'POTRUBI ZA NADU'

VIDEO: DILJEM HRVATSKE U PODNE ODJEKIVALI ZVUKOVI TRUBA 'Masovnije smo izašli na ulice jer nas nitko ne čuje. Nismo dobili ni priliku za razgovor'

 
Prosvjed u Zadru
 Luka Gerlanc / CROPIX

Preko pedesetak autobusa, minibuseva, kombija i drugih vozila za povremeni prijevoz putnika u četvrtak je u Zadru održalo prosvjed naziva 'Honk for hope' („Potrubi za nadu”) koji žele upozoriti na stanje u kojem su se zatekli brojni vlasnici prijevozničkih tvrtki u vrijeme pandemije koronavirusa, piše Zadarski.

Zadarski su vozači nakon okupljanja na velikom parkiralištu iznad sportske dvorane na Višnjiku odvozili prosvjedni karusel, trubeći ulicama Poluotoka i Bulevara, preko ulice Hrvatskog sabora (obilaznice) pa sve natrag do Višnjika.

- Prošli četvrtak imali smo mirni prosvjed, ali u puno manjem broju. Ovaj četvrtak smo, zbog toga što nas nitko ne čuje, odlučili organizirati masovniji prosvjed. Naše molbe ne da nisu uslišane, nego nismo dobili niti priliku za razgovor kako bi predstavili naše probleme - rekao je Jure Meštrović, jedan od koordinatora inicijative povremenih prijevoza za zadarsku županiju.

Zadar, 140520
Danas je odrzan prosvjed prijevoznika Zadarske Zupanije na kojem se okupilo stotinjak autobusa i kombi vozila koji su obisli grad trubeci u znak podrske kolegama.
Na fotografiji: prosvjed.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX
Prosvjed u Zadru
Zadar, 140520
Danas je odrzan prosvjed prijevoznika Zadarske Zupanije na kojem se okupilo stotinjak autobusa i kombi vozila koji su obisli grad trubeci u znak podrske kolegama.
Na fotografiji: prosvjed.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX
Prosvjed u Zadru prije 7 dana
Zadar, 140520
Danas je odrzan prosvjed prijevoznika Zadarske Zupanije na kojem se okupilo stotinjak autobusa i kombi vozila koji su obisli grad trubeci u znak podrske kolegama.
Na fotografiji: prosvjed.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX
Prosvjed u Zadru

- Tražimo od leasing kuća razumijevanje, odnosno zamrzavanje glavnice i kamata na minimalno godinu dana jer nismo u mogućnosti raditi niti uprihoditi ikakva sredstva. Od Vlade tražimo još minimalno tri mjeseca pomoći za plaće za naše vozače, isto tako tražimo i brze kredite kako bi mogli krenuti u posao. Nadamo se da će nam netko izaći u susret - dodao je Meštrović.

Kako izvještava Dubrovački vjesnik, dubrovački prijevoznici pridružili se novom prosvjedu te su se u pet do 12 pridružili paneuropskom prosvjedu.

Prosvjed hrvatske Inicijative povremenog prijevoza putnika (PPP) koju podržava Udruga Glas poduzetnika održao se u osam hrvatskih gradova - Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Osijeku, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku.

Podsjećamo, povremeni prijevoznici i Glas poduzetnika traže dogovor države s leasing kućama u smislu zamrzavanja glavnice i kamata na minimalno godinu dana, osiguranje sredstava pomoći iz raspoloživih fondova Europske Unije, žurno odobravanje sredstava za likvidnost, te produljenje mjera za spas radnih mjesta za dodatna tri mjeseca ako je ikako moguće. Koordinator Incijative PPP i član Odbora za turizam Udruge Glas poduzetnika Marko Slišković rekao je da smatra da povremeni prijevoznici nisu ravnopravni sa kolegama iz razvijenih država EU-a.

Zadar, 140520
Danas je odrzan prosvjed prijevoznika Zadarske Zupanije na kojem se okupilo stotinjak autobusa i kombi vozila koji su obisli grad trubeci u znak podrske kolegama.
Na fotografiji: prosvjed.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX
Prosvjed u Zadru

"Sve zemlje članice već su odavno zaštitile svoje poduzetnike koji su dobili pravi moratorij od 12 mjeseci, dobili su sredstva za likvidnost kao i bespovratna sredstva pomoći. Mi nismo dobili ništa od toga. Ne možemo se boriti za rad kad su ugrožena naša osnovna sredstva rada, a to su autobusi i kombiji", istaknuo je Slišković dodavši da ih podržava resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture no da bez suradnje s ostalim ministarstvima neće biti cjelokupnog rješenja njihovog problema.

Inicijativa PPP trenutačno okuplja više od 200 tvrtki povremenog prijevoza, s gotovo 2.000 vozila, a danas se na prosvjedu očekuje više od 1.000 vozila. Djelatnost povremenog prijevoza ukupno zapošljava oko 20.000 ljudi, čija su radna mjesta ugrožena, kaže se u priopćenju Glasa poduzetnika.

"Tražimo od svih odgovornih da se uključe u rješavanje našeg problema i da prepoznaju situaciju u kojoj se nalazimo. Već su krenule predizborne retorike i fokus na krizu i gospodarstvo se polako gubi. Tražimo da se prepozna kako upravo živimo povijesnu 2020. godinu i da je rješenje sadašnje situacije jedino što građane Hrvatske zanima", naglasio je Slišković.

U priopćenju se navodi i da će, ako se ne osiguraju mjere koje su u skladu s mjerama koje omogućavaju svojim povremenim prijevoznicima države EU poput Njemačke i Poljske, Inicijativa PPP i Udruga Glas poduzetnika nastaviti organizaciju protestnih vožnji do ispunjenja zahtjeva.

Sindikati i udruge prijevoznika upozorili da privatnicima prijeti kolaps

Sindikati i udruge prijevoznika upozorili su u četvrtak da su zbog pandemije koronavirusa pred privatnim prijevoznicima kolaps sustava, stečajevi tvrtki i masovni otkazi, zbog čega od Vlade traže konkretnu pomoć, a spremni su i na prosvjed.

"Poslodavci su najavili otkaze ugovora o radu i mi smo prisiljeni apelirati da Vlada pokuša riješiti taj problem, da razgovara s poslodavcima kako bi zaštitili 4000 do 5000 radnih mjesta", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak.

Pismo su poslali Vladi i premijeru u srijedu, pozivajući ih na sastanak do subote, 15. svibnja. Ako se barem ne odazovu, spremni su prosvjedom pritisnuti Vladu da se njihov problem riješi.

Javno linijski prijevoznici traže da se rebalansom proračuna osigura pomoć za očuvanje radnih mjesta i opstanak tvrtki do početka rujna, odnosno početka nove školske godine, te da se sredstva predviđena za prijevoz učenika usmjere prema prijevoznicima.

Također, traže da do 31. kolovoza sve županije potpišu ugovore o javnoj usluzi, sukladno Zakonu o cestovnom prometu i Pravilniku o obavljanju javnog linijskog prijevoza putnika.

Lisičak je podsjetio da su već prosvjedom tražili izradu Granskog kolektivnog ugovora, kako bi se riješili neki od problema u javno linijskom prijevozu, no svoje su aktivnosti obustavili zbog koronavirusa.

Javno linijski prijevoznici u velikim su problemima, ističe, a slično se događa i gradskim prijevoznicima, gdje se ugovori o radu na određeno vrijeme ne produžuju jer je prijevoz i tih putnika pao.

"Radnici nemaju što raditi, gradovi i lokalne samouprave ne mogu financirati tvrtke sami, to je problem, pogotovo u manjim gradovima", upozorio je Lisičak.

Predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske Ante Jelić ocijenio je da se Vlada i lokalne zajednice pokušavaju maknuti od tog problema i ne žele pomoći premostiti stanje.

'Privatni prijevoznici u najgoroj situaciji'

"Ako se ne pronađe rješenje, mi ćemo sigurno, bez obzira na raspuštanje Sabora, dovesti autobuse u Zagreb i na Markov trg. Dovest ćemo sve radnike koji su ugroženi, sve koji će dobiti otkaz zbog ove situacije", najavio je Jelić dodavši da mogu dovesti 500 do 600 autobusa.

Predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović, kao predstavnik poslodavaca rekao je kako je kod privatnika najgora situacija jer su u potpunosti ostali bez prihoda.

"Ovoga ponedjeljka imamo situaciju u kojoj broj putnika ne pokriva ni troškove goriva. Bolje bi bilo da stojimo. Nemamo perspektivu, nitko nam ne može reći da će za tjedan dana biti bolje", upozorio je dodavši da je samo pitanje dana kada će 6000 zaposlenih u tom sektoru dobiti otkaz.

Objasnio je da prijevoznici "svaku kunu" koju dobiju od države šalju radnicima i zadržavaju radna mjesta, ali to neće moći kada država posustane i smanji pomoć jer imaju velike operativne gubitke koje neće nikada moći vratiti.

Svi državni i gradski prijevoznici koji nisu u privatnom vlasništvu imaju ugovore o javnim uslugama za isti posao koji obavljaju privatni prijevoznici. Zbog toga od gradova i općina ne mogu dobiti pomoć jer nemaju pravnu osnovu. Taj ugovor nije bio potpisan prije krize, iako je bio zakonska obaveza, istaknuo je.

Također, nemaju mogućnost dobiti kredite jer ih banke smatraju visokorizičnom djelatnošću s obzirom na ekonomske pokazatelje.

"U trenutku kada se ukine zabrana ovrha, mi smo gotovi. Kada država prestane plaćati radnike, mi smo gotovi. Realno, sada već znamo da je naša budućnost crna i da ovu krizu ne možemo preživjeti", rekao je Meštrović. (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:59