POVJERENIK ZA INFORMIRANJE

Važna funkcija je obezglavljena, vladajući odgađaju reizbor: Tko će biti nasljednik - favoritkinja struke ili HDZ-a?

Nejasno je zašto povjerenik nije izabran još prošloga tjedna jer je Pičuljanu istekao mandat

Troje kandidata za Pičuljanova nasljednika, Anita Markić (lijevo), Dubravka Bevandić (u sredini) i Nikola Kristić

Dosadašnjem povjereniku za informiranje Zoranu Pičuljanu petogodišnji mandat je istekao 21. studenoga. Već tjedan dana Ured povjerenika za informiranje, neovisnog tijela koje nadzire provedbu važnog Zakona o pravu na pristup informacijama - obezglavljen je.

Pičuljanov nasljednik ili nasljednica na čelu toga tijela još nije izabran, iako nema nikakvog vidljivog razloga za taj ne-izbor. Troje kandidata koji su se javili na natječaj za povjerenika, dosadašnja voditeljica Službe za zaštitu prava na pristup informacijama u Uredu povjerenika Dubravka Bevandić, voditeljica Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave Anita Markić i HTV-ov urednik Nikola Kristić prošli su predviđenu saborsku proceduru. Nadležni saborski odbori su ih u listopadu intervjuirali i predložili sve troje na izjašnjavanje Saboru.

Prošli četvrtak, dva dana nakon isteka Pičuljanova mandata, Sabor je proveo plenarnu raspravu o kandidatima, ali - glasanja o njima nije bilo. Prema Zakonu, novi povjerenik će postati onaj kandidat koji na tajnom glasanju uspije dobiti natpolovičnu većinu svih zastupnika, dakle najmanje 76 glasova.

Nevidljiva zapovijed

"Povjerenik će biti izabran kad se steknu uvjeti". Tu su rečenicu na plenarnoj saborskoj raspravi o kandidatima, kao po nekoj nevidljivoj zapovijedi, prošloga četvrtka ponovila dvojica HDZ-ovaca: predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Dražen Bošnjaković i potpredsjednik Sabora koji je predsjedao sjednicom, Željko Reiner. Ni jedan od njih nije pojasnio što točno znači sintagma "kad se steknu uvjeti". Ostavili su nas u neznanju što se iza nje zapravo skriva.

Iskustvo u instituciji

Iz intervjua s kandidatima pred saborskim odborima i iz plenarne rasprave moglo bi se zaključiti da su dvije favoritkinje za dužnost povjerenice za informiranje. Jedna od njih, i to Dubravka Bevandić, koja u Uredu povjerenika za informiranje radi od 2013., dakle od samih početaka te institucije, i puno desetljeće vodi Službu za pravo na pristup informacijama, favoritkinja je struke. Na njezinoj strani su iskustvo rada u toj instituciji.

Oporbeni su zastupnici Dubravku Bevandić isticali kao najkvalitetniju od troje kandidata, koja ima jasnu viziju daljnjeg razvoja te institucije i jasnu motivaciju. Još je, međutim, nejasno uživa li Bevandić i podršku HDZ-a i hoće li joj nepodijeljena oporbena podrška biti samo uteg u izboru.

Na prošlom javnom pozivu 2018., kada se također natjecala za mjesto povjerenice za informiranje, HDZ glasove nije dao njoj, već Zoranu Pičuljanu, svom nekadašnjem članu koji je napustio stranku više godina prije nego što će se natjecati za povjerenika.

Politička podrška

Anita Markić, sadašnja voditeljica Uprave za politički sustav i opću upravu u Ministarstvu pravosuđa, ako je suditi po oporbenim reakcijama, favoritkinja je vladajućeg HDZ-a. U dosadašnjoj se karijeri nije bavila pravom na pristup informacijama, a prilično je blijedo i neuvjerljivo pred saborskim odborima objasnila svoju motivaciju da se unatoč neiskustvu u tome području natječe za povjerenicu za informiranje.

U oporbi je doživljavaju kao osobu koju gura bivši ministar pravosuđa, a danas predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Dražen Bošnjaković. Markić, naime, kao i Bošnjaković živi u Ivanić Gradu. Uz to, Uprava kojoj je na čelu rukovodila je pisanjem novog Zakona o izbornim jedinicama. Sama Markić je na intervjuu pred saborskim odborima snažno branila prilično neuvjerljivu službenu tezu Plenkovićeve Vlade da su taj zakon pisale stručne službe Minstrarstva, bez ikakva upliva politike.

"Povjerenik za informiranje očito će biti osoba na daljinsko upravljanje HDZ-a", poentirala je u saborskoj raspravi Dalija Orešković, sažimajući u toj rečenici argumente oporbe protiv kandidature Anite Markić. Ova zastupnica tvrdi da je nakon eutanazije Povjerenstva za sukob interesa i niza drugih institucija koje bi trebale biti neovisne o politici na red došao i Povjerenik za informiranje.

Osigurava transparentnost rada javne vlasti

Povjerenik za informiranje institucija je koja ima ključnu ulogu u osiguravanju prava na informacije koje građani traže od tijela javne vlasti. Povjerenik je važan ne samo zbog osiguravanja transparentnosti rada tijela javne vlasti, već je u širem smislu riječi i antikorupcijsko tijelo.

Ove jeseni institucija Povjerenika za informiranje navršila je desetljeće postojanja. Prva povjerenica za informiranje od 2013. do 2018. bila je Anamarija Musa, profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu, čiji je tim obavio pionirski posao u stvaranju te institucije.

Za razliku od Muse koja je cijelu karijeru nestranačka osoba, izbor drugog po redu povjerenika, Zorana Pučuljana zbog nekadašnjeg je članstva u HDZ-u i visokih dužnosti koje je obnašao u izvršnoj vlasti u dijelu javnosti dočekan sa sumnjama u političku pristranost. Sumnje su se, međutim, pokazale neutemeljenima. (S. Lukić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:13