TEŠKA GODINA

Vodeći hrvatski proizvođači najavljuju novi val poskupljenja: ‘Uskoro će doći do većih skokova‘

Litra istog ulja lani 11, danas 17 kuna. Kilogram brašna za kunu skuplji, maslac za nekoliko kuna skuplji. Proizvođači potvrdili - predstoji nam još poskupljenja...

Ilustracija

 Danijel Bartolic/ Cropix

Ista litra ulja poznatog domaćeg proizvođača lani se u ovo vrijeme prodavala na akciji po devet kuna, a puna joj je cijena bila 11 kuna. Danas? Na polici istog trgovačkog lanca istaknuta je cijena od 13 kuna, i to na akciji, a redovna cijena je 17 kuna, piše RTL.

Vidi se i razlika u cijeni maslaca, čija se redovna cijena sada po trgovinama vrti oko 25 kuna. Jeftiniji je maslac trgovačkih robnih marki i takvi su redovito 16 ili 17 kuna. Samo na jednom mjestu maslac koji je na akciji bio je osjetno povoljniji i koštao je 13 kuna.

Lani je, pak, maslac u ovo vrijeme redovito bio 22 ili 23 kune, ali ga se na akciji moglo kupiti i za deset kuna.

I brašno je poskupjelo. Glatko brašno poznatog domaćeg proizvođača lani se prodavalo po 5,99 kuna, sada je kunu skuplje, i to u istom trgovačkom lancu.

Poskupjelo je i meso, kilogram svinjskog buta lani se mogao naći po cijenama od 40 kuna, a na akcijama bi se mogao uhvatiti i po malo više od 20 kuna. Sada kilogram buta ide i do 70 kuna. Na akcijama ga ima i po malo manje od 40 kuna.

Cijelo pile još prošle godine moglo se na akcijama kupiti već po 15 kuna, na redovnim cijenama po 22 kune, a sada ide i do 28 kuna.

Iz Grupacije Pivac kažu da više od 50 posto sirovine za svoju proizvodnju dobivaju vlastitim uzgojem, da ostatak uvoze i da se posljednjih tjedana osjeti kolebanje cijena.

Naime, cijene mesa se nanovo formiraju svaki tjedan, unazad godinu dana bile su stabilne, ali sad se i to mijenja pa najavljuju: "Ide val poskupljenja i mesa".

"U zadnjih desetak dana vidljiv je blagi rast cijena za većinu pozicija svinjskog mesa, a očekujemo da će uskoro doći i do većih skokova. Naime, cijene inputa u stočarskoj proizvodnji, u prvom redu stočne hrane, od početka ove godine drastično su porasle, za 50 do čak 80 posto'', poručuju iz Grupacije Pivac.

U proizvodnji mesne industrije, odavno su poskupjeli začini, aditivi, materijali za pakiranje, ambalažnih folija, kartonske kutije, etikete…

Da je godina teška, potvrđuje i direktor marketinga i maloprodaje Mlinara Mario Scherr koji kaže:

"Veliki porast cijena osnovne sirovine - brašna te ambalaže i energenata ima veliki utjecaj na samu cijenu proizvoda, dok porast cijena benzina za nas, kao velikog distributera s voznim parkom koji uključuje više od 220 transportnih/dostavnih vozila i 40 tak ostalih vozila, predstavlja značajnu troškovnu stavku u finalnoj kalkulaciji proizvoda."

Njihovi proizvodi u maloprodaji, kaže Scherr, poskupjeli za su za četiri do pet posto u odnosu na lani.

"Nažalost, prema dostupnim prognozama, val povećanja cijena nastavit će se i početkom iduće godine, što vjerojatno znači da ćemo nažalost dio troškova morati podijeliti s tržištem", rekao je Scherr.

Da idu mjeseci dizanja cijena, potvrdili su i iz Podravke.

"Kontinuirano i značajno rastu cijene gotovo svih sirovina, ambalaže, ali i transporta te energije. Primjerice, metalna ambalaža je skuplja za 75 posto, kartonska za 20 posto, a staklena za 15 posto. Jednako tako su i sirovine poskupjele - šećer i sladila rastu za 20 posto, ulja i masti gotovo 30 posto, a žitarice iznad 15 posto", kažu u Podravci.

I njima su rasli troškovi energije za 50 posto, poskupio je i transport - kontejnerski prijevoz skuplji je tri do četiri puta u samo godinu dana.

''U ovakvim okolnostima koje se ne mijenjaju nabolje postaje nemoguće osigurati stabilnost i održivost poslovanja bez određenih korekcija cijena. Svjesni koliko troškovi hrane utječu na standard naših sugrađana, nastojat ćemo da povećanja cijena budu najmanja moguća s tim da je važno napomenuti da Podravka definira veleprodajne cijene dok cijene u maloprodaji određuju naši trgovački partneri", rekli su iz Podravke RTL-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:15