NOVA DEPEŠA

Wikileaks: Hrvati su 2004. bili spremniji za EU od divlje nacije Rumunja

dubrovnik120303christopher patten u dubrovniku snimio mateo rilovic-pok-
 Mateo Rilović/CROPIX

Zviždačka stranica Wikileaks noćas je objavila citate Chrisa Pattena, tadašnjeg povjerenika Europske komisije za vanjske poslove, koji je na večeri 24. travnja 2004. uz "gumenastu ribu" rekao da je Hrvatska "vjerojatno mnogo spremnija za članstvo u EU od Bugarske i Rumunjske".

U objavljenoj depeši, Patten je kritizirao Carlu del Ponte koja je Hrvatskoj dala prolaznu ocjenu za suradnju sa sudom, iako je general Ante Gotovina na slobodi, s čim se složio i tadašnji veleposlanik SAD-a.

"Iako se Gotovina i dalje skriva u Hrvatskoj, Carla del Ponte zaključila je da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom. Patten je rekao kako je i on iznenađen tom procjenom, ali kada sudac donese odluku, EU ju je obvezna poštivati", stoji u depeši objavljenoj na Wikileaksu.

Depeša je poslana 2004. godine, u vrijeme kad Bugari i Rumunji nisu bili članovi EU, ali se njihovo pristupanje očekivalo. U EU su ušli 2007. godine. Patten je Rumunjsku opisao kao "divlju naciju".

Također, Patten iznosi svoje viđenje zakulisnih igara oko ulaska Cipra u EU. On naime tvrdi da je Cipar primljen jer je Grčka zaprijetila da neće podržati neke kandidate sa sjevera ako Cipar ne bude primljen u Uniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 07:32