ZAŠTO SU ZADNJI?

Veliki turistički podbačaj u srcu Dalmacije: Iznajmljivači vape za gostima, dva su važna uzroka loših rezultata

Većoj konkurentnosti županije najviše bi pridonijelo aktiviranje postojećih neaktivnih i uređenje novih hotelskih kapaciteta
 Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Krešimira Šakića, direktora Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, Slobodna Dalmacija zamolila je za komentar nedavno objavljenog podatka da je taj dio Dalmacije, s porastom od samo 1,5 posto noćenja u lipnju u odnosu na isti lanjski mjesec, na zadnjem mjestu u Dalmaciji.

Razloge tome Šakić najprije sagledava u strukturi smještajnih kapaciteta. Točnije, na spomenutom području manje je hotelskih kreveta nego drugdje.

- Naime, kako je vidljivo iz izvještaja Hrvatske turističke zajednice, gledano po strukturi smještaja, najbolje rezultate ostvaruje hotelski smještaj, dok se najveći podbačaj mjeri u privatnom smještaju. Budući da Šibensko-kninska županija u strukturi smještajnih kapaciteta ima manji udio hotelskih kreveta i od nacionalnog prosjeka i u usporedbi s ostalim primorskim županijama, ne iznenađuju ovakve brojke - govori Šakić.

Tome je dodatno doprinijela činjenica da je hotel u Primoštenu otvoren tek u drugoj polovici lipnja. Većoj turističkoj konkurentnosti njegove županije, dodaje sugovornik Slobodne Dalmacije, najviše bi pridonijelo aktiviranje postojećih neaktivnih i uređenje novih hotelskih kapaciteta, ali i ostalih smještaja koji u strukturi svoje usluge imaju više znanja i rada, a manje rentijerstva. Odnosno sadržaji koji što više povećavaju dodanu vrijednost prostora i usluge koju nude.

- Naravno, treba spomenuti i glavne razloge za rast turizma ispod naših očekivanja, a to su neizvjesna ekonomska situacija u Europi, prvenstveno u Njemačkoj kao našem glavnom emitivnom tržištu, ozbiljno otvaranje velikog broja konkurentskih turističkih destinacija koje protekle tri godine nisu bile dostupne europskim turistima, a dijelom i prevelika očekivanja od turizma u Hrvatskoj početkom ove godine - naglašava čelnik županijskog TZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:56