TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Za Bandića nikad neću imati razumijevanja. Očito nije bio pošten, što sve optužnice pokazuju‘

Tempo je brutalan. Mnogo je požara koji se ugase, a da građani niti ne saznaju za njih, kaže gradonačelnik Zagreba

Tomislav Tomašević

 Darko Tomas/CROPIX

Gost Dnevnika N1 televizije bio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Uskoro se navršava godinu dana od dolaska na vlast platforme Možemo! u glavnom gradu.

“Iskoristio sam metaforu koja i dalje stoji”, kaže Tomašević na pitanje o svojoj najavi kad je prvi dan došao na posao biciklom. Tad je rekao da je došao biciklom, ali da će upravljati avionom.

“Tempo je brutalan”, kaže dodajući kako je sustav jako velik i trom i 20 godina građen po mjeri jednoga čovjeka. Mnogo je požara koji se ugase, a da građani niti ne saznaju za njih, kaže gradonačelnik.

Bandićevi ljudi

Na pitanje što je moglo bolje, Tomašević odgovara kako su ga na neke stvari obvezivali propisi.

“Ne mislim da je dobro da postoje javni natječaji za pročelnike. Mislim da su to političke funkcije, ali zakon je takav kakav je. Kad radite natječaj za pročelnike, vi imate pismeno testiranje, a na njemu svi koji prođu, moraju biti intervjuirani od strane povjerenstva”, govori. O poništenim natječajima kaže da su oni poništeni jer nije bilo adekvatnih kandidata.

Možemovaca zasad nema na pročelničkim mjestima.

“Nama je u interesu da imamo najbolje kandidate”, kaže za N1 televiziju.

Na pitanja o kampanji, Tomašević kaže kako Možemo! ima mnogo donacija, više od svih stranaka. “Da ne možemo u Upravno vijeće staviti nekoga tko je donirao sto kuna, to je smiješno”, govori gradonačelnik koji otkriva i da još uvijek nema pravorijeka od Povjerenstva.

Na pitanje kad će onda imati svoju gradsku vladu, jer na pročelničkim mjestima još sjedi mnogo "Bandićevih ljudi", gradonačelnik kaže: “Nije da smo imali Bandićeve pročelnike, u gradu ima 3200 zaposlenih. S nekima od njih sam jako zadovoljan. Drugi su kao dotični kojega ste prikazali u prilogu (Ivica Lovrić, op.a.) i koji je rekao brojne neistine. Meni takvi savjetnici ne trebaju, tu sam kategoriju ukinuo i on će zajedno s ostalima ići na raspolaganje”.

Tomašević dodaje i da Zakon o lokalnim službenicima onemogućava da ljudima koji mu ne trebaju pokaže izlazna vrata.

Financije grada

“Mi smo imali situaciju da smo prvi mjesec shvatili da u srpnju nećemo moći isplatiti plaće. Tad smo morali dići 400 miljuna kuna kredita za likvidnost jer novca doslovno nije bilo na računu. To su plaće u gradskoj upravi, poduzećima, ustanovama… To ne bi mogli platiti, toliko je bila prazna blagajna. U zadnjih 11 mjeseci smo državi vratili 800 milijuna kuna, usprkos svemu. Stabilizirali smo financije. Smanjujemo kašnjenja u plaćanju. Rupa je bila, na razini akumuliranog deficita, milijardu i 400 milijuna kuna. Tako smo došli do kašnjenja u plaćanju prema ustanovama i dobavljačima. Mi sad prvi put imamo projiciran suficit od 300 milijuna kuna”, kaže Tomašević koji nije htio reći konkretne brojke o tome koliko je grad u deficitu jer ih čuva za presicu u utorak.

“Deficit je gotovo minimalan za 2021. iako smo došli tek u drugoj polovici godine i morali napraviti rebalans”, kaže.

Na pitanje ima li sad, nakon što je gotovo godinu dana u njegovoj fotelji, više razumijevanja za Milana Bandića, njegov nasljednik na čelu glavnoga grada kaže kako nikad neće imati razumijevanja za to. “Očito nije bio pošten, što sve optužnice sad pokazuju”, govori Tomašević za N1.

“Bilo je svačega, optužnice USKOK-a govore same za sebe”, kaže gradonačelnik dodajući kako ne može o svemu govoriti, ali da je primarno da “oni koji su odgovorni za to i odgovaraju”.

Što je napravio u mandatu?

O tome koje tri stvari je napravio, a da to nisu stvari koje je započeo Bandić, kaže kako se za godinu dana ne može nešto izgraditi. Navodi primjer žičare kao nešto što je završeno.

“Neke projekte smo završili, neke pokrenuli, neke projekte obnove, poput Domovinskog mosta. Mislimo do kraja mandata uložiti 400 milijuna kuna za obnovu mostova. Neke stvari radimo koje nisu politički oportune, ali su u interesu građana i mislim da će građani to znati cijeniti”, kaže.

Što se tiče gospodarenja otpadom, kaže kako sad gradsko poduzeće radi posao koji je prije radila privatna firma. Što se tiče 1.7. kao datuma kad će početi novi sustav odvoza otpada, Tomašević kaže kako neke stvari još uvijek nisu završene, ali da taj datum zasad ostaje te da se ide s novom odlukom o komunalnom redu.

“Ako stignemo do 1.7., bit će 1.7., ako ne, produžit ćemo”, kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2022 01:05