BRIEFING: IVANA RADAČIĆ

‘Većina žena u prostituciju ulazi u svojim 20-ima, a znate li što spominju kao motiv? Neke imaju i druge poslove...‘

Treba regulirati prostituciju, tj. potpuno dekriminalizirati odraslu, dobrovoljnu prostituciju, kaže dr. sc. Ivana Radačić

Dr. sc. Ivana Radačić

 Screenshot/Jutarnji.hr

- Hrvatska je jedina zemlja u Europskoj uniji u kojoj je odavanje prostituciji kriminalizirano - ističe u Briefingu dr. sc. Ivana Radačić, znanstvena savjetnica s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar koja godinama istražuje prostituciju u Hrvatskoj. Naša država prekršajno kažnjava žene koje se bave prostitucijom, ali ne i njihove klijente. Novčane kazne su između 20 i 170 eura i MUP se zalaže da skorim izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira dođe do povećanje tih iznosa. U drugim zemljama, kaže Radačić, postoje razni modeli: u nekima nije legalizirana, ali ni kriminalizirana, neke zemlje poput Austrije, Njemačke i Nizozemske su je legalizirale, a u nekim se zemljama kažnjavaju klijenti kao što su Švedska i neke druge skandinavske zemlje, kao i Irska te Francuska.

Prostituciju bi, smatra ona, trebalo maknuti iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. O tome, dodaje, postoji konsenzus i u međunarodnom pravu i većina međunarodnih institucija čija je Hrvatska članica smatra da ne treba kažnjavati osobe koje prodaju seksualne usluge.

- Trebalo bi ići u smjeru reguliranja prostitucije, odnosno potpune dekriminalizacije odrasle, dobrovoljne prostitucije. Nizozemska je legalizirala prostituciju kao i lake droge što ne znači da se sad svi Nizozemci drogiraju ili prodaju i kupuju seksualne usluge. Ne mislim da legalizacija dovodi do povećanja, nego je to samo reakcija na nešto što postoji da se to učini što sigurnijim i da osobe koje to rade imaju radna i socijalna prava. Prostitucija je svugdje tabu tema, a posebno u malim i konzervativnim zemljama - ističe Radačić dodajući da u programima hrvatskih političkih stranaka o prostituciji nema ni riječi, a koliko ih je kontaktirala, stekla je dojam da za to uopće nisu zainteresirani. Ivana Radačić vjeruje da političari vjerojatno tu temu ne žele otvarati dijelom i zato što i neki od njih kupuju seksualne usluge i mnogima paše da je prostitucija u sivoj zoni. Ne smatra da to ima veze s utjecajem Katoličke crkve.

CIJELU EPIZODU BRIEFINGA S IVANOM RADAČIĆ POGLEDAJTE NA KRAJU TEKSTA

- Bio je u Hrvatskoj jedan predivan svećenik koji je razgovarao sa ženama koje se bave prostitucijom i u zamjenu za njihovo vrijeme davao im je novac. Bez ikakvog moralnog osuđivanja ponudio im je raznu pomoć kao i smještaj onima koje žele izaći iz tog posla - otkriva Radačić dodajući kako u Hrvatskoj ne postoje nikakve udruge ili organizacije koje bi pomagale ženama koje se žele prestati baviti prostitucijom, iako EU propisuje da države članice uspostave takve sustave podrške i strategije izlaska.

- Jedna žena koja se time bavi, a s kojom sam razgovarala, stvarno je htjela izaći. No imala je samo osnovnu školu i nije mogla naći nikakav posao. Policajci su mi rekli kako smatraju da bi policija trebala biti fokusirana na organiziranu, prisilnu prostituciju. I oni se slažu s onime što i ja mislim da nema smisla proganjati osobe koje to rade dobrovoljno da bi prehranile svoju djecu. Od 2014. do 2019. osobama koje se bave prostitucijom izrečeno je 157 pravomoćnih presuda za prekršaje te 9 kaznenih presuda za organizatore prostitucije. No zadnjih godina policija sve manje progoni osobe koje se bave prostitucijom što je djelomično i zbog toga što ih je sve manje na ulicama. Nakon što plate kaznu, žene se vraćaju tom poslu - otkriva Radačić koja ima saznanja da iz latinoameričkih država u Hrvatsku dolaze osobe koje putuju svijetom i nude seksualne usluge. U turističkim gradovima najveća je potražnja.

U Hrvatskoj, ističe ona, ima i muškaraca koji se prostituiraju, a njihovi su klijenti uglavnom također muškarci. Nema saznanja o ženama koje kupuju seksualne usluge. Kako su joj rekle žene koje se bave prostitucijom, njihovi su klijenti i umirovljenici i mladići, ali vrlo često obiteljski ljudi, od vozača kamiona do političara, odvjetnika, poslovnih ljudi... Klijenti do prostitutki najčešće dolaze preko oglasa na internetu, a zna se i da u nekim hotelima u Hrvatskoj neke osobe posreduju u pronalaženju prostitutki gostima.

- Većina žena u prostituciju ulazi u svojim 20-im godinama. Kao motiv sve spominju zaradu. Neke su samohrane majke, a neke imaju druge poslove i ovo im dobro dođe da si poprave budžet. Neke kažu da im je to zabavno, da nemaju problema sa seksualnošću. Kao prednost ističu puno više slobodnog vremena koje imaju nego kad bi radile neki drugi posao. Nekima je cilj zaraditi toliko da riješe stambeno pitanje, a problem im je što ne mogu dići kredit jer su formalno nezaposlene. Tu su i osobe koje prodaju seksualne usluge kako bi kupile drogu o kojoj su ovisne i kažu da se zbog toga gade samima sebi - govori Radačić. Napominje kako su u posebnom riziku od seksualne eksploatacije osobe koje u Europu dolaze kao migranti i izbjeglice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:31