KRŠENJE ZAKONA

Više od polovice stranaka nije prijavilo donacije ili je to učinilo izvan roka, među njima su i dvije saborske stranke

Od 185 stranaka, njih 88, nije u zadanom roku, do 15.7. dostavilo DIP-u spomenuto izvješće, dok je 11 stranaka to učinilo izvan roka.
Anka Mrak Taritaš, Mirando Mrsić

 
 Damjan Tadic/Cropix

Više od polovice političkih stranaka nije ispunilo zakonsku obvezu i nije u roku, odnosno nije uopće, dostavilo izvješće o donacijama koje su primile u prvih šest mjeseci ove godine, pa im prijete novčane kazne.

Od 185 stranaka, njih 88, nije u zadanom roku, do 15. srpnja dostavilo Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) spomenuto izvješće, dok je 11 stranaka to učinilo izvan roka.

Glas nije dostavio izvješće, SDSS izvan roka

U oba slučaja radi se uglavnom o strankama koje su slabo poznate široj javnosti, no ima i onih poznatijih, a najpoznatije su i zastupljene su u Hrvatskom saboru Glas i SDSS.

Stranka Glas Anke Mrak Taritaš u skupini je stranaka koje uopće nisu predale izvješće o donacijama unosom u DIP-ov informacijski sustav za nadzor financiranja.

U toj su skupini i Demokrati, stranka nekadašnjeg SDP-ovog ministra Miranda Mrsića, niz pravaških i umirovljeničkih stranaka, pa OraH, Hrvatski laburisti, Živi zid, Stranka Ivana Pernara.

Među strankama koje su polugodišnje izvješće predale nakon 15. srpnja su Pupovčev SDSS, potom Demokratski savez Srba, Pametno za Split i Dalmaciju, Projekt Domovina, stranka koja je u politički život zakoračila po imenom “U ime obitelji – projekt Domovina”,

Hrvatska stranka svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca, javnosti poznata po tome što je Hrvatskoj na posljednjim izborima za predsjednika države, 2019., dala jednog od dvanaest kandidata: Nedjeljka Babića.

Novčane kazne od 10 tisuća do 100 tisuća kuna

Zbog navedenih propusta sve te stranke mogle bi se naći u nezavidnoj financijskoj situaciji, jer zakon jasno kaže da će se stranka koja u propisanom roku i na propisani način ne dostavi DIP-u izvješće o donacijama koje je primila u prvih šest mjeseci odnosno obavijest da ih nije primila kazniti iznosom od 10 tisuća do čak 100 tisuća kuna.

Ta kazna, dakle, 'prijeti' i strankama koje u prvih šest mjeseci nisu imale donacija, ali o tome nisu izvijestile DIP.

I nezavisni vijećnici dužni su izvijestiti o primljenim donacijama, no kakvo je stanje kod njih, odnosno koliko ih je ispunilo obvezu, DIP još ne može dostaviti podatke jer od nadležnih tijela još nije zaprimio podatke tko participira u novom sazivu predstavničkih tijela.

Osim toga, još uvijek traje DIP-ov nadzor financiranja izborne promidžbe na lokalnim izborima, pa nije u mogućnosti odraditi detaljne analize navedenog.

Velike stranke na vrijeme

Izvješća o polugodišnjim donacijama u roku je dostavilo 86 stranaka, uz izuzetak Glasa i SDSS-a, sve parlamentarne, ali i niz izvan parlamentarnih.

Ta su izvješća pokazala da su od donatora najviše dobili HDZ (1, 9 milijuna), stranka pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (1, 7 milijuna) i SDP (oko 1, 1 milijun kuna).

Po dobivenim donacijama slijedi NL Ivana Penave (195.000 kuna), pa Fokus koji je od donatora dobio nešto više od 100.000 kuna. Sve ostale stranke nisu pojedinačno uspjele prijeći taj iznos.

Pupovčev SDSS od donatora je dobio samo 260 kuna, dok su bez njih bili Hrvatska konzervativna stranka i Glavašev HDSSB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:27