IGNORIRAO PROPISE

Veliki gaf skipera: Ovo je trenutak kada je katamaran zapeo ispod mosta koji spaja dva naša otoka

Točan uzrok ove pomorske nezgode Lučka kapetanija Zadar utvrdit će ‘daljnjim inspekcijskim nadzorom‘

Katamaran jarbolom zapeo za most u Ždrelcu

 Zadarski.hr/slobodna Dalmacija/

Nešto iza podne jučer se u Ždrelcu dogodila prometna nesreća u kojoj je jedrilica katamaran jarbolom zapela za most.

Ozlijeđenih osoba nema, a u pomoć katamaranu pristigao je novi brod Lučke kapetanije Zadar za hitne intervencije.

Iz Kapetanije su nam pak rekli da nemaju nikakvih infomacija o događaju, odnosno da smo ih mi o tome prvi obavijestili, te da se za izjave obratimo Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu, jer je lučki kapetan u Zadru odsutan.

image

Katamaran jarbolom zapeo za most u Ždrelcu

Zadarski.hr/slobodna Dalmacija/

Brže od toga dobili smo fotografije s mjesta događaja koje pokazuju kako brod Lučke kapetanije pomaže jedrilici da se oslobodi, piše Zadarski.

Svake godine u prolazu Ždrelac događaju se slične scene: raznorazni čarteraši jarbolom zapinju o most jer se ne pridržavaju uputa prilikom preuzimanja broda i pomorskih pravila o ograničenoj visini jarbola koji mogu proći ispod mosta koji povezuje otoke Ugljan i Pašman.

image

Katamaran jarbolom zapeo za most u Ždrelcu

Zadarski.hr/slobodna Dalmacija/

Na koncu je Zadarski dobio i odgovor iz Ministarstva:

"Temeljem dostupnih informacija u okviru inspekcijskog nadzora, koji u ovome slučaju provodi Lučka kapetanija Zadar, utvrđeno je kako se danas, 27. srpnja katamaran hrvatske zastave jarbolom zaglavio o konstrukciju mosta, u rečenome prolazu.

Dojavu o ovoj pomorskoj nezgodi prema LK Zadar u 12.15 sati uputio je zapovjednik trajekta "SIS“, o čemu su iz Zadarske kapetanije izvijestili nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te isplovili na dojavljenu poziciju, gdje su zatekli katamaran u opisanoj situaciji, bez ozlijeđenih i bez onečišćenja mora.

image

Katamaran jarbolom zapeo za most u Ždrelcu

Zadarski.hr/slobodna Dalmacija/

S obzirom da plovilo nije pretrpjelo kritična oštećenja zbog kojih bi postojala opasnost od potonuća, ali je položajem priječio nesmetan promet morskim prolazom, iz LK Zadar je u 12.20 sati upućen zahtjev prema Obalnoj radio postaji ORP Splitradio, kojim je zatraženo emitiranje SECURITE radiooglasa prema svim sudionicima u pomorskom prometu tim dijelom arhipelaga, o privremenome zatvaranju prolaza. Istovremeno je voditelju katamarana izdan nalog za žuran komercijalni postupak izvlačenja plovila, što je uspješno izvršeno u 12.55 sati slijedom čega je dokinut radio-oglas te je prolaz ponovno slobodan za pomorski promet.

Točan uzrok ove pomorske nezgode Lučka kapetanija Zadar utvrdit će "daljnjim inspekcijskim nadzorom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:40