80 TISUĆA KUNA

VIDEO: TESTIRALI SMO FOTOSTUP NA MATEJUŠCI Drastična je razlika u cijeni, ali i u kvaliteti fotografije, pogađate li koji je selfie bolji?

 
Lijevo je fotografija koju smo snimili mobitelom, a desno ona koju je snimio fotostup. Razlika je drastična.
 Joško Ponoš / Hanza media

Točno jedanaest mjeseci nakon što je uz soparnik, šampanjac i župana Blaženka Bobana na Matejuški predstavljen revolucionarni izum solinskog HDZ-ovca Luke Vukovića, popularni fotostup konačno je s četiri debele vide zabužan u kamen. Dugo smo čekali, ali smo ga zato skupo platili. Tri komada za 236.000 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Prije nego što smo stali pred njega fotografirali smo se običnim mobitelom (fotografija dolje).

Joško Ponoš / Hanza media
Fotografija mobitelom

Svaki će vam pravi fotograf kazati da oprema nije važna ako imate odličnu ideju. Time se i fotostup vodi. Snima vas s nešto malo više od jednog megapiksela, što je ravno prvim mobitelima na preklop.

Zato smo odlučili njegovu moć testirati u idealnim uvjetima. Bilo je oko podne kad smo došli na Matejušku. Tad nismo ni slutili da će nam osim već isplaćene hrpe javnog novca trebati i 28 minuta života da dobijemo četiri male slike, ali zato krše bar šest pravila fotografije.

Na red nismo čekali.

Gužva je bila uz rub kamenog platoa gdje su mlade njemačke turistkinje okidale tradicionalne, zastarjele selfije. I drugi što su dolazili htjeli su se slikati kako sjede na kornižu. Naš ponos i diku nisu ni pogledali.

Dok smo čitali upute otisnute na stupu da vidimo kako se pali zadnji krik tehnike, došla je neka žena s dječjim kolicima. Nonšalantno naslonila pelene na skupocjeni izum - danas ljudima ništa nije sveto.

Piše na stupu da bi trebali najprije instalirati aplikaciju "Look@". Posjetili smo "Play Store", dobili previše programa sličnog imena. Zato je na stupu i "qr kod". Treba ga skenirati, pa ćemo doći na pravu adresu. Dobro. Znači, sad trebamo instalirati čitač "qr kodova", da bi mogli instalirati aplikaciju stupa. Izgubili smo već svega sedam, osam minuta. Ništa dramatično.

Ali - "qr kod" nas je odveo na Google tražilicu. Ona nudi rezultate za pojam "Look@". Ajme. Prvi ponuđeni link odveo nas je na njihovu internet stranicu. Pomalo gubimo volju po zvizdanu, svjetline mobitela na najjače, čitati svu tu dokumentaciju s weba ne bi li negdje ugledali put prema aplikaciji.

Praznih ruku vraćamo se u "Play Store" gdje smo nakon čitanja opisa predloženih aplikacija, gubeći još par minuta, pronašli pravu. Gledamo na sat, već je prošlo skoro petnaestak minuta otkad smo pristupili fotostupu.

Oni ljudi što su tek kretali ka rubu pontona da se mobitelom slikaju sad su već na ručku, a mi tek ulazimo u aplikaciju. Tješimo se da ćemo i mi skoro kući.

Ali ne. Sad fotostup traži da se registriramo. Ah, treba biti optimist, bar ima opcija da pristupimo preko Facebooka. Tako ćemo izbjeći procedure. Ima, ali - ne radi. Ne može preko Fejsa. S dva uređaja smo probali i neće. Ništa, registriramo se unoseći podatke. Stup zahtjeva da mu kažemo ime, prezime, korisničko ime, mail, spol, godinu rođenja, državu, lozinku, hoće da ponovimo lozinku. Kad smo i to prošli, shvatili smo da smo izgubili već 24 minute života, piše Slobodna Dalmacija.

E, da, treba se i spojiti na wi-fi mrežu uređaja, ugasiti svoje mobilne podatke.

Ali sad postaje lakše. Nakon 26 minuta ušli smo u aplikaciju i odabrali opciju da nas slika. Pritisnete krug, a onda imate pet sekundi da se smjestite. Stup opali četiri slike jednu za drugom. Za još četiri, morate ponoviti postupak (rezultat možete pogledati na fotografiji dolje).

Joško Ponoš / Hanza media
Fotografija snimljena fotostupom

Dok smo birali jesmo li bolje ispali na prvoj gdje smo još trčali ka mjestu gdje ćemo stati ili na trećoj gdje smo zatvorenih očiju, iduća tura turista što je lupala selfije upućivala je i nama i našem krasnom fotostupu blijede poglede. Mi smo ga upravo za njih dali izraditi, ali ti bezvezni turisti ništa ne znaju cijeniti.

Matko Biljak, urednik fotografije u SD: Mobiteli od kune imaju bolju kameru od ovoga

U današnje vrijeme kad mobiteli od jedne kune posjeduju kameru razlučivosti osam i više megapiksela, bespredmetno je gubiti vrijeme na objašnjavanje koliko je kvalitetna kamera na foto stupu koji krajnjem korisniku isporučuje fotografiju od 1,2 megapiksela, točnije 1280x960 piksela. Usporedbe radi, prije 27 godina "Nikon" i "Kodak" izbacili su digitalni fotoaparat od 1,54 megapiksela.

Osim rezolucije i kompresije koja dodatno smanjuje kvalitetu fotografije još je pogubniji fiksni kadar foto stupa. Zbog širokokutnog objektiva imate dvije opcije: ako stanete bliže stupu, tijelom pokrivate Svetog Duju i Palaču, a ako stanete na veću udaljenost, nad vama će u kadru dominirati bijele kamene ploče. Sve u svemu, tehnološka i estetska u kvaliteti i u kadru fotografije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:14