ŽARKO KORAĆ U OTVORENOM

‘Vučić je proizveo krizu na Kosovu, to što izvodi je vrlo opasna igra, a Rusi su na granici napravili skandal!‘

Iskustvo svega što se događalo na prostoru bivše Jugoslavije upozorava nas da trebamo biti jako oprezni, kazao je Žarko Korać
Emisija Otvoreno
 HRT

Na sjeveru Kosova napetosti ne prestaju već drugi tjedan. Srbi s tog područja prosvjeduju nezadovoljni odlukom kosovskih vlasti o zamjeni registarskih pločica na vozilima. Granični prijelazi Jarinje i Brnjak i dalje su blokirani, a na terenu su i specijalne jedinice kosovske policije ROSU.

Posljednjih deset godina svatko tko vozilom ulazi u Srbiju s Kosova, mora skinuti kosovske registarske pločice i zamijeniti ih probnima koje stoje oko 5 eura. Prije devet dana Kosovo je počelo primjenjivati istu mjeru za vozače iz Srbije, što je zaoštrilo odnose dviju država.

- Iskustvo svega što se događalo na prostoru bivše Jugoslavije upozorava nas da trebamo biti jako oprezni, kazao je Žarko Korać, bivši potpredsjednik srbijanske vlade u mandatu Zorana Đinđića, u emisiji HTV-a Otvoreno koju je vodio Mislav Togonal. - Nikada ne bih mogao reći da je to sve jedna politička igra koja će se završiti nekakvim kompromisom, rekao je Korać i doodao da se prije pet godina u Bruxellesu razgovaralo o registarskim tablicama.

- Aleksandar Vučić je potpisao da je to jedno privremeno rješenje, da vozila s Kosova ne mogu kroz Srbiju prolaziti sa svojim tablicama, već moraju imati te privremene tablice Srbije, napominje Korać.

- Potpisao je da će nakon pet godina doći do sporazuma. A pet godina je isteklo. Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da je jedino rješenje da se vozilima iz Srbije počnu stavljati privremene tablice ili da vozila i jedne i druge države mogu slobodno prolaziti bez ikakvih graničnih formalnosti. Paradoks je da je ovu krizu proizveo sam Vučić. On je to vješto okrenuo i rekao da Kosovo nije provelo druge odredbe Briselskog sporazuma. To je točno, ali stvarno ne vidim nijedan razlog zašto se ovo ne bi moglo riješiti na najjednostavniji mogući način, a to je da vozilo s kosovskim tablicama prolazi kroz Srbiju. U nekom drugom univerzumu, gdje su racionalni ljudi, Srbija bi od toga imala koristi. Mnoga vozila s Kosova samo prolaze kroz Srbiju jer Kosovo ima mnogo radnika koji rade u zapadnoj Europi. Oni bi kupovali gorivo, plaćali cestarinu, neku ekonomsku malu korist Srbija bi sigurno imala. Centralni problem je Vučić, koji se na trećem prostoru pojavljuje kao zaštitnik ugroženih Srba. Naravno, ne ograđuje se od Milorada Dodika, nijednom riječju. U Crnoj Gori, preko Srpske pravoslavne crkve, otvorila se ogromna kriza. A sada se pojavljuje i Kosovo. Interesira me kada će Vučić prestati proizvoditi krize, koje njega trebaju pokazati kao nekakvog lidera Srba, makar u ovim okolnim područjima. Ovo je dugoročno jedna vrlo opasna igra. Ona se tiče toga da njega žele ustoličiti, što on i sam isto želi, kao nekakvog lidera nekog imaginarnog "srpskog sveta" koje je potpuno nejasno što bi zapravo predstavljalo. Jasno je da proizvodnjom kriza u susjedstvu ili podrškom tim krizama, on žele sebe promovirati kao velikog zaštitnika i lidera Srba. Pod drugim okolnostima, u drugom vremenu, moram reći da me donekle podsjeća na Slobodana Miloševića, rekao je Korać.

Odgovarajući na pitanje o tome kakvi su ruski interesi u svemu, Korać je kazao da je ruski veleposlanik bio na granici s Kosovom.

- To je evidentan skandal. Nije bio niti jedan drugi neki veleposlanik neke druge države ondje. To je uz izjave ruskog ministra vanjskih poslova jako velika potpora Vučiću. Oni govore neprekidno da je ovu krizu proizvelo Kosovo. Da nema kriza, teško da bi Rusija bila prisutna u regiji, a prije svega u Srbiji. Ako ga već sama nije proizvela, Rusija potiče sukob. Ponašanje Rusije u ovom slučaju je jasno i javno. Oni kažu: krizu je napravilo Kosovo, a sve jedinice se moraju povući, rekao je Korać i pita se zašto je onda Vučić prije pet godina potpisao u okviru jednog dijela Briselskog sporazuma to o tablicama, ako nije namjeravao ispuniti sporazum.

Smatra da s postojećom strankom na vlasti u Srbiji nema budućnosti.

- Imamo čovjeka koji se postupno otvoreno vraća na onu politiku koju je 10 godina zastupao. On je bio vrlo aktivni član Srpske radikalne stranke i generalni sekretar te stranke. Sve češće govori o ugroženosti srpskog naroda. Dakle, po njemu je srpski narod ugrožen u BiH, Crnoj Gori, na sjeveru Kosova, izjavio je.

Nekadašnji obavještajac Ivo Lučić, sveučilišni profesor koji radi i u Hrvatskom institutu za povijest, a odnedavno je i posebni savjetnik ministra obrane Marija Banožića, objašnjava da je "srpski svet" sintagma poznata iz 19. stoljeća. Radi se o nekom kulturnom, duhovnom povezivanju pripadnika jednog naroda, nacije, kaže.

- To nije nešto što je novo u svijetu. Postoji i francuski svijet, britanski, turski. Kad se radi o nekom kulturnom povezivanju, duhovnom, jezičnom onda to i nije ništa problematično. To je sasvim opravdano. Međutim ovdje je Vulin dao jednu političku dimenziju, čak vrlo agresivnu. Rekao je da se radi o objedinjavanju srpskih zemalja, odnosno o tome da će svi Srbi ponovno živjeti u jednoj državi. Govorio je o povezivanju Srba i da je proces ujedinjenja počeo i da ga više nitko ne može zaustaviti. Naravno, to je adresirao na Vučića, da je on na čelu toga procesa, kazao je Lučić.

Istaknuo je da se poslije Vulinovih izjava Vučić nije od toga ogradio, već da je Vulin dobio atraktivniju poziciju u Vučićevoj vladi.

- Priča o "srpskom svetu" nakon svega što smo prošli devedesetih godina, uvijek zvuči zlokobno, što god da netko pod tim misli, dodao je i naglasio da Hrvatska nema straha od toga.

- Mi smo taj problem koji smo imali sa "srpskim svetom" efikasno riješili. Danas smo u situaciji da nam to može malo smetati, može nas malo provocirati, može nas podsjećati na neka prošla vremena, međutim nema Srbija apsolutno nikakvih kapaciteta da bi ugrozila Hrvatsku i da bi Hrvatskoj bila problem, na način kako je to bilo nekada, napomenuo je Lučić.

Kaže kako je Vulin rekao da su tri cilja "srpskog sveta": rješavanje nacionalnog pitanja Srba, sprečavanje nastanka stvaranja velike Albanije i sprečavanje pogroma nad Srbima.

Povjesničar Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu smatra da bi bilo malo previše očekivati da će zbog tablica na automobilima doći do eskalacije stanja na Kosovu.

- Ako bi se tražio pravio trenutak, kada bi se iznenadnom akcijom mogao eventualno zauzeti sjever Kosova i iznenaditi druge aktere koji su zauzeti na različitim mjestima, onda bi ovo vjerojatno bio bolji trenutak nego što je to bilo prije godinu dana ili što će biti kasnije, kazao je.

- Kada bi se čak i dogodilo da se promijeni nešto na sjeveru Kosova, u smislu vojnog razgraničenja, to bi Srbiju dovelo u situaciju sankcija i prijetnji, dodao je Jakovina.

Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica albanske nacionalne manjine, iznijela je posljednje informacije koje ona ima u vezi sa stanjem na Kosovu. Na granici su specijalne postrojbe Kosova koje čuvaju javni red i mir.

- Ima dosta građana iz Srbije koji rade na Kosovu i koji ondje putuju, a i obrnuto. Vučić je uspio na neki način poslati svoje dobrovoljce da čuvaju građane srpske nacionalnosti na Kosovu. Oni su ti koji su zaduženi za to da naprave ovakve ekscese i da dođe do ovakvih potencijalnih sukoba, kazala je Lekaj Prljaskaj.

- Smatram da vlada Kosova stvarno pokušava očuvati ondje mir i mislim da će sutra na pregovorima raditi na tome da se on uspostavi što prije. Mogu još reći da Vučić nastoji dobiti "poene" u svojoj državi ovim teatrom. Znamo da u Srbiji slijede izbori, pa on na ovaj način želi privući pozornost, kazala je Lekaj Prljaskaj.

Govoreći o odnosima Hrvatske i Kosova kaže da su politički odnosi dobri, a da bi gospodarski mogli biti bolji. U Hrvatskoj je oko 30.000 Albanaca. Većinom su porijeklom s Kosova, kaže Lekaj Prljaskaj te dodaje da su mnogi od njih dali veliki doprinos u vrijeme Domovinskog rata.

Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta Vern, smatra da će između Kosova i Srbije doći do deeskalacije. Na sastanku sutra u Bruxellesu vjerojatno će se otvoriti neke teme koje trebaju biti na stolu, ali bi sadašnja situacija možda mogla prekriti neke teme koje su možda neugodne za jednu ili drugu stranu, kazao je.

- To se ne događa prvi put. Ako pogledamo pregovore posljednjih godina, onda možemo vidjeti da u nekim trenucima, kada se stvorila međunarodna klima koja je mogla pojačati pritisak na jednu ili drugu stranu da se dođe do određenog rezultata, pojavi se neki događaj pa onda odustaju jedna ili druga strana. To je češće radio predsjednik Srbije, kaže Cvrtila i dodaje da sada nije moguć nikakav pomak koji bi se mogao interpretirati kao slabost predsjednika Vučića, budući da njega čekaju izbori.

- Dakle, on mora svaku situaciju pretvoriti u neku vrstu svoje pobjede. On je npr. dao ultimatum NATO-u, ali nije objasnio što je sadržaj tog ultimatuma. Vrlo vješto manipulira određenim događajima. On će to i dalje raditi, istaknuo je Cvrtila koji ne očekuje velike pomake.

Kaže da bi oni bili mogući kada bi postojali jaki pritisci ili oni koji imaju jake argumente da stvore pritiske.

- U ovome trenutku to EU nije. EU nije odustala, ali izbjegava bilo kakav pomak koji bi eventualno mogao dovesti do daljnjeg otežavanja sitacije, rekao je Cvrtila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:52