NOVI ZAKON

Za dopust do treće godine djeteta naknada 4175 kuna, uvodi se udomiteljski dopust

Očinski dopust, pravo očeva da nakon rođenja djeteta dobiju deset slobodnih dana, uvodi se i za posvojitelje
 Duje Klarić/Cropix

Naknade za trogodišnji dopust za blizance i treće ili svako sljedeće dijete, odnosno za period nakon što dijete navrši godinu dana, od 1. siječnja 2023. značajno će se povećati te će umjesto sadašnjih 2328,20 kuna iznositi 4175,50 kuna mjesečno, predviđa novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, koji je Vlada jučer usvojila te uputila Saboru na donošenje u hitnoj proceduri.

Tako će se ispraviti nepravda nastala nakon posljednjih izmjena Zakona, kojima je naknada za roditeljski dopust tijekom drugih šest mjeseci povećana s 5600 kuna na 7500 kuna, a naknade za iduće dvije godine dopusta roditeljima blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta ostale su nepromijenjene.

Povećat će se i iznos novčane potpore za roditelje djeteta s težim smetnjama u razvoju za vrijeme korištenja prava na dopust za njegu djeteta do navršene osme godine djetetova života, i to u jednakom iznosu, sa 2328,20 na 4157,50 kuna, a na istovjetan način obuhvatit će se i korištenje prava na rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta.

Djeca sa smetnjama

Zakon će prvi put urediti i pravo na udomiteljski dopust, koje će se priznavati u trajanju od šest mjeseci za dijete do sedme godine života, a iznimno se može produljiti za 60 dana kada se istodobno udomi dvoje ili više djece ili dijete s težim smetnjama u razvoju.

Očinski dopust - pravo očeva da, uz naknadu u visini pune plaće, neposredno nakon rođenja djeteta dobiju deset slobodnih dana, odnosno 15 ako se radi o blizancima - novim će se Zakonom propisati i za posvojitelje, koji su - očito propustom - ispušteni iz posljednjih izmjena. Novim Zakonom predlaže se uvođenje novog prava na dopust drugog posvojitelja (onog koji nije na posvojiteljskom dopustu) u neprekidnom trajanju od deset radnih dana koje posvojitelj može koristiti do isteka šest mjeseci od pravomoćnosti rješenja o posvojenju djeteta, a pod uvjetom da korisnik prava u isto vrijeme i za isto dijete ne koristi jedno od prava propisanih Zakonom.

Jedan je od ciljeva ovakve odredbe, navodi se u prijedlogu Zakona, osiguravanje dodatnog vremena posvojiteljima i posvojenom djetetu za prilagodbu i stvaranje međusobne povezanosti i privrženosti, odnosno lakšem suočavanju s izazovnim situacijama u posvojeničkoj obitelji.

Kraći staž

Važna je izmjena i smanjenje obaveznog trajanja staža osobe prije ostvarenja prava na plaćeni dopust zbog rođenja djeteta, i to sa sadašnjih devet mjeseci neprekidnog staža na šest mjeseci, odnosno umjesto 12 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine na devet mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine. U skladu s navedenim mijenja se i uvjet prethodnog osiguranja za nezaposlene korisnice koje prekidaju dopust.

Naime, ako korisnica zbog zaposlenja prekine dopust, i na radu provede neprekidno šest mjeseci, ostvaruje pravo na roditeljski dopust u preostalom trajanju ako ispunjava zakonom propisane uvjete te ako neiskorišteni dio predmetnog prava nije prenijela na oca djeteta. Na jednak se način uvodi i izmjena uvjeta razdoblja koje posvojitelj mora neprekidno provesti na radu prije ostvarenja prava.

Za ove izmjene u proračunu je osigurano 145 milijuna kuna godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:00