VREMENSKA PROGNOZA

Vraća se pravo ljeto: Temperature idu i do 30, no za jednu regiju izdan je crveni Meteoalarm zbog vjetra

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) kaže da će se najviše dnevne temperature u srijedu kretati između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva

Arhivska fotografija

 Tonci Plazibat/Cropix

Hrvatsku u srijedu očekuje pretežno sunčano vrijeme. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) kaže da će se najviše dnevne temperature kretati između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva. Ponegdje će biti umjereno oblačno, a u gorju će biti i nešto hladnije nego drugdje. U unutrašnjosti će ujutro biti i magle.

Vjetar će puhati slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu slaba do umjerena bura, ponegdje s jakim udarima, podno Velebita i olujnim, a od sredine dana na srednjem i južnom dijelu jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

- U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano vrijeme, uz najvišu temperaturu od 24 do 26 °C. No, ujutro mjestimice magla osobito u Podravini i Posavini. Vjetar uglavnom slab, od sredine dana i umjeren istočni - rekla je dipl. ing. Kristina Klemenčić Novinc za Hrvatsku radioteleviziju.

- Podjednake vremenske prilike i u središnjoj Hrvatskoj, pri čemu je jutarnja magla vjerojatnija u Pokuplju i na Banovini. Nakon tihog jutra zapuhat će umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar - dodala je Klemenčić Novinc.

- Sjeverni Jadran obilovat će suncem jer će oblake i dalje rastjerivati bura, umjerena do jaka, podno Velebita na udare i olujna. U gorju u prvom dijelu dana mjestimice magla i niski oblaci, no popodne će, uz umjeren sjeveroistočnjak, biti sunčanije - rekla je meteorologinja.

image

Velebitski kanal

Alan Medjic/Cropix

DHMZ je u srijedu izdao crveno upozorenje za Velebitski kanal, što znači da će vrijeme u njemu biti izuzetno opasno.

- Najviše sunčanih sati bit će u Dalmaciji. Ponegdje uz obalu noć će još biti topla jer će najniža temperatura zraka biti između 18 i 21 °C. Umjerena bura popodne će okrenuti na sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak - dodala je Klemenčić Novinc.

- I na krajnjem jugu Hrvatske bura pa maestral pa će more, temperature oko 23 °C, biti malo i umjereno valovito. Uz sunčano vrijeme najviša temperatura zraka između 26 i 29 °C - ustvrdila je meteorologinja.

Stabilno će na kopnu biti do kraja radnog tjedna.

- Jutra će i dalje zbog vedrih i tihih noći biti svježa, ponegdje i maglovita, pa će dnevna temperatura u nekim mjestima ovisiti o duljini trajanja magle. Subota u sjevernim predjelima malo oblačnija i gdjegod može pasti malo kiše. Na Jadranu će dominirati vedrina, tek rijetko gdje uz pokoji visoki koprenasti oblak, no uz razmjerno slab vjetar pa je od petka gdjegod moguća kratkotrajna jutarnja magla. Temperatura zraka bez veće promjene - zaključila je meteorologinja.

Vjetar otežava promet na autocestama i državnim cestama

Zbog vjetra, na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s priključnim vozilom (I. skupinu vozila), upozoravaju u srijedu ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Zbog jakih udara vjetra na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na dionici između čvorova Kikovica i Delnice, rizičnim skupinama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp prikolice, hladnjače i furgoni s metalnim sanducima) preporuča se obilazak državnom cestom DC3.

Na državnoj cesti DC1 Borje-Klapavice te Jadranskoj magistrali između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8) dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Lici. Povremena usporavanja moguća su na dionicama gdje su u tijeku radovi. Vozače HAK upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te drže sigurnosni razmak između vozila.

Na autocesti A4 Goričan-Zagreb zbog radova na čvoru Varaždin zatvoreni su izlazni krak iz smjera Zagreba u smjeru Varaždina i ulazni krak iz smjera Varaždina u smjeru Goričana. Obilazak iz smjera Zagreba za Varaždin: čvor Novi Marof (A4)-DC24-Možđenec (DC22)-DC3-Novi Marof-Turčin (DC2)-Varaždin, a iz smjera Varaždina za Goričan: Varaždin-Bartolovec-Šemovec (DC2)-čvor Ludbreg (A4).

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Popovača i Kutina uočen je pas te se vozi uz ograničenje brzine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:26