VELIKA ŠKRTICA

Veliki test 36 jogurta: Najbolji su iz Lidla, a Dukatov Dukatos grčkog tipa ‘srednja žalost‘

Najbolji su među klasičnim jogurtima Lidlovi ‘Naše nam paše‘ s 3,2 posto masti te Pilos, a među grčkim jogurtima Hoferov

Ilustracija

 Darko Tomas/Cropix

Udruga Zveza potrošnikov Slovenije testirala je 36 jogurta u tri kategorije i zaključila da su najbolja dva proizvoda iz Lidla, a jedini hrvatski proizvod na testu, Dukatov jogurt grčkog tipa Dukatos, dobio je srednju ocjenu. Birao se najbolji jogurt u kategoriji klasičnih jogurta, grčkih jogurta te jogurta grčkog tipa, a utjecaj na konačnu ocjenu imali su kalorijska vrijednost, mikrobiološki parametri, senzorna ocjena, način označavanja proizvoda, rok trajanja i cijena.

Dobra je vijest za potrošače da ni u jednoj kategoriji nije bilo primjeraka koji ne bi zadovoljavali uvjete testa, no u kategoriji klasičnog jogurta, od njih 19, samo su dva dobila vrlo dobru ocjenu, u kategoriji grčkog jogurta jedan takav proizvod, a među 17 testiranih jogurta grčkog tipa svi u konačnici imaju ocjenu “dobar”, ali nijedan “vrlo dobar”.

Najbolji su među klasičnim jogurtima Lidlovi “Naše nam paše” s 3,2 posto masti te Pilos, a među grčkim jogurtima favorit je Hoferov jogurt Lyttos originale grecos s deset posto masti. Dukatov Dukatos nalazi se pri sredini ljestvice grčkih tipova jogurta, najslabije je ocjene dobio u kategoriji “označavanje”, a najbolje po pitanju mikrobioloških parametara te senzornog testa.


Imate prijedlog za veliku škrticu?

Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 01:40