NIJE BILO POGODOVANJA

Visoki upravni sud poništio odluku Povjerenstva: Marić nije bio u sukobu interesa kad je jeftino ljetovao u Lošinju

Visoki upravni sud je presudio da nema nikakvih dokaza da je ministar u svom mandatu pogodovao Jadranka hotelima

Zdravko Marić

 Davor Pongracic/Cropix

Visoki upravni sud je presudio - bivši ministar financija Zdravko Marić nije bio u sukobu interesa kad je u lipnju 2019. četiri dana s obitelji boravio u Bellevueu, luksuznom hotelu u sastavu hotelske tvrtke Jadranka hoteli na Lošinju, u sobi koja je za četiri kategorije bolja od one koju je rezervirao i platio.

Tom je presudom Visoki upravni sud prihvatio Marićevu tužbu protiv odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Povjerenstvo je u prosincu 2022. donijelo odluku da je Marić primio nedopušteni dar i time se doveo u mogući odnos zavisnosti o vlasnicima tvrtke Jadranka hoteli kad je u lipnju 2019. prihvatio ponudu hotelske Uprave da četverodnevni odmor s obitelji provede u sobi četiri kategorije boljoj od one koju je rezervirao i platio.

Boravak u sobi koju je Marić rezervirao iznosio je 470 eura po danu, a boravak u sobi koju mu je uprava hotela po dolasku u hotel dala koštao je u prosjeku 1200 eura po danu, dakle 730 eura dnevno više.

Povjerenstvo je zaključilo da se Marić, prihvaćanjem ponude hotelske Uprave, doveo u sukob interesa jer je kao ministar mogao sudjelovati u odlukama koje se tiču financijskih interesa Jadranka hotela i kaznilo ga sa 6000 kuna.

No, Visoki upravni sud je presudio da nema nikakvih dokaza da je ministar u svom mandatu pogodovao Jadranka hotelima i poništio odluku Povjerenstva.

Sud je prihvatio očitovanje Uprave Jadranka hotela u kojem se navodi da Marić nije inicirao smještaj u bolju sobu od one koju je rezervirao, već je to inicirala i odlučila Uprava hotela, da je unaprjeđenje smještaja gostiju uobičajena praksa te da su u lipnju 2019., kad je Marić boravio na Lošinju, još 84 gosta Jadranka hotela dobila bolji smještaj od onoga koji su rezervirali i platili. Iz Bellevuea su dostavili dokaz da je Marić na kraju odmora sam platio smještaj po cijeni po kojoj je rezervirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:52