GODIŠNJICA SMRTI

Vrh HDZ-a na Mirogoju se poklonio Tuđmanu, nakon dugo vremena u javnosti se pojavila i kćer prvog predsjednika

HDZ je, kazao je Plenković, jedna od rijetkih stranaka na području srednje i istočne Europe koja je zadržala svoju snagu, a to ‘govori da su temelji koje je postavio Franjo Tuđman bili vrlo snažni‘

Tomo Medved, Andrej Plenković i Nevenka Tuđman

 Ranko Suvar/Cropix

U povodu 24. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković položio je u nedjelju vijenac na njegovom grobu na Mirogoju, naglasio je Tuđmanov golem doprinos u ostvarenju sna hrvatskog naroda te mu je zahvalio na svemu što je učinio.

"Položili smo vijenac i zapalili svijeće čovjeku koji je u prijelomnim trenutcima za svijet, Europu i Hrvatsku prepoznao trenutak i bio predvodnik ključnih procesa u kontekstu demokratskih procesa na području srednje i istočne Europe. Osnovao je HDZ i dobio veliko plebiscitarno povjerenje hrvatskog naroda na prvim demokratskim izborima 1990. godine i potom predvodio Hrvatsku u posebnim, jedinstvenim i neponovljivim 90-tima", izjavio je novinarima predsjednik HDZ-a i Vlade.

image

Andrej Plenković

Ranko Suvar/Cropix
image

Gordan Jandroković i Branko Bačić

Ranko Suvar/Cropix
image

Nina Obuljen Koržinek

Ranko Suvar/Cropix

Naglasio je Tuđmanov golem doprinos u ostvarenju sna hrvatskog naroda o svojoj državi, slobodi, međunarodnom priznanju, oslobađanju okupiranih područja, članstvu u UN-u, Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, Vijeću Europe, kao i zacrtanom planu izgradnje institucija, europeizacije zemlje, i uspostavljanju slobodnog tržišta.

"Danas, s vremenskim odmakom, možemo biti svjesni i zahvalni zbog uloge predsjednika Tuđmana u stvaranju suvremene hrvatske države i svemu što je postavilo temelj ovoga što danas, kao svojevrsni nasljednici i političari s povjerenjem hrvatskog naroda činimo za dobrobit hrvatske države i hrvatskog naroda u uvjetima brojnih kriza ali i okolnostima u sustavnog ostvarivanja strateških nacionalnih ciljeva. Zato mu još jednom hvala za sve što je učinio za hrvatsku domovinu", naglasio je Plenković.

image

Tomo Medved, Andrej Plenković i Nevenka Tuđman

Ranko Suvar/Cropix
image

Tomo Medved, Andrej Plenković i Nevenka Tuđman

Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

HDZ je, kazao je, jedna od rijetkih stranaka na području srednje i istočne Europe koja je zadržala svoju snagu i većinsko povjerenje, a to "govori da su temelji koje je postavio Franjo Tuđman bili vrlo snažni".

Rekao je i kako su sve one temeljne postavke iz Tuđmanova znamenitog govora u Hrvatskom saboru 1990. nastavili provoditi. "Tih 10 točaka i danas su svojevrsna smjernica politikama koje provodimo", poručio je.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:31