeverni, duž obale i bura. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 10 i 15, na Jadranu od 16 do 20 stupnjeva Celzijusovih.

image
Screenshot/DHMZ

U subotu će biti pretežno sunčano, razmjerno vjetrovito i hladnije. Oblačnije na istoku, no uglavnom suho. U središnjim i gorskim krajevima vjetar slab do umjeren sjeverni. U istočnoj Hrvatskoj te na Jadranu puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar s olujnim udarima, na sjevernom dijelu i bura. Najniža jutarnja temperatura većinom od -3 do 3, na Jadranu između 5 i 10 °C. Najviša dnevna između 6 i 11, na Jadranu od 11 do 16 °C.

Sve u svemu, nastavlja se promjenljivo vrijeme, za vikend će biti i hladnije, u unutrašnjosti često uz jutarnji mraz. Povremene kiše, ponegdje i obilnije, bit će ponovno početkom novog tjedna, kad će opet zajužiti, piše HRT.

U Dalmaciji nova ciklona utječe na vrijeme, no ona je prolazne naravi pa će donijeti dosta manje oborina u odnosu na situaciju iz prvog dijela mjeseca. Ipak, prolazak ove ciklone označit će početak hladnijeg razdoblja koje će nastupiti već u dane vikenda, piše Dalmacija danas.

image
Screenshot/DHMZ

Zbog učestalih prolazaka ciklona i fronti preko područja Dalmacije, izmjenjivat će se jugo i bura, a prva od nekoliko bura na vidiku zapuhat će već danas. Ipak, bit će vrlo prolazne naravi. Očekuje se promjenjivo vrijeme s više oblaka u prvom dijelu dana, kada će mjestimice biti kiše, pljuskova i grmljavine, no neka će područja ostati suha ili uz vrlo male količine kiše.

Tijekom dana postupan prestanak oborina i postupno razvedravanje. Još samo u noći će puhati jugo koje će ujutro prestati, a na sjevernom Jadranu će zapuhati tramontana koja će se brzo proširiti morem prema jugu. Na otvorenom su mogući vrlo jaki udari tramontane.

Navečer će vjetar okretati na jaku buru koja će podno Velebita i Biokova u noći na subotu biti olujna, mogući su prolazni orkanski udari. Minimalne jutarnje temperature u Dalmatinskoj zagori od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature 13°C ponegdje u zaobalju do 20°C uz obalu i na otocima. Navečer osjetno hladnije.

image
Screenshot/DHMZ

Subota će biti pretežno vedra. Ujutro će puhati umjerena do pojačana bura i tramontana, slabit će u drugom dijelu dana. Bit će osjetno hladnije, a osjet hladnoće ujutro će povećavati bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u Dalmatinskoj zagori od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 7 do 14°C.

Pretežno vedro bit će i u nedjelju. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju slaba tramontana. Jutro još malo hladnije pa će mraza biti diljem Zagore, ali i ponegdje u unutrašnjosti otoka. Najviše dnevne temperature od 7 do 14°C.

U ponedjeljak još pretežno sunčano i suho. Vjetar slab, navečer će zapuhati jugo. Bit će neznatno toplije. Od utorka slijedi novo naoblačenje, pa će povremene kiše biti do kraja tjedna. Ponovno će biti malo toplije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:04