ODLUČNA GESTA

Vinkovčanima je voda trebala poskupjeti 30%, ali je skok cijene zaustavio ministar: ‘Da, istina je‘

Skupština Vinkovačkog vodovoda donijela je odluku o poskupljenju vode za 30 posto, ali su je povukli

Davor Filipović

 Ranko Šuvar/Cropix

Vinkovčani će i dalje plaćati vodu koliko su ju plaćali i prije poskupljenja na računima za veljaču.

Nedugo nakon što je Skupština Vinkovačkog vodovoda donijela odluku o poskupljenju vode za 30 posto, istu su i povukli. Iako će gradonačelnik Vinkovaca, Ivan Bosančić, reći da su odluku povukli zahvaljujući "glasu javnosti", jer su građani, iscrpljeni inflacijom, bili protiv još jednog dodatnog troška, na pitanje gradonačelniku nije li cijena vode ostala ista zahvaljujući intervenciji ministra Davora Filipovića, nevoljko je rekao: "Ma da, i zbog ministra".

Naime, fiksna naknada za Vinkovčane je s 1,45 eura poskupjela na 2,77, ili čak 90 posto. Isporuka vode tj. vodoopskrba bila je 0,56 eura po kubnom metru, a sad je 0,73, što je poskupljenje od 31%. Dakle, računi s 5 kubika potrošnje u siječnju su bili 8,92 eura, a za veljaču su 11,40.

- Zatražio sam od uprave Vodovoda da sazove skupštinu koja će vratiti cijenu vode na staro. Naš je Vodovod proveo jako puno projekata, što je iziskivalo i nove materijalne troškove, pa je predloženo da se oni namire poskupljenjem cijene vode. Skupština je to prihvatila. Prosječno je to 5,5 eura po računu. To znači da bi četveročlana obitelj koja je u prosjeku vodu dosad plaćala 160 kuna, po novom plaćala 200, preračunato u eure - rekao je gradonačelnik. I nastavio: - Ljudi su vrlo loše reagirali pa sam tražio sazivanje Skupštine i vraćanje cijene na staro, a mi ćemo sufinancirati dio koji manjka.

Na pitanje nije li toj odluci "kumovao" ministar, Bosančić je odgovorio:

- A, da, i ministar je tražio da iznađemo drugi način pa ćemo to i napraviti.

A baš se u utorak na konferenciji za medije u Saboru zastupnik Socijaldemokrata, Domagoj Hajduković, požalio da ministri i Vlada ne urgiraju jednako kad se radi o dobrobiti građana u HDZ- ovim i oporbenim općinama. I odmah bio i demantiran. No, ne zna se je li prije Hajduković imao presicu ili je ministar bio brži u svojoj reakciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 05:09