FIMI MEDIA

Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu bivšem ministru Ivici Kirinu: Nema dokaza, nije bilo štete

Vrhovni sud RH smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio kako nije dokazano da je Ivica Kirin nezakonito postupao

Ivica Kirin

 Cropix

Vrhovni sud odbio je žalbu USKOK-a te potvrdio da oslobađajuću presudu bivšemu ministru unutarnjih poslova Ivici Kirinu u aferi Fimi medija. Kirin je bio nepravomoćno oslobođen optužbi da je nalagao stručnim službama u MUP-u da posluju s Fimi medijom pokojne Nevenke Jurak, a kojim novcem bi se zatim financirao HDZ.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio kako nije dokazano da je optuženik nezakonito postupao sa ciljem da zlouporabom svog položaja osigura posao tom trgovačkom društvu, a ministarstvu prouzroči štetu. Radnjama za koje se optuženik tereti da ih je naređivao nije prouzročena nikakva šteta ministarstvu.

Trgovačko društvo za poslove koji su dogovoreni s ministarstvom nije odstupalo od poslovanja ostalih marketinških agencija na tržištu. Ne postoje niti podaci da je uslijed takvog poslovanja nastala šteta.

Optuženik je iskazao da mu je treća osoba prenijela zahtjev predsjednika vlade kako bi bilo dobro da poslove promidžbe radi upravo ovo trgovačko društvo. Međutim, ta okolnost sama po sebi, a i u kontekstu ostalih dokaza, ne znači da je riječ o voljnom namještanju poslova tom društvu od strane optuženika.

Zaključenju ugovora između ministarstva i tog trgovačkog društva prethodila je zakonita procedura, primijenjena je javna nabava izravnom pogodbom, što je tada omogućavao važeći zakon.

U javnoj su nabavi sudjelovala i odlučivala stručna povjerenstva ministarstva koja su stručnim službama ministarstva predlagala ugovaranje poslovnih odnosa s trgovačkim društvom.

Brojni su svjedoci potvrdili da su povjerenstva samostalno radila i donosila odluke o prijedlogu da se prihvati ponuda ovog društva kao najboljeg ponuđača s najniže ponuđenim cijenama i dostavljenom cjelokupnom traženom dokumentacijom. Nikakva šteta nije nastupila za ministarstvo.

Izvjesna zainteresiranost optuženika za ubrzanje postupka nabave i osiguranje sredstava za plaćanje obavljenih poslova samo za sebe nije dovoljno za zaključak o postojanju kaznene odgovornosti optuženika.

Vrhovni je sud ocijenio da je prvostupanjski sud pravilno odlučio kada je optuženika oslobodio optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:00