VEDRAN KRALJEVIĆ

Voditelj Mediteranskog sajma zdrave prehrane: ‘Počeli smo s tri eko proizvođača, a sad ih je oko 10.000‘

Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva održava se u Šibeniku od 25. do 28. studenog
 Tonci Plazibat

Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva 19. po redu, nakon niza godina iz Dubrovnika se seli u Šibenik gdje će se održati od 25. do 28. studenog u hotelu Ivan u Amadria Parku.

Kao i svake godine u sklopu sajma održat će se brojne radionice i stručna predavanja, a posebno ove godine i zasjedanje 4. Hrvatskog ruralnog parlamenta.

image
Zeljko Curic

Posjetitelji će tako u Amadria Parku u četiri dana programa uz besplatan ulaz moći uživati u raznolikoj ponudi vrhunskih izlagača iz sektora ekološki proizvedene domaće hrane i ljekovitog bilja.

Kako donosi Šibenik IN, voditelj sajma Vedran Kraljević, kao rođeni Šibenčanin odlučio je ovogodišnji sajam održati u svom rodnom gradu.

- Još uvijek su otvorene prijave, tako da pozivamo sve zainteresirane proizvođače zdrave prehrane i ljekovitog bilja da se što prije prijave. Naš sajam prvi je specijalizirani sajam ovakve vrste u Hrvatskoj i nastao je iz moje djelatnosti. Davne sam 1988. pokrenuo Bio-shop u Dubrovniku gdje se nudila tradicijska i ekološki proizvedena hrana i tako je sve krenulo. Pozdravljam i pozivam sve moje sugrađanke i sugrađane da nam se pridruže i posjete nas u Amadria Parku, kaže Vedran Kraljević.

image
Tonci Plazibat

Sajam se organizira s ciljem podizanja razine ekološke svijesti, održivog razvoja, promocije zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva te okuplja velik broj izlagača, stručnjaka, pokrovitelja i entuzijasta.

- Ova specijalizirana manifestacija profilirala se kao najznačajnija nacionalna manifestacija u području ekološke i tradicijske poljoprivrede. Kada smo pokretali sajam bila su registrirana tek tri ekološka proizvođača, a danas ih ima preko 10.000. Treba biti uporan u nastojanjima i podizati razinu svijesti o zdravoj prehrani i ekološkim standardima kako bi Hrvatska postala vodeća eko-turistička destinacija, jer svakako imamo preduvjete za to, dodaje Kraljević.

image
Zeljko Curic

Valja spomenuti kako su ciljevi Mediteranskog sajma podizanje svijesti o zdravoj prehrani, ekološkim standardima, održivom razvoju, ravnoteži prirode gospodarstva i čovjeka, proizvodnje prirodne hrane (bez GMO-a) i ljekovitog bilja, promoviranje hrvatskih proizvoda, poticanje proizvodnje i otkup ljekovitog bilja, te "korištenje vode čija izvorišta trebaju ostati u vlasništvu i pod nadzorom Hrvatske kao nacionalni strateški interes".

Sajam će se moći posjetiti od četvrtka do nedjelje, 25. do 28. studenog u hotelu Ivan u Amadria Parku uz besplatan ulaz i pridržavanje epidemioloških mjera od 9 do 19 sati.

Inače, sajam se održava u organizaciji društva Dubrovnik Sun d.o.o., uz suorganizaciji Šibensko-kninske županije, Grada Šibenika, HGK Šibenik, HGK Dubrovnik te partnera sajma Hrvatske mreže za ruralni razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:15