NAJBOLJI PROJEKT EU

Virovitičko-podravska županija: Inovacijski centar za poljoprivredu budućnosti

Omogućen je razvoj sektora koji kroz inovacije pruža sve ono što je potrebno gospodarstvu, ne samo u Virovitičko-podravskoj županiji

Tehnološko inovacijski centar Virovitica projekt je Virovitičko-podravske županije koji se kandidira u izboru za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos znanosti i inovacijama. Predložen je od strane Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA-e.

Projekt je to vrijednosti 20.103.236,26 kuna, od čega su bespovratna EU sredstva bila 17.559.874,21 kunu, a vlastita sredstva 2.607.622,05 kuna.

Projekt se je provodio na području grada Virovitice, od početka srpnja 2017. godine do početka lipnja ove godine. Nositelj projekta je bila Virovitičko-podravska županija, a partneri Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku.

Vrhunski proizvodi

Nakon Panonskog drvnog centra kompetencija i Centra za razvoj i istraživanje u mljekarstvu, Tehnološko inovacijski centar, je treća znanstveno-istraživačka institucija na području Virovitičko-podravske županije. Nalazi se nedaleko Veleučilišta u Virovitici i predstavlja jedan je najznačajnijih županijskih projekata koji je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuo je vrijednost ovog projekta koji predstavlja nastavak ulaganja i pomoći poljoprivrednicima, koji već proizvode vrhunske domaće proizvode, podsjetivši kako se na području VPŽ proizvodi najkvalitetnija kamilica na svijetu.

Najbolja kamilica

'Kada smo 2013. otvorili Poduzetnički inkubator u Virovitici razmišljali smo što možemo učiniti za naše poljoprivrednike, pogotovo one koji se bave ljekovitim biljem, pčelarstvom i mlijekom.

Znamo da najbolja kamilica na svijetu dolazi iz naše županije i da imamo najbolji med, a i po vinima smo sve poznatiji.

Tehnološko inovacijski centar bit će u funkciji našim poljoprivrednicima, našim proizvođačima koji se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda, prvenstveno onima koji se bave pčelarstvom, proizvodnjom meda, ljekovitog bilja i vina. Ovaj projekt neće samo služiti proizvođačima s područja Virovitičko-podravske županije.' - rekao je župan Igor Andrović.

Tehnološko inovacijski centar namijenjen je primijenjenim istraživanjima. Svoje djelovanje usmjerava na dva odjela istraživanja: Prehrambeno-tehnološki odjel i Poljoprivredni odjel te odsjeke za mlijeko, med i ljekovito bilje, a korist od nje će imati i poljoprivrednici, kao i znanstvena zajednica. Uz to što mu je osnovna djelatnosti med, mlijeko i ljekovito bilje, u budućnosti će to biti i vino.

Uz moderne laboratorije, ovaj novi i moderni centar, koji se prostire na 1754 četvorna metra, može se pohvaliti posebnom, modularnom konferencijskom dvoranom koja može primiti i to 350 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:33