PREGLED TJEDNA

VIDEO Ostavke i uhićenja pljuštali sa svih strana, Musić Milanović u akciji i detalji Peđine računice

Po mnogima najsposobniji ministar u Vladi Andreja Plenkovića odlazi u trenutku strašne inflacije

Peđa Grbin i Tomislav Tomašević

 Slaven Turk

Ministar financija Zdravko Marić, nakon šest i pol godina koje je proveo na toj dužnosti, dao je ostavku. Po mnogima najsposobniji ministar u Vladi Andreja Plenkovića odlazi u trenutku strašne inflacije, kada je Hrvatska pred vratima ulaska u eurozonu i kada svi sa strahom iščekuju što nam donosi jesen. Nakon što je vijest eksplodirala u utorak navečer, iz Vlade su poručili kako odlazi na vlastiti zahtjev, te da ni njima nije rekao gdje će dalje. Ograničen je zakonskim odredbama, pa tako godinu i pol ne može biti na upravljačkim funkcijama u Hrvatskoj. Poslije svoje zadnje sjednice Vlade i nakon gotovo sat i pol medijskog istupa nije odgovorio na ključno pitanje - zašto odlazi?

Naslijedit će ga Marko Primorac, profesor na Ekonomskom fakultetu i nekadašnji savjetnik za gospodarstvo bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Široj javnosti ostao je u sjećanju kao jedan od onih koji se, zajedno sa suprugom Iskrom, cijepio preko reda. Ironično, Primorac ovaj tjedan nije mogao doći na sastanke u Vladu vezano za svoje predstavljanje jer je upravo ovih dana dobio koronu. Novi ministar nije član HDZ-a, ali zato jest njegova supruga. A da je itekako navezan na HDZ-ove strukture govore i podaci da se Primorac nalazi(o) u Upravnim vijećima i Nadzornim odborima nekoliko državnih poduzeća i javnih ustanova.

Uzrujana jer njen sin ima čak dvije četvorke supruga predsjednika države krenula u akciju. Sanja Musić Milanović izvršila je pritisak na ravnateljicu zagrebačke Klasične gimnazije šaljući prosvjedni mail o nepravilnostima u školi, nakon čega su njenom sinu dvije već zaključene četvorke pretvorene u petice. Afera je isti dan podignula golemu prašinu, a ministar Radovan Fuchs naložio je da se u Klasičnoj gimnaziji provede inspekcijski nadzor čiji se rezultati očekuju početkom sljedećeg tjedna. Ako inspektor utvrdi da ocjene nisu propisno zaključene, ima pravo narediti školi da ih poništi.

U strahu od prijevremenih izbora lijeva oporba počinje zbijati redove. Inicijator tog procesa je predsjednik SDP-a Peđa Grbin koji je svjestan da su mu jedine šanse - ako ih uopće ima - da postane premijer sklapanje koalicije s Možemo! No, prije toga mora "popeglati" loše odnose koje SDP ima s njima čak u četiri jedinice lokalne samouprave gdje zajedno obnašaju vlast - u Zagrebu, Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i u Puli. Zato je odlučio sazvati sastanak stranačkih vrhuški i riješiti stvari.

Lovro Kuščević, bivši ministar uprave, a potom USKOK-ova mušterija, plovi poduzetničkim vodama. Osnovao je firmu i baviti će se postavljanjem solarnih panela. Cijene energenata lete u nebo i Kuščević tu vidi šansu. Za svaki slučaj, firmu je registrirao i za turističke djelatnosti, proizvodnju i prijevoz naftnih derivata, ali i za šišanje.

Dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a za članove stožerne hrvatske stranke nastupili su teški dani. Uvedena je nulta stopa tolerancije na krađu javnog novca, pa je sada dobro ako se ogrebete i za koji kilogram starog željeza. Živjeći godinama u eri koju će povijest pamtiti kao doba čistih ruku neki su članovi vladajuće partije došli na sam rub siromaštva. Ne treba stoga teško suditi uvaženom i jednom od najpoznatijih karlovačkih HDZ-ovaca Stjepanu Turkoviću koji je uhvaćen kako sa sinom Mijom s gradilišta gradske obilaznice čupa armaturu i ukradene željezne šipke trpa u prikolicu. Da stvar bude bizarnija, Turković je bio jedan od glavnih lobista da radovi na spomenutoj obilaznici napokon započnu i da se četvrt Turanj oslobodi prometnih gužvi jer kroz nju prolazi državna cesta prema Plitvicama.

Nezadovoljan saborskim govorom zastupnice Možemo! Urše Raukar u kojem je izrazila nezadovoljstvo što se izbjeglice iz Ukrajine tretira drugačije od migranata iz Afganistana ili Sirije, zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin nakon poduljeg ekspozea, u kojem je, među ostalim, spominjao jugofile i Josipa Broza Tita, primitivno je izvrijeđao zastupnicu Raukar: "Slušaj, nakazo jedna. Koliko te bog unakazio tjelesno, toliko ti je i glavu".


*Najvažniji politički newsletter u Hrvatskoj svake subote ujutro najavljujemo i u video formatu na Jutarnji.hr. Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:51