PROF. TROBONJAČA

Vodeći imunolog: Nije izgledno da će nam se ponoviti loš scenarij iz jeseni i zime, evo zašto...

Zaraza južnoafričkim sojem potvrđena je kod dvije osobe koje su se vratile sa Zanzibara
Zlatko Trobonjača
 Matija Djanješić/Cropix

U Hrvatskoj su zabilježena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, potvrdila je u subotu za N1 epidemiologinja Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Zaraza je potvrđena kod dvije osobe koje su se vratile sa Zanzibara, otoka uz obalu Afrike, te su sada u samoizolaciji. Istodobno se Hrvatskom sve više širi tzv. britanski soj virusa.

- Dobili smo rezultate sekvencioniranja onih uzoraka koje smo poslali u Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC). Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj, što je 20 posto pozitivnih uzoraka. To je prilično velik postotak - naglasila je epidemiologinja Petrović.

Prof. Zlatko Trobonjača, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci, ističe kako se od prvih informacija o pojavi i širenju “britanskog” soja moglo očekivati da će on početi dominirati nad originalnim “wuhanskim” sojem.

- Taj soj se značajno brže širi i podiže reprodukcijski broj epidemije, što kroz nekoliko generacija prijenosa bolesti može rezultirati značajno većim brojem novoinficiranih pojedinaca. Od ‘wuhanskog’ soja razlikuje se po nizu mutacija u S i N proteinima među kojima najveći značaj nosi mutacija u domeni proteina šiljka koja se veže na receptore naših stanica.

Njegovo širenje može se spriječiti istim protuepidemijskim mjerama koje primjenjujemo protiv ‘wuhanskog’ soja, no zbog lakšeg prijenosa mjere će se morati još strože i odgovornije primjenjivati kako bismo onemogućili veće širenje infekcije ovim sojem - rekao je Trobonjača.

Dobra vijest

No, navodi i dobru vijest da je imunost stvorena cijepljenjem ili preboljenjem bolesti protiv “wuhanskog” gotovo jednako učinkovita i protiv “britanskog” soja. - Prema tome, veliki postotak pojedinaca koji su preboljeli covid-19 ili su cijepljeni ne trebaju posebno strahovati od reinfekcije ‘britanskim’ sojem, jer su zaštićeni dobrim i stabilnim imunosnim odgovorom koji se razvija protiv virusa SARS-CoV-2.

Manji postotak slabije imunosno reaktivnih pojedinaca, ili bolesnika na terapiji koja slabi imunoreaktivnost, mogao bi se reinficirati i nakon preboljenja bolesti ili cijepljenja, no većina bi trebala biti zaštićena, u najmanju ruku, od težih oblika bolesti. Dakle, moglo bi se zaključiti da pojedinci imuni na ‘wuhanski’ soj ulaze i u ‘fond’ kolektivne imunosti protiv ‘britanskog’ soja - istaknuo je Trobonjača. Naš sugovornik osvrnuo se i na tzv. južnoafrički soj, koji je predmet zabrinutosti znanstvenika.

Mogućnost reinfekcije

- Sličan je ‘britanskom’ soju budući da nosi istu mutaciju proteina šiljka koja povećava afinitet za vezanje na stanice. No, pored ove mutacije, ima dodatnu mutaciju proteina šiljka koja, po svemu sudeći, dodatno povećava afinitet virusa za receptore i koja u većoj mjeri mijenja prostornu konformaciju proteina na način da ga veći dio protutijela proizveden protiv ‘wuhanske’ varijante šiljka više ne prepoznaje.

Drugim riječima, ova virusna varijanta ne samo da se brže širi nego je i u stanju izbjegavati dijelu imunosnog odgovora stvorenog protiv ‘wuhanske’ varijante - ustvrdio je Trobonjača. Osvrnuo se i na dvojbe oko toga mogu li se osobe koje su preboljele bolest ili su cijepljene ponovno reinficirati tim sojem.

- Kao prvo, preboljenjem bolesti mi stvaramo imunost protiv više različitih virusnih proteina, a ne samo protiv S-proteina u kojem se događaju navedene mutacije. Ta će imunost najveći dio rekonvalescenata štititi od reinfekcije. Manji dio će se reinficirati, od kojih će većina preboljeti samo lakšu bolest.

Proizvođači genetskog cjepiva koje potiče i usmjerava našu imunost samo protiv S-proteina tvrde da je, doduše, djelovanje na ovu mutantu višestruko slabije u odnosu na djelovanje protiv ‘wuhanske’ varijante, ali još daleko iznad rubne koncentracije potrebne za neutralizaciju virusa, što bi trebalo onemogućiti širenje ovog soja ili barem ublažavati težinu bolesti ako do reinfekcije dođe.

O težini bolesti u primarnoj infekciji još je teško govoriti, no ne bi me začudilo ako kliničke slike budu lošije nego u infekciji ‘wuhanskim’ sojem - naglasio je Trobonjača. Iako rast broja zaraženih ovoga tjedna sugerira da smo možda na pragu trećeg pandemijskog vala, naš sugovornik ne vjeruje da će se ponoviti scenarij iz jeseni i zime 2020. godine.

- Ipak imamo daleko veći broj imunih pojedinaca u populaciji, što zbog preboljenja bolesti što zbog cijepljenja, nego što smo imali u tom razdoblju. Treći val može se dogoditi jer taj postotak imunih još uvijek nije dovoljan da ga spriječi, a i dolazak visokozaraznih sojeva kao i ovih koji pokušavaju izbjegavati imunosti dodatno povećavaju njegovu mogućnost.

Na nama je da ga spriječimo cijepljenjem i strogom primjenom protuepidemijskih mjera ovog proljeća, pa time uđemo u ljeto s povoljnom epidemijskom slikom - zaključio je Zlatko Trobonjača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:51