KRIZA TRAJE TRI GODINE

Varaždinski Zavod za javno zdravstvo potresa velika afera, pet djelatnica otišlo na bolovanje u roku od 48 sati

Paraliziran je Odjel za zdravstvenu ekologiju, a Zavod se suočava s nizom sudskih postupaka

Voditeljica Odjela za zdravstvenu ekologiju Alema Ježić

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije potresa velika afera, a građani i poslovni subjekti taoci su, kažu, krize koja u Zavodu traje tri godine, da bi prošli tjedan kulminirala. Zbog odlaska pet djelatnica na bolovanje u roku od 48 sati, paraliziran je Odjel za zdravstvenu ekologiju. Potvrde o zdravstvenoj ispravnosti hrane, vode i mikrobiološke čistoće objekta ne izdaju se jer je, odgovaraju tražiteljima, "djelatnica na bolovanju".

Aktualna situacija samo je trenutačni epilog mučne priče na hrvatskom sjeveru.

Varaždinski Zavod nosi se s nizom sudskih postupaka, jednom pravomoćnom presudom, njezinim neizvršavanjem i zbog toga sudskom ovrhom. S jedne su strane HDZ-ov ravnatelj Marin Bosilj i nekoliko djelatnica, a s druge je dugogodišnja voditeljica Odjela zdravstvene ekologije Alema Ježić.

U kontekstu svega što se događa u Zavodu masovno otvaranje bolovanja rezultat je prosvjeda zbog povratka Aleme Ježić na posao s kojeg je, prema sudskim pravorijeku, nezakonito smijenjena.

Petorka je, naime, na bolovanje otišla isti ili drugi dan, nakon što se, zahvaljujući sudskoj ovrsi, voditeljica vratila na radno mjesto na kojem je provela osam godina. Ježić je, zaključio je sudac Općinskoga suda u Varaždinu, prije tri godine nezakonito dobila otkaz. Istina, ponuđeno joj je drugo radno mjesto koje je prihvatila, ali i pokrenula sudske tužbe zbog nezakonitog otkaza s mjesta voditeljice. Sa specijalističkom dijagnozom teškog stresa otišla je tada na bolovanje i nakon sudske odluke vratila se na posao.

Nakon otkaza Alemi Ježić ravnatelj Bosilj je šeficom imenovao Ivanu Boltižar, sestru svoga stranačkog kolege koji je na lokalnim izborima u proljeće bio kandidat HDZ-a za gradonačelnika Ivanca. Također, Ivana Boltižar i Marin Bosilj išli su u isti razred srednje Medicinske škole u Varaždinu. Kako bi ova smjena i promaknuće uspjeli, nakon prve nepravomoćne presude u korist Aleme Ježić, ravnatelj Bosilj promijenio je uvjete za radno mjesto voditelja djelatnosti, prema kojima osoba mora biti medicinski radnik s licencom. Ježić to nije, Boltižar jest. Ni u jednom od 23 županijska zavoda medicinska struka nije isključivi uvjet za radno mjesto voditelja službe zdravstvene ekologije.

Petorka je s bolovanja potpisala pismo o "zlostavljanju" kojemu su navodno bile podvrgnute od voditeljice Ježić. Lokalni portal objavio je to pismo, među čijim su potpisnicama i dvije žene kojima Alema Ježić nikad nije bila nadređena, ali i desetak pripravnika koji je nikad nisu niti vidjeli.

I Marin Bosilj je za Jutarnji spomenuo "zlostavljanje". Iako ne zna objasniti zašto nije, kad su mu se radnice požalile, učinio ono na što ga obvezuje zakon - dokumentirao prigovore i tražio očitovanje prozvane Ježić.

I on je, kao i petorka na bolovanju, o svemu progovorio tek nakon sudske ovrhe povratka Aleme Ježić na posao.

Za sudovanje s Alemom Ježić, iako Zavod ima svoju pravnu službu, Marin Bosilj angažirao je vanjske odvjetnike i samo u 2020. godini na njih potrošio 70.000 kuna javnog novca.

Nekoliko dana prije povratka voditeljice na njezino radno mjesto Jutarnji je Marinu Bosilju poslao pitanja vezana uz slučaj. U odgovorima on, između ostaloga, piše da "radno mjesto na koje bi se gospođa Alema Ježić trebala vratiti ne postoji", što internetske stranice Zavoda demantiraju. Bosilj kaže i da Alema Ježić na to radno mjesto "nije došla temeljem raspisanog javnog natječaja", ali ne spominje ni da on nije raspisao natječaj kad je za voditeljicu postavio Ivanu Boltižar, niti se za radno mjesto voditelja djelatnosti ikad u Zavodu raspisivao natječaj.

Marin Bosilj je još napisao: "Tijekom 2018. godine zaprimio sam učestale usmene pritužbe vezano za gospođu Alemu Ježić, a početkom 2019. godine i prigovor pisanim putem od djelatnika Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju".

Usmene pritužbe ravnatelj, istražili smo, nije dokumentirao, niti je na pismenu pritužbu tražio očitovanje Aleme Ježić. Za njih je saznala tek uvidom u sudski spis. Istodobno je i Alema Ježić podnosila pismene pritužbe. Jutarnji je list u posjedu kompletne dokumentacije. Ravnatelj spominje i "minus od gotovo devet milijuna kuna", no u izvještaju koji je prihvatilo Upravno vijeće o navodnom minusu nema ni riječi. Štoviše, istaknuto je da su se podugovori smanjili za 40 posto.

Uz posao u Zavodu, Marin Bosilj je nekoliko sati tjedno predavao u varaždinskoj Medicinskoj školi, što ne bi bio problem da nije to radio tijekom radnog vremena. Inspekcija rada Državnog inspektorata je protiv Marina Bosilja i Zavoda podnijela optužni prijedlog varaždinskom sudu zbog "osnovane sumnje da evidenciju o radnicima i radnom vremenu nisu vodili na propisan način".

Dok se na Općinskom sudu Varaždin vode četiri spora između Aleme Ježić i Zavoda, koji i dalje zastupaju tri vanjska odvjetnička ureda na teret županijskog proračuna, nezadovoljne stranke pišu mailove Zavodu.

"Dana 4. studenoga uzet je uzorak vode, koji nam je potreban za dobivanje MTU za dobivanje dozvole za rad caffe bara. S današnjim danom nam još nije stigao nalaz, a nakon telefonskog razgovora nam je rečeno da je djelatnik koji treba upisati mišljenje na bolovanju i ne zna se kad će se vratiti. Molim vas da nam nalaz riješite hitno jer je u pitanju otvaranje novih radnih mjesta. Napominjem da je sve plaćeno unaprijed", napisala je jedna od stranaka 9. studenoga. Druga se javila jer hitno, zbog strogo definiranih rokova, treba nalaz zbog prijave na projekt EU.

Jutarnji je list kontaktirao djelatnice koje su s povratkom voditeljice na posao otišle na bolovanje zbog čega građani ne mogu ishoditi nužne potvrde. Sve su kopirale i poslale jednak odgovor - da se obratimo poslodavcu. To smo i napravili, ali i ravnatelj Bosilj od četvrtka je - na bolovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 01:11