IZBJEGLICE U LICI

Veleposlanik Ukrajine i župan Ernest Petry na Uskrs u Gospiću ručali s ukrajinskim obiteljima

U Ličko senjskoj županiji je više od 600 izbjeglih Ukrajinaca, a kroz Prihvatni centar u Gospiću prošlo je skoro 700 osoba

Ličko - senjska županija, Vasyl Kyrylych, Ernest Petry

 Ličko - senjska županija

Veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasyl Kyrylych i Ličko-senjski župan Ernest Petry u Gospiću su na Uskrs održali sastanak s predstavnicima službi za zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine, zahvalili se svima te sudjelovali s ukrajinskim obiteljima na uskrsnom ručku u Hotelu Ana.

U Lici je visoka razina prihvata Ukrajinaca po svim uvjetima i djeca polaze školu; to nisu samo lijepe riječi i geste, to je način prijateljskog i obiteljskog prihvata izbjeglih iz Ukrajine zbog ruske agresije, rekao je veleposlanik Kyrylych.

"Najsnažnija riječ koju vam nosim je zahvala. Mogu potvrditi da su Ukrajinci u Hrvatskoj, u Osijeku, u Lici i drugdje primljeni kao svoji, a to nas veseli, jer u ovom tužnom trenutku plača, puno znači dobiti takvu ruku podrške kakvu izbjeglice dobijaju od Hrvatske", dodao je ukrajinski veleposlanik.

image

Ličko - senjska županija. Vasyl Kyrylych

Ličko - senjska županija
image

Ličko - senjska županija, Vasyl Kyrylych, Ernest Petry

Ličko - senjska županija
image

Ličko - senjska županija, Vasyl Kyrylych

Ličko - senjska županija

U Ličko senjskoj županiji je više od 600 izbjeglih Ukrajinaca, a kroz Prihvatni centar u Gospiću prošlo je skoro 700 osoba, s tim da je dio njih smješten i u Karlovačkoj županiji.

U gospićkom Hotelu Ana trenutno je smješteno 49 Ukrajinaca, a u Gospiću 97.

Župan Petry je naglasio da su spremni i za daljnji prihvat "ovisno o potrebi ukrajinskog stanovništva", te je između ostalog iznio podatak da je za sada 15 Ukrajinaca našlo zaposlenje.

image

Ličko - senjska županija, Vasyl Kyrylych

Ličko - senjska županija
image

Ličko - senjska županija

Ličko - senjska županija

Medijima se predstavila obitelj Melnychenko sa četvero djece. Otac Andrii je rekao da se u Gospiću osjećaju kao kod kuće zbog toga jer su ih Hrvati "primili čudnovato lijepo, s velikim srcem".

Imali su tešku i hitnu situaciju sa zdravljem kćeri stare 11 mjeseci, koja je transportirana u Zagreb i operirana u najkraćem mogućem vremenu i sada je dobro. "Zahvalan sam zauvijek što smo dobilu tu pomoć, čak i besplatno i vrlo kvalitetnu", rekao je.

Njegova je obitelj pravoslavne vjere, njima je danas Cvjetnica, "Vrbna nedelja", ali danas se, kaže, raduju uskršnjem kruhu i pisanicama, svemu uskršnjem, odlaze na molitve u katoličku katedralnu crkvu u Gospiću, jer, kako je naglasio, "Bog je jedan".

U svoje ime i u ime svih drugih izbjeglih Ukrajinaca u Gospiću, bez obzira jesu li pravoslavne ili grkokatoličke vjere, rekao je da se svi mole istom Bogu za zdravlje, mir nad glavom i obiteljsku sreću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:06