OSUJEĆENI PLANOVI

Vučićevi tabloidi hiperventiliraju, pitaju se ‘zašto svijet šuti‘, spominju ‘ustaške vlasti‘ i ‘strašnu kampanju‘...

Kako je izvijestio Jutarnji list, Vučić je planirao privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, no to mu nije omogućeno

Naslovi na srpskim internetskim novinskim portalima; Aleksandar Vučić

 Andrej Isakovic/AFP

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Nikola Selaković u nedjelju će u 11 sati održati izvanrednu konferenciju za medije na kojoj će se osvrnuti na informaciju koju je prvi u nedjelju ujutro objavio Jutarnji list da je Vlada Republike Hrvatske predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranila da u nedjelju u privatnom aranžmanu posjeti Jasenovac i Pakrac.

Podsjetimo, Jutarnji je list ranije u nedjelju izvijestio da je Vučić planirao privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac te da je o tome obavijestio predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca. Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatni posjet Hrvatskoj te da mu se može pridružiti ako želi. Rekao mu je i da o svome dolasku obavijesti i hrvatsku Vladu ako smatra da to treba napraviti.

Pupovac je kontaktirao premijera Andreja Plenkovića, a u Vladi su ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsjednik planirao napraviti kaos u Hrvatskoj.

- Nije poštivao nijedan protokol, sve je htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Htio je sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU-a i NATO-a i ne može on ovdje raditi što želi. Politika "svesrpskog sveta" u Hrvatskoj mu neće proći - rekao je za Jutarnji izvor iz Banskih dvora.

Dio srpskih novinskih portala bliskih vladajućem režimu izvijestio je o zabrani Vučiću da privatno dođe u Jasenovac uz tipično hiperventilirajuće naslove.

"Vučiću zabranili privatnu posjetu Jasenovcu: Neviđen skandal vlasti u Zagrebu", pišu Večernje novosti u jednom tekstu dok u drugom stoji: "Jezivi tekstovi u hrvatskim medijima: Vučić htio položiti cvijeće".

"Predsjedniku Vučiću zabranili privatnu posjetu Jasenovcu: Skandal vlasti u Zagrebu" glasi naslov Kurira.

Informer je prvotno vijest popratio sljedećim naslovom: "Strašan skandal! Ustaške vlasti zabranile Vučiću da ode u Jasenovac! Zašto svijet šuti?! Pa, to je isto kao kada bi predsjedniku Izraela zabranili odlazak u Auschwitz!".

Kasnije je, međutim, o vijesti pisao ovako: "Zastrašujuća kampanja ustaških medija i vlasti - Pod svaku cijenu spriječiti Vučića da oda počast žrtvama ustaških koljača!".

Alo! je o odbijenici Vučiću izvijestio ovako: "Ustaški mediji žestoko udarili na Vučića: Predsjednik htio položiti cvijeće jasenovačkim žrtvama, a oni tvrde da je to ‘izazivanje kaosa‘".

Nezavisni mediji informaciju su prenijeli kudikamo smirenijim tonom. Tako portal Nova.rs prenosi članak Jutarnjeg lista uz naslov "Hrvatska zabranila Vučiću da privatno posjeti Jasenovac: Htio je izazvati kaos". Nezavisni list Danas također prenosi članak Jutarnjeg uz naslov "Jutarnji list: Vučić planirao privatno posjetiti Jasenovac, ali mu Vlada Hrvatske neće dozvoliti ulaz u zemlju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:24