NA SNAZI OD SUTRA

Vlada objavila nove, značajno niže, cijene goriva; Filipović: Pred nama su teška vremena...

Cijena litre eurosupera 95 od sutra će biti 12,03 kune, a litra dizela pala je ispod 13 kuna

Davor Filipović

 Damjan Tadic/Cropix

Vlada je nakon telefonske sjednice objavila nove cijene goriva te benzin od sutra pojeftinjuje za 99 lipa, a dizel za 54 lipe po litri.

Osnovni benzin od sutra će se prodavati za 12,03 kune po litri, a dizel za 12,89 kuna. Plavi dizel koštat će 9,25 kuna po litri.

Da Vlada nije reagirala, benzin bi koštao 13,96 kuna, dizel 15,24 kuna, a plavi dizel 10,15 kuna po litri, kažu u Vladi.

Trenutno se benzin prodaje po 13,02 kune, a dizel po 13,43 kune za litru. Te cijene vlada je fiksirala prije dva tjedna i vrijede do sutra.

Ministar gospodarstva Davor Filipović sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je detaljnije govorio o novim cijenama goriva, ali i energetskoj krizi.

Filipović je rekao kako su pred nama brojni izazovi, ali da će Vlada činiti sve da se zaštiti standard građana i gospodarstvo.

- Bez mjera Vlade RH, dizel bi bio 15,24 kuna, benzin 13,96, a plavi dizel 10,15 kuna, rekao je Filipović.

Trgovačka marža će ostati 65 lipa kao što je bila i do sada.

Rekao je i da sutra ide na sastanak ministara EU-a. Novinari su ga pitali i o razilaženjima oko smjernica EU-a oko uštede energije.

- Detaljno smo analizirali smjernice i razgovarali smo sa svim članovima kriznog tima. Sutra ćemo aktivno sudjelovati u diskusiji i nadam se da ćemo doći do kompromisa, rekao je Filipović.

Novinari su ga pitali o mjerama koje bi trebale ublažiti inflaciju.

- O detaljima vam danas neću govoriti, ali paket se razrađuje. Nitko ne zna što će se događati u budućnosti, rekao je Filipović i naveo kako je Vlada reagirala u covid krizi kako bi zaštitila građane i gospodarstvo pa će to učiniti i sada.

- Što se tiče paketa mjera koje ćemo predstaviti na jesen, sve opcije su na stolu, rekao je.

Novinari su ga pitali i jesu li počele mjere štednje energije.

- U četvrtak ćemo na Vladi predstaviti preporučene mjere štednje, rekao je i najavio da će se ići s preporukama da se smanji temperatura.

Novinari su ga pitali i jesu li u zgradi Vlade, ali i njegovom ministarstvu već krenuli sa štednjom.

- Od trenutka kad sam ja došao vodi se računa ne samo o potrošnji energije, nego svega drugoga. Racionalno se ponašamo, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:44