‘BIJELA LISTA‘

Vlada dala novi rok trgovcima: ‘Imate do 9 sati‘; Samo dva lanca odgovorila potvrdno: ‘Ne ovise cijene samo o nama‘

Veliki trgovci traže da se u objavu cijena uključe i proizvođači i distributeri

Ilustrativna fotografija

 Z Jan/Panthermedia/Profimedia/Z Jan/panthermedia/profimedia

Ministarstvo gospodarstva dalo je deset najvećih trgovačkih lanaca novi rok u utorak do devet sati za odgovor jesu li im spremni dostaviti cijene 80 proizvoda za javnu objavu.

Savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević kazao je da su za sada jedino Konzum i KTC potvrdili da će sudjelovati u redovnoj objavi cijena 80 proizvoda, tzv. bijeloj listi, dok su ostali trgovci zatražili dodatna pojašnjenja oko metodologije i konkretnih proizvoda s liste s obzirom na to da postoji velik broj proizvoda i različitih cijena unutar istih artikala. Iz HUP-ove Udruge trgovine procjenjuju da je za 80 traženih cijena riječ i do 2000 artikala u velikim trgovačkim lancima. Uz to, veliki trgovci predlažu da se u objavu cijena uključe proizvođači i distributeri o kojima također ovise konačne cijene i poskupljenja u maloprodaji. Veliki distributeri uglavnom su, kako doznajemo, spremni na sudjelovanje u objavi cijena.

"Radimo bijelu, a ne crnu listu na kojoj želimo isticati najbolje trgovačke prakse. Ne vidim gdje smo pogriješili što se tiče trgovaca koji malo, rekao bih, kompliciraju stvari. Samo smo zamolili privolu jesu li spremni biti na bijeloj listi kao oni koji će biti transparentni prema hrvatskim građanima ili ne. Malo smo stvari pokušali pojasniti da im izađemo u susret i dajemo im još jednu šansu. Imaju vremena do sutra u devet sati da se odluče žele li se priključiti Konzumu i KTC-u ili ostati s druge strane", kazao je savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević.

Etički odgovorni

Pojasnio je da su u prvom prošlotjednom dopisu 10 najvećih trgovačkih lanaca tražili da im do 13. siječnja odgovore jesu li spremni sudjelovati u projektu objave košarice 80 cijena, a da će metodologiju poslati u roku od tri dana. Kako doznajemo iz Ministarstva gospodarstva, u novom, jučerašnjem dopisu 10 trgovačkih lanaca su, uz zahtjev za konkretan odgovor o dostavi cijena za 80 artikala, pojasnili i da im za početak trebaju dostaviti sve cijene konkretnih artikala s popisa. Dakle, ako je na popisu, primjerice, kilogram bijele riže ili oštrog brašna, trgovci bi trebali dostaviti cijene svih artikala koje prodaju u toj jedinici. Ministarstvo je dopis poslalo Konzumu, KTC-u, Lidlu, Kauflandu, Plodinama. Sparu, Tommyju, Studencu, NTL-u te Mlinu i pekarama.

"Kada dobijemo sve podatke, sastat ćemo se s trgovcima i vidjeti što je relevantno za objavu kako bi potrošači imali najbolji mogući uvid u cijene u maloprodaji. Želimo imati sve podatke, a onda ćemo se s trgovcima dogovoriti kako ih prezentirati", pojašnjavaju u Ministarstvu.

Savjetnik Jurica Lovrinčević tvrdi da svrha objave liste 80 proizvoda nije kažnjavanje trgovaca.

"Je li vama u redu da etički odgovorna kompanija ne daje takve podatke, da ne da račun hrvatskim građanima. Sami će sebe kazniti ako ne budu na bijeloj listi", kaže.

Kazna potrošača

Na pitanje koje mehanizme Vlada ima ako im 10 velikih trgovaca odbije dostaviti cijene te ako se nastave poskupljenja Lovrinčević je odgovorio: "Idemo korak po korak, prvo ćemo formirati bijele liste da vidimo hoćemo li dobiti podatke koje smo tražili i da vidimo jesu li trgovci spremni surađivati. Vidimo da dva trgovca jesu. Ako su dva velika ozbiljna trgovca spremna na suradnju, zašto i ostali ne bi mogli? Nema razloga da nam ne daju, samo je stvar dobre volje žele li to oni ili ne. Oni koji ne žele, vjerujem da će ih građani kazniti svojim neodlaskom u takve netransparentne dućane. Vlada ima puno mehanizama na raspolaganju, ali korak po korak. Hajdemo prvo vidjeti hoće li napraviti, imaju još jednu šansu do sutra. Ako naprave, nema potrebe za dodatne korake".

Među cijenama koje bi građani ubuduće mogli javno pratiti su riža, brašno, više vrsta kruha, tjestenina, više vrsta svježeg mesa, namazi, zamrznuta i konzervirana riba, više vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, maslac i margarin, ulje, više vrsta voća i povrća, šećer, sol, dječja hrana, napici. Podaci bi trebali biti dostupni za 2022. godinu te se zatim redovito objavljivati svaka dva tjedna u 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:22