KRIVOTVORENE ISPRAVE

Varaždinac kazneno prijavljen jer je prevario banku koja mu je odobrila milijunske kredite

Neistinito je predočio da na zalihama roba nema tereta te da iste mogu biti odgovarajući instrument osiguranja
Ilustracija
 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Varaždinska policija će zbog prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave kazneno prijaviti 41-godišnjaka koji je kao direktor tvrtke na temelju neistinitih podataka od banke zatražio i dobio kredite od 5,5 milijuna eura koje nije vraćao.

Policija je u srijedu priopćila kako osumnjičenog tereti da je kao direktor i odgovorna osoba tvrtke, u namjeri pribavljanja nepripadne imovinske koristi, sklapao i podnosio na potvrdu sporazume o osiguranju novčane tražbine.

Po tim sporazumima njegova tvrtka, u svojstvu korisnika kredita banci kao vjerovniku, kao zalog daje zalihe robe u svom vlasništvu, znajući da su te pokretnine već bile opterećene založnim pravom u korist druge banke.

Pritom je neistinito predočio da na zalihama roba nema tereta te da iste mogu biti odgovarajući instrument osiguranja.

Sve to je učinio s ciljem da banka njegovoj tvrtki odobri i isplati kredite u iznosu od 5,5 milijuna eura, na temelju ugovora o odobrenju okvira za financijsko praćenje, znajući da ih tvrtka neće moći uredno vratiti.

Banka mu je putem dvadesetak pojedinačnih ugovora o kreditu, a temeljem okvirnog ugovora o kreditu, odobrila i isplatila kredite u navedenom iznosu, koji nisu mogli biti vraćeni.

Policija je utvrdila i da je 41-godišnjak, prilikom ishodovanja pojedinačnih kredita, banci ispostavio ugovore o ustupanju potraživanja radi osiguranja na kojima su navedeni cesusi poduzeća iz inozemstva, a za te se dokumente ispostavilo da su lažne poslovne isprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:00