STRAH U MEČENČANIMA

Vrtače erodiraju i šire se, moguća je i pojava novih: ‘Tlo cijelo vrijeme radi, nije se umirilo‘

Tugomir Majdak, državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede, apelira na poljoprivrednike da bez prethodne najave ne odlaze na polja
 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Pravoslavna crkva na ulazu u banijsko selo Mečenčane od ponedjeljka poslijepodne službena je granica između sigurne i manje sigurne zone od vrtača u tlu. Vrtače koje su se na ovom području otvorile nakon potresa promjera su i do 20 metara. Granicu su odredili geolozi, a Stožer je na osnovu nje, iza lokalne osnovne škole, odredio mjesto za postavljanje kontejnerskog naselja u "sigurnoj zoni". Postavljeno je pet kontejnera za pet obitelji iz najugroženijih domaćinstava.

image
kontejneri iza škole
Zeljko Hajdinjak/CROPIX

- Na temelju geofizičkih mjerenja, čije smo konačne analize dobili u ponedjeljak, utvrdili smo da je ovo područje sigurnije - rekao je za Jutarnji profesor s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Bruno Tomljenović. On je s gradonačelnikom Hrvatske Kostajnice Daliborom Bišćanom i državnim tajnikom iz Ministarstva poljoprivrede Tugomirom Majdakom u ponedjeljak poslijepodne obišao naselja Mečenčani i Borojevići.

image
Tugomir Majdak
Zeljko Hajdinjak/CROPIX

- Kontejneri su postavljeni radi psihološkog aspekta, jer se smatra da nitko nije životno ugrožen - rekao je najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj.

Tugomir Majdak je došao poljoprivrednicima reći da bez prethodne najave ne odlaze na polja.

- Proizvodnja nije sukladna rokovima. Tu imamo nekoliko stočara, a dosta je i pčelara. U ova je dva naselja ukupno 15 OPG-ova koje muče problemi s vrtačama. Osigurana je hrana za svu stoku koja zbog rupa ne može do svojih bala. Danas stiže već treća pošiljka - rekao je Majdak.

image
Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Vrtače erodiraju i šire se, a moguća je i pojava novih.

- Tlo cijelo vrijeme radi, nije se umirilo i moguće je otvaranje novih rupa u tlu - rekao je Davor Ljubičić, terenski koordinator geotehničara.

Mještani u određenu granicu ne vjeruju.

Stjepan Tvitkušić uzgaja povrće i iza kuće mu je nekoliko manjih vrtača. Baš je posadio flance.

- Uvjeren sam da ništa sigurnije nije tamo dolje nego tu. Oni kažu da jest, a ja mislim da nije. Nema šanse. Prošao sam ratni logor i ne bojim se, ali razumijem ljude koji se boje - kaže.

image
Zeljko Hajdinjak/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 01:58