SUDSKI SPOR

Vlasnici apartmana u Barbarigi kraj Vodnjana muče muku s naplatom parkirališta

Tvrde da su, kada su 80-tih godina kupili apartmane kupili i parkiralište, ali da im to nije uvedeno u zemljišne knjige

Apartmansko naselje u Barbarigi

 Goran Sebelic/Cropix

Od 2013. godine vlasnici apartmana u turističkom naselju Barbariga kraj Vodnjana u Istri muku muče s naplatom parkirališta. Naime, ispred svojih apartmana morali su plaćati parkiralište koje je pak naplaćivale tvrtke G.U. Barbariga d.o.o. Pula i B Parking d.o.o. Pula svake sezone. Zbog toga su vlasnici nekretnina u Barbarigi protestirali.

Tvrde da su, kada su 80-tih godina kupili apartmane kupili i parkiralište, ali da im to nije uvedeno u zemljišne knjige. No, na to se tvrtke koje su naplaćivale parkiralište nisu osvrtale jer velik dio vlasnika nije imao originalni kupoprodajni ugovor u kojem je ta stavka navodno stajala. Mnogi su vlasnici tražili svoju pravdu na sudu, a nedavno je toj čitavoj trakavici došao kraj.

Naime, 20. siječnja Ustavni sud Republike Hrvatske utvrdio je da su tvrtke parkiranje naplaćivale nezakonito. No, razlog je sasvim drugačiji. Oni navode da su za tu djelatnosti tvrtke trebale imati dozvolu Grada Vodnjana i MUP-a. A to nemaju, niti su zatražile.

- Ustavni sud primjećuje da je (…) pružanje usluge parkiranja, kao javna usluga prepuštena na uređenje jedinicama lokalne samouprave, uz suglasnost nadležnog ministarstva. Na javni karakter ove usluge nije od utjecaja vlasničkopravni odnos na nekretninama na kojima se ova javna usluga pruža. Javnopravni karakter ove usluge ne može se mijenjati niti obveznopravnim poslom sklopljenim sa subjektima različitim od onih koji su zakonom i podzakonskim propisom ovlašteni za uređenje pitanja parkiranja. Pravnim poslom ne mogu se derogirati ni prisilne odredbe ZoSPC-a kojima se ovlašćuju jedinice lokalne i područne samouprave na određivanje parkirališne površine i način parkiranja. Ujedno, postojanje registracije za obavljanje neke privredne aktivnosti pri nadležnom tijelu sudbene vlasti, samo po sebi, ne predstavlja dostatnu pravnu osnovu za obavljanje te aktivnosti, stoji u odluci suda.

Zbog svega je Grad Vodnjan 14. travnja dostavio tvrtkama G.U. Barbariga d.o.o. Pula i B Parking d.o.o. Pula odvjetničku opomenu sa zabranom daljnjeg obavljanja javne djelatnosti održavanja, upravljanja i kontrole parkiranja vozila na svim parkiralištima na području turističkog naselja Barbariga. O cijeloj situaciji obaviještena je Policijska uprava Istarska.

No, tvrtka B Parking d.o.o. Pula se na to ne obazire, ističu u Gradu Vodnjanu, već i dalje šalje opomene, putem angažiranih odvjetnika, osobama prema kojima smatra da ima „nenaplaćenih potraživanja“ u kojima tvrdi da ima pravo na naplatu parkiranja na spomenutom području i to „na temelju važećih akata lokalne samouprave te sukladno važećim zakonskim propisima“. Na to je reagirao Grad Vodnjan koji je izričito zabranio toj tvrtki bilo kakvo daljnje lažno i neistinito prikazivanje činjenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:00