DEBATA NA N1

Veliko sučeljavanje kandidata u Splitu, Kerum opsovao Puljka: ‘Išao bi i s crnim vragom ako ima interesa‘

Debatiraju Ivica Puljak, Zoran Đogaš, Željko Kerumo, Davor Matijević, Josip Markotić i Tamara Visković

Ivica Puljak, Zoran Đogaš, Željko Kerum, Tamara Visković, Davor Matijević, Josip Markotić i Tamara Visković

 N1 Televizija

Splićani ponovo biraju gradonačelnika - 26. lipnja, jedva godinu dana od posljednjih izbora. Ivica Puljak podnio je ostavku nakon što je, zbog skandala sa zamjenikom Bojanom Ivoševićem, izgubio potporu koalicijskih partnera.

U emisiji na N1 televiziji “Točka na tjedan” prenosi se prvo sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Splita - Ivice Puljka (Centar), Zorana Đogaša (HDZ), Željka Keruma (HGS), Davora Matijevića (SDP), Josipa Markotića (MOST) i Tamare Visković (Možemo).

Sučeljavanje je podijeljeno u tri tematske cjeline - politika, izbori i koalicija, projekti i odnos Splita i države.

Kandidati imaju po minutu za iznošenje svojih stavova, a potom po pola minute za repliku. Prenosimo najzanimljivije trenutke sučeljavanja.

'Puljak i Đogaš nisu bolji od mene'

Puljak: Matijević je zaposlio bez natječaja u gradskoj firmi dok je SDP upravljao gradom i tražio da im damo direktora. Rekao sam da to ne može, gradska tvrtka nije plijen, da ćemo ga primiti ako bude najbolji kandidat.

Markotić: Ne pristajem na diskurs izbor a ili b, zašto se svrstavati. Imamo pravo nadati se da mogu napraviti dobar rezultat i smatram da Puljak i Đogaš ni po čemu nisu bolji od nas. Opcija je splitski Most.

image

Ivica Puljak

Joško Ponoš/Cropix

Visković: Nekorektno je da se u javnom diskursu postavlja situacija tako da ili ste sa mnom ili protiv mene i automatski se postavlja situacija kao da nitko drugi nema šanse biti gradonačelnik. Ne, nikad nećemo koalirati niti s jednom strankom od centra prema desno.

Puljak: Možemo se pretvarati da će biti drugačije, ali to je realnost i zato pitam.

Kerum opsovao Puljku

Đogaš: Govori se o nacionalnoj politici ovdje. Stranku koja je na vlasti u državi prozivati, koristiti priliku i blatiti HDZ. Gradsko vijeće je bilo izvrsno, moglo se s njim raditi.

Puljak: HDZ je kriv za probleme u gradu Splitu.

Kerum: Mislim da gospođa Visković ima stav koji mi se sviđa - centar i desno, ona je suprotnost Puljku jer Puljak bi išao s crnim vragom ako ima interesa. Ja podržavam HDZ konstantno i HDZ nije kriv ni za što. Sve je to licemjerno, koliko se ljudi pretvaraju da su pošteni i uljuđeni - izvana gizda, a iznutra pi***. Takav je Puljak i njegovo društvo.

Tko će koga tužiti?

Puljak: Dobra vijest je da ni ja ne bih s vama koalirao. Sve laži koje izgovarate o meni, popisat ću ih, kad završe izbori ću vas tužiti, a novce koje dobijem vratit ću građanima kojima ste vi dužni, a počet ću s radnicima hotela Marjan.

Kerum: Vi nijedan spor nećete dobiti jer će vas ispitivati institucije, davali ste novce bez natječaja. Vi i vaša supruga uzimate gradske i državne novce. Odgovarat ćete DORH-u zašto ste davali gradske novce.

Matijević: Žao mi je što moram biti odvjetnik Puljku, ali kad HDZ napada nakon katastrofalnog vođenja grada. Zamjeram druge stvari. Što se tiče podrške SDP-a, SDP neće podržati ni HDZ ni HGS, ali podržavat ćemo opcije koje će poštivati vrijednosti do kojih je nama stalo.

image

Zoran Đogaš

Joško Ponoš/Cropix

U jednom trenutku su se podigle tenzije te su kandidati pričali gotovo u isti glas i bilo je teško razumjeti tko što govori.

U trećoj tematskoj cjelini kandidati si izlagali po tri najvažnija projekta za koja smatraju da ih mogu realizirati u svom mandatu, kao i rokove u kojima bi mogli biti gotovi.

Kerum: Žalosno je da naša djeca moraju ići u Gardaland i u Istraland

Kerum: Sve POS-ove stanove u Splitu je napravio Kerum i na Kerumovoj zemlji. Split 4 će biti od Brda do Kopilice, tu će biti stanova i za komercijalu i POS-ovih. I odmah do toga na Stjenicama gdje smo se kupali, bit će akvapark, adrenalinski park i zabavni park. U toj poziciji za takav projekt je potreban brz izlaz i ulaz i ogroman parking. Žalosno je da naša djeca moraju ići u Gardaland i u Istralandiju. Žalosno je da mi to nismo napravili. Split mora biti glavni grad s obje strane Jadrana. Luka nautičkog turizma mora biti u centru, a trajektnu luku preseliti na južni dio mora prema Dujlovoj, a trgovački u sjevernu luku. Napravio bih kongresni centar s garažama. I u Lori se može raditi - grad sajma, znanosti i ostalog. Split ima viška neiskorištene imovine u milijardama. Treba strategiju da se vidi što treba ostati gradsko, što će se iznajmiti da se financiraju projekti o kojima govorim, a ostatak prodati i napraviti ostalo.

Matijević: Neću se baviti grandioznim projektima

Matijević: Neću se baviti grandioznim projektima. Postoje dijelovi grada koji nemaju kanalizaciju, dječja igrališta, sportske terene, neupisana djeca, to treba rješavati. Najveći problem je pitanje stambene politike, to je negativan efekt turizma koji nam se dogodio. Ne slažem se da treba odustati od POS-a, ali treba postojati ravnoteža. Zbog građevinskog lobija nismo imali realizaciju nijedne POS-ove zgrade. Interventni izlaz iz trajektne luke treba biti prioritet. To uopće nije projekt koji financijski treba podnijeti grad, treba samo izmijeniti GUP, a Hrvatske ceste će podnijeti taj trošak. Umirovljenicima nedostaju dnevni boravci kao i domovi za starije i nemoćne. Grad to može realizirati kroz prostorno planiranje. Dok Split ne dobije status velikog grada, ne možemo samostalno otvarati domove za starije.

Markotić: Premijer je obećao brda i doline u Splitu...

Markotić: Most je sve to napravio što je Matijević predložio. I u mandatu gradonačelnika Opare smo četiri godine molili i problematizirali pitanje POS-a. 2018. je u Splitu bila sjednica Vlade gdje je premijer doveo ministre i obećali su brda i doline, u roku od dvije godine da će biti tisuće stanova. Ništa nije realizirano. Iz ovog mandata jedina stvar koja se napravila je amandman koji je predložio Most, gradonačelnik ga je usvojio, da se napravi prometnica i pristupna cesta na Korešnici. Tu se može riješiti minimum 1.000 stanova. Problem umirovljenika - na tome radimo godinu dana, preko 80.000 građana starije je od 60 godina. Imamo projekt Aktivna starost. I treća stvar su vrtići, da nitko to nije uspio riješiti...

Visković: Moramo se vratiti planskom urbanizmu

Visković: Javna stanogradnja, promet, monokultura turizma i sve teme koje iz toga idu - dostupnost javnih i socijalnih usluga, time bismo se htjeli baviti. Mladi kod nas najduže u Europi žive sa svojim roditeljima. Imamo dužničko ropstvo - ne možemo drugačije nabaviti stan, i imamo nešto što se zove iseljavanje i korupcija - sve je to vezano uz stanogradnju u Splitu. Promet je tema koja se može rješavati samo dugoročno. Kratkoročno se u godini može riješiti nešto interventno, ali moramo se vratiti planskom urbanizmu, da ulice mogu podnijeti javni prijevoz. Zastupamo stav da svaka javna usluga - škola, vrtić, ambulanta - moraju biti u svakom kvartu dostupne u krugu od 15 minuta hoda. Kvartovi građeni do 70-tih imaju sve, a nemaju stanovnika, turizam ih je iselio prema rubovima grada. Dijelovi grada koji su se razvijali kasnije, nemaju ništa.

Puljak: Do kraja mandata sva djeca će imati mjesto u vrtiću

Puljak: Projekti koje smo zatekli i koje ćemo završiti jer su bili dobri - plaža na Žnjanu, cijeli projekt Žnanj u šest faza. Projekt je došao do faze realizacije. To je projekt tehnološkog parka Dračevac. To će postati hub za razvoj visokih tehnologija u Splitu. Zatim Karepovac, POS-ovi stanovi. Projekti koje smo osmislili najviše su vezani uz škole i vrtiće. Sagradit ćemo podzemnu garažu da budu ispod objekata. Unutar sveučilišta i bolnice gradit će se vrtići. Do kraja mandata sva djeca će imati mjesto u vrtiću. Dugoročno - pokrenuli smo izgradnju novog GUP-a, donijeli smo urbanističku politiku, radimo novi GUP i gradske projekte. Rekonstruirat ćemo sve tržnice u Splitu, Split će postati ekološki svjestan, nastavit ćemo sa sadnjom stabala, dobili smo projekt sunčanih krovova.

Đogaš: Turizam se događa, a nismo preuzeli uzde

Đogaš: Od ostalih se razlikujem - vizija, strategija i realizacija uz sustavan način razmišljanja. Ispričavam se, ali takav sam. Upisano je 74,96 posto djece u vrtiće, najgori smo po tome, i Šibenik nam je u zadnje vrijeme postao uzor. Tragična je situacija u osnovnim školama... Projekti koje je spomenuo Puljak, imamo samo dva projekta koji su zasad spremni. Zašto garaže nisu bile na zadnjoj sjednici Oparinog vijeća? Zašto se to rasteže? Treba zajedno raditi, ništa se ne može napraviti ako radite sami. Treća stvar je turizam. On nam se događa, a nismo preuzeli uzde. Treba sustavno promišljati o održivom turizmu - zdravstveni, kongresni i sportski turizam - to su ogromni potencijali.

Kerum: Nikad nisam čuo za dizajnersku školu u programu, dovest će Versace?

U replikama su se ponovno podigle tenzije.

Visković: Ne zanima me zašto će turisti doći u grad, doći će zbog ovog ili onog, ali zašto će Splićani doći u grad? Neće doći da plate 150 kuna koktel i gledaju tuđu jahtu. Ne razmišljamo o ljudima koji jesu tamo.

Kerum: Moje ideje su možda više komercijalne, građani Splita moraju negdje raditi, ne mogu samo igrati balote. Moramo razvijati grad. Gospodin Puljak ima dizajnersku školu u programu, to nikad nisam čuo, nadam se da će dovesti Donatellu Versace da ona napravi dizajnersku školu.

U posljednjoj tematskoj cjelini kandidati govore o odnosu Splita i države. Odgovaraju na pitanja vezana uz situaciju s navijačima i divljaštvu huligana koji se dogodio na odmaralištu Desinec na A1 i sukobu s policijom.

Puljak: HDZ je okupirao sve institucije hrvatskog nogometa

Puljak: Jasno sam osudio nasilje. Nije jasno kako je policija postupala prema tim ljudima i to se sad vidjelo jer su neki oslobođeni. Pitanje je zašto se to dogodilo, a to seže u prošlost. HDZ je okupirao sve institucije hrvatskog nogometa. Mislim da je razlog događaja nagomilana frustracija. Split neće napredovati dok vlada HDZ. 15 godina nije riješena bespravna gradnja.

Đogaš: Osjećam duboku nepravdu prema Hajduku

Đogaš: Ovo je suština. S jedne strane čovjek koji osam mjeseci sa selfiejem nije znao pet igrača Hajduka i drugog koji je od '71. kao dijete bio na Hajduku. Užasno me frustrira što 17 godina nismo prvaci, osjećam duboku nepravdu prema Hajduku. Ne bih dolijevao ulje na vatru u sukobu policije i navijača. Neprihvatljivo mi je i nasilje i agresija policije ili agresija građana, moramo prepoznati uzroke.

Kerum: Smatram da će se dogoditi još 100 "desinaca"

Kerum: Kad se Torcida osnivala, bio sam član. Neću se ulizivati. Desinec se dogodio zbog nakupljenog jala i nervoze, smatram da će se dogoditi još 100 "desinaca", takav je mentalitet. I ja sam kao navijač bio priveden i zatvoren. Nepristojno je od Puljka da za sve krivi HDZ, nitko nije kriv za taj slučaj. Oni su stali, policija je krivo reagirala, ali to je ljudski. Daj bože da izađu čim prije iz pritvora, vruće je, tko će biti u pritvoru...

Matijević: Civili su propucani, to se nije dogodilo od rata

Matijević: Nisam old shool Torcida kao ostali. Smatram da je ovo nečuveno da se dogodilo. Civili su propucani, to se nije dogodilo od rata. S druge strane imamo slučajeve gdje je dokazano da nisu kršili zakon, ali ima snimaka gdje je jasno da je policija prekoračila ovlasti, a nijedan stegovni postupak, koliko znam, nije pokrenut. Dogodio se ogroman propust, skandal.

Markotić: Huliganizam je za svaku osudu kao i izvlačenje ljudi iz kolone

Markotić: Scena na kojoj navijači na benzinskoj s lancima napadaju policiju, bacaju na njih vatrogasne aparate - huliganizam za svaku osudu. S druge strane izvlačiti ljude iz kolone nasumce i tući ih palicama, pucati u njih, to je za svaku osudu.

Visković: MUP je loše hendlao visokorizičnu situaciju

Visković: Nisam stručnjak za sigurnost. Ne znamo bitne elemente optužbe pa mogu samo reći da je jasno da je MUP loše hendlao jednu visokorizičnu situaciju. Da je trebala biti ispuhana prije vrhunca frustracije koje je rezultiralo stvarima koje se ne mogu opravdati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:45