POZDRAVIO ISTRAGU

Vujčić o aferi u HNB-u: ‘Imamo indicija da je došlo do krađe podataka, a ne do trgovanja informacijama‘

- Ako postoji netko tko se bavio trgovanjem na temelju povlaštenih informacija, ta osoba nikada nije smjela doći u HNB, rekao je

Boris Vujčić i Sandra Švaljek

 Damjan Tadic/Cropix

Žustru raspravu saborskog Odbora za financije i državni proračun na temu trgovanja zaposlenika HNB-a vrijednosnim papirima banaka započela je zastupnica Vesna Vučemilović konstatacijom da je u svom očitovanju HNB više zabrinut što su podaci izašli u javnost, nego time što su njihovi zaposlenici radili. Zašto guverner Boris Vujčić zaposlenicima vjeruje na riječ, zašto nije bilo inicijative da se uvjeti ranije zaoštre?

- Imamo vrlo jasne indicije da je došlo do prvog kaznenog djela, krađe tajnih podataka, a nemamo nikakvih indicija da je došlo do trgovanja povlaštenim informacijama - odgovorio je Vujčić.

Pozdravio je dosad najveću istragu Hanfe, koja uključuje sadašnje i bivše zaposlenike, ali je i pojasnio kako neki od njih uopće imaju dionice banaka. Primjerice, dolaze iz banaka i imaju njihove dionice kroz modele nagrađivanja ili su ih naslijedili pa imaju samo jednu dionicu.

Iako zasad nema indicija da je bilo trgovanja povlaštenim informacijama, ako postoji netko tko se bavio trgovanjem na temelju povlaštenih informacija, rekao je Vujčić, ta osoba nikada nije smjela doći u HNB, ta osoba ne smije biti u HNB-u. "Međutim, nije moralno optuživati bez dokaza", naglasio je.

Predsjednica SKDD-a Dora Matošić rekla je kako joj nije poznato da je počinjeno kazneno djelo odavanja povjerljivih podataka iz institucije. "Mi ne znamo što ljudi kojima dajemo informacije, a koji imaju pravo na to, rade dalje s njima", kazala je.

Hanfa je provjerila 1188 postojećih i bivših zaposlenika HNB-a i pokazalo se da njih 58 ima 529 preknjižbi u depozitoriju, s količinom od 26.940 dionica banaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:16