JOŠ NIJE PROŠLO

Veliko nevrijeme diljem zemlje: U Zagrebu olujni vjetar, na moru poplavljene rive, moguće i bujične poplave

Olujno jugo je danas radilo probleme i u Splitu, gdje se more izlilo na obalu, a poplavljena je riva i u Zadru

Jaka kiša nošena vjetrom zahvatila Zagreb

 Damjan Tadic/Cropix

Veliko nevrijeme danas je zahvatilo veći dio Hrvatske. Tijekom jutra je bilo jakih pljuskova, a u Zagrebu nakon kratkog smirivanja vremena i ponešto sunca, sada opet pada kiša i puše snažan olujni vjetar.

Olujno jugo je danas radilo probleme i u Splitu, gdje se more izlilo na obalu, a poplavljena je riva i u Zadru. Jaka kiša stvarala je probleme i u Šibeniku.

Ravnateljstvo civilne zaštite priopćilo je da će obilna akumulirana oborina na području Hrvatske i uzvodnih susjednih država uzrokovazi značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save. Očekuje se nagli porast vodostaja i na manjim pritocima. Zbog obilne i intenzivne oborine te grmljavinskih pljuskova na području Gorskog kotara, Like te cijelog Jadrana i njegove unutrašnjosti postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava, dodaje se u priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite.

Olujno nevrijeme u Vrgorcu

Olujni vjetar prouzročio je u petak velike štete u Vrgorcu, gdje je u Hercegovačkoj ulici otkinuo krov sa zgrade i bacio ga na pločnik kod Policijske postaje, a u ulici Rade Miletića stablo je palo na kolnik.

Na terenu su vatrogasci koji čiste i saniraju štete, a policija regulira promet koji je zatvoren kroz nekoliko ulica dok se uklone stabla i dijelovi krovne konstrukcije.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za nepovoljne vremenske uvjete na priobalju i u zaleđu. Vjetar će biti umjeren, odnosno jak jugozapadni i južni. Na Jadranu će dalje biti olujnih udara i u subotu ujutro, no vjetar će slabiti kako dan bude odmicao.

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima

DHMZ je u svojoj vremenskoj prognozi za danas objavio da će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimice kiša te pljuskovi s grmljavinom, lokalno moguće jače izraženi i obilniji. Vjetar umjeren i jak jugozapadni i južni, uglavnom u gorju i na Jadranu s olujnim udarima. Prema večeri vjetar u slabljenju. Temperatura zraka na kopnu većinom od 11 do 17, na Jadranu od 15 do 20 °C, navečer osjetno svježije.

Sutra će biti djelomice sunčano, povremeno više oblaka. Mjestimice kiša, uglavnom u prvom dijelu dana na Jadranu i u gorju, lokalno i u obliku pljuskova s grmljavinom. Krajem dana sa zapada jače naoblačenje s kišom ponajprije na sjevernom Jadranu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na Jadranu i u gorju i jak. Navečer će vjetar postupno jačati, a na moru okretati na južni i jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 5 do 9, na Jadranu većinom između 10 i 15 °C. Najviša dnevna od 14 do 19 °C, u gorju malo niža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:30