NIJE PRIHVAĆENO

Vlada odbila Katarinu Peović: Ako je praznik za vikend, dan iza ne može biti neradni

Važeći Zakon sasvim zadovoljavajuće uređuje materiju blagdana i neradnih dana, odgovorili su iz Vlade
Katarina Peović
 Damjan Tadić/Cropix

Vlada je jučer odbila prijedlog saborske zastupnice Radničke fronte Katarine Peović da prvi sljedeći radni dan, ako blagdan i praznik padaju na vikend, bude neradni. Peović je prijedlog o izmjeni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj predsjedniku Hrvatskoga sabora podnijela 8. srpnja.

"Stav je Vlade da važeći Zakon sasvim zadovoljavajuće uređuje materiju blagdana i neradnih dana te primjereno, uz duboko poštovanje radničkih prava, regulira i pitanje neradnih dana koji se vezuju uz blagdane i praznike", odgovorila joj je Vlada.

U Vladi smatraju kako postojeći Zakon, između ostaloga, uzima u obzir cjelinu društvenih i ekonomskih odnosa iz koje proizlazi ekonomska nužnost održavanja postojeće razine organizacije radnih procesa u Republici Hrvatskoj i s tim povezanog načina organiziranja rada i kroz sadašnji pristup tematici neradnih dana ako padaju u dane blagdana i praznika.

"Vlada napominje kako je postojeći pravni pristup, kada su u pitanju blagdani i neradni dani, na snazi od samog početka državnosti Republike Hrvatske. Dakle, u pravnom sustavu Republike Hrvatske u posljednjih trideset godina nikada nije bila predviđena mogućnost prenošenja na sljedeći radni dan blagdana koji padaju u nedjelju ili na neradni dan", pojasnili su svoju odluku u Vladi.

Također, Vlada je odbila Mostov prijedlog da politička stranka prestaje postojati ako je pravomoćnom sudskom odlukom proglašena krivom za kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:50