OPTIMIZAM S PLITVICA

Za promidžbu turizma potrošit će se 2 milijuna eura više nego lani

Plitvicka jezera, 100410.Priprema turisticke sezone.Premijerka Kosor sugerirala je ministru Bajsu i predsjeniku HTZ-a Niki Bulicu da iz novih reklamnih spotova koji se vec emitiraju u svijetu izbace kadar, djevojku koja se sunca, zbog seksisticke note.Foto: Danijel Tuskan / Cropix
 Danijel Tuskan / Cropix

PLITVIČKA JEZERA - Prema prvim podacima Hrvatske turističke zajednice , u ožujku ove godine ostvareno je 521000 noćenja, što je u odnosu na prošlu godinu porast od ne malih 8 posto.

Taj podatak, kao i činjenica da je za uskrsne blagdane zabilježeno gotovo 200000 noćenja, unatoč lošim rezultatima iz prva dva mjeseca ove godine, daju naslutiti da bi predstojeća turistička sezona ipak trebala biti manje neizvjesna od prošlogodišnje.

Na prvoj sjednici Povjerenstva Vlade RH za koordinaciju i praćenje aktivnosti za ovu turističku godinu održanoj na Plitvičkim Jezerima izvješća o učinjenom i planovima za premijerki Jadranki Kosor podnijeli su resorni ministar Damir Bajs, predsjednik Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić te predstavnici ostalih ministarstava i državnih poduzeća koji su svakoj u svojoj domeni zaduženi za pospješenje nadolazeće turističke sezone.

Hrvatske autoceste su tako ubrzale radove na novim dionicama među kojima je posebno turistički bitna od Račve do Ploča na autocresti prema Dubrovniku. Novitet je i da će nadoplata ENC uređaja biti moguća i putem SMS poruka, kreditnih kartica i interneta.

Na autocesti Rijeka - Zagreb do početka sezona u promet će biti pušteni prateći uslužni objekti kod Tuhobića, kao i čvor Donja Zdenčina.

U Istri će se otvoriti dionica od Kanfanara do Pule duga 30 kilometara. Potkraj svibnja Jadrolinija će porinuti novi trajket kapaciteta 1200 putnika i 138 vozila, a u toj tvrtki planiraju ove godine prevesti deset milijuna putnika i dva i pol milijuna vozila.

- Za ukupnu promidžbu izdvojiti ćemo dva milijuna eura više nego lani, odnosno ukupno 30 milijuna eura. Od 1. travnja do 31. listopada po prvi puta smo ukinuli vize za državljanje Kazahstana, Kine, Indije, Jordana, Katara, Kuvajta, Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, te ponovo kao i prošle godine za turiste iz Rusije i Ukrajine. Dvostruko više novca izdvojili smo za internet promociju koja se prošle godine pokazala punim pogotkom. Ožujak i Uskrs bili su dobri, očekujem sasvim uspješan svibanj, ali mislim da će lipanj biti pravi ispit za naš turizam. Dobre najave pretvorit će se u uspješnu sezonu samo odligramo li utakmicu do kraja - poručio je ministar Bajs.

Dva glavna cilja hrvatskog turizma u ovoj su godini zadržavanje postignutog udjela na međunarodnom tržištu u Europi, te povećanje ukupnog udjela domaćih gostiju koji su dosad činili samo 15-ak posto od ukupnog broja turista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:02