ALARMANTNO OTKRIĆE

Vrtićka igrališta po Zagrebu prepuna su otrovnog bilja, neko je čak i smrtonosno

Odgojitelji moraju biti na oprezu, a preporuka je da se o biljkama educiraju i djeca

Ilustracija

 Julija Petrovskaja/Panthermedia/Profimedia/Julija Petrovskaja/panthermedia/profimedia

Tko god da je osmišljavao vanjske prostore dječjih vrtića, poglavito hortikulturu, nije to baš najbolje napravio – naime, vrtićka igrališta prepuna su otrovnih biljaka, među kojima i mnogih koje mogu uzrokovati smrt, zaključili su znanstvenici s Agronomskog fakulteta.

Oni su napravili istraživanje u koje je bilo uključeno 13 vrtića s područja gradske četvrti Trešnjevka – sjever te otkrili kako se doslovno u svakom dvorištu nalaze otrovne biljke pored kojih se djeca redovito igraju, a prolaze i odgajateljice.

Ukupno je na području vrtića otkriveno 29 otrovnih drvenastih vrsta, i to u svakom analiziranom dvorištu, a prednjačila je lovorvišnja, koja je otkrivena u sedam te tisa u jednom vrtiću.

Marljivi znanstvenici vrtiće su obilazili u periodu od svibnja do srpnja 2019. godine, neke su obilazili i nekoliko puta kako bi prikupili svu potrebnu dokumentaciju, a nakon što su identificirali dendraste biljne vrste, izdvojili su one otrovne, analizirali njihovu zastupljenost te ih razvrstali u četiri skupine – izrazito otrovne koje mogu izazvati smrt ili trovanje, vrste koje izazivaju mučninu, ali nisu opasne po život, vrste koje mogu iritirati kožu te one koje u kontaktu s kožom mogu uzrokovati osip ili svrbež.

Pronađeno je 29 otrovnih biljnih vrsta drveća, grmlja i penjačica, i to zastupljenih s 278 primjeraka i 338 metara žive ograde.

Najotrovnija, lovorvišnja, bila je zastupljena s 26 primjeraka i prisutna na sedam lokacija dok je tisa pronađena u jednom vrtiću, ali prisutna uz čak šest primjeraka.

Lovorvišnja je posebno problematična – svi dijelovi te biljke su otrovni, osobito listovi i sjemenke jer sadrže cijanogene glikozide, a od simptoma se pojavljuju mučnina i bolovi u trbuhu, povraćanje, letargija te čak gubitak svijesti te respiratorni i srčani zastoj.

Srećom, plod je gorak pa su slučajevi trovanja rijetki, no zato mogu biti privlačni djeci pa istraživači preporučuju da se ona ipak izbjegava baš kao i tisa.

Kod nje je otrovan ovoj sjemenke, ali i ostali dijelovi jer sadrže alkaloid taksin te mogu izazvati smrtonosna trovanja.

U jednom istraživanju provedenom u Češkoj, navodi se, trovanje ovom vrstom bilo je treće po redu kao uzrok trovanja kod djece pa se i tisu preporučuje maknuti s igrališta.

Osim toga, od vrlo otrovnih biljaka otkrivena je i velikolisna hortenzija zastupljena s tri primjerka dok su od vrsta koje izazivaju samo mučninu pronađena japanska kurika, bršljan te sjajna i kalinasta kozokrvina.

Iako je na području vrtića, zaključuje se, neprikladno saditi brezu jer je alergena, pronađeno ih je 55, a zamijećena je i također alergena zapadnjačka tuja.

Kako je za Jutarnji pojasnio jedan od autora istraživanja i profesor s Odsjeka za hortikulturu Agronomskog fakulteta u Zagrebu Miroslav Poje, slična se istraživanja provode godinama s namjerom da se pozitivno utječe na pristup pri odabiru biljnog materijala na javnim zelenim površinama, a posebno na onima koje koriste najranjivije skupine korisnika.

"Rezultate istraživanja uvijek treba tumačiti s dužnom pažnjom jer je osim kategorije otrovnosti važno znati i koji dio biljke je otrovan, je li dostupan djeci, koliko je otrovan, koliko je otrovan dio privlačan djeci i slično" kazao je Poje te dodao da zasad nisu kontaktirali dječje vrtiće jer bi prethodno trebalo provesti detaljnije analize kako bi se utvrdilo koliko su, uvjetno rečeno, problematične biljne vrste dostupne djeci tijekom korištenja vanjskih površina uzimajući u obzir i sve prethodno navedene varijable.

Dodao je također kako smatra da zasad ne postoji neka ozbiljnija mogućnost ugrožavanja zdravlja djece, ali se u radu zaključuje kako bi na oprezu posebno trebali biti odgojitelji, i to kako bi mogli pravovremeno reagirati, a predlaže se da se o biljnim vrstama educira i djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:17