HUMANITARNA AKCIJA

Vladin zrakoplov prebacio srce za transplantaciju iz Atene u Zagreb

 Slobodna Dalmacija

Državni centar 112 primio je jutros u 05:48 sati zahtjev iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH za angažiranje zrakoplova Vlade Republike Hrvatske radi prijevoza eksplantiranog srca iz Atene u KBC Zagreb.

DC 112 stupio je potom u kontakt s kabinetom Vlade RH, koji je odobrio korištenje zrakoplova, a on je iz Zagreba poletio u 08:19 sati, priopćio je centar.

Iz Zagreba je sa stručnim medicinskim timom Kliničke bolnice Rebro poletio noćas prema Ateni u Grčkoj, gdje je tim obavio kirurški zahvat i preuzeo srce, koje je nedugo nakon toga letom prebačeno u Zagreb. U roku od 2 sata, to je srce transplantirano osobi koja je na njega čekala u Kliničkoj bolnici Rebro.

To je četvrti medicinski let Vladinog zrakoplova u ovoj godini. Složena intervencija zahtijevala je iznimnu koordiniranost svih službi, ne samo u Hrvatskoj, od službe 112 i zdravstvenih institucija, nego i međunarodnih službi od EUROCONTROL-a u Bruxellesu, do drugih koje su bile uključene, kako bi se pravodobno izvršila jedna takva medicinska intervencija, stoji u priopćenju Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:58