LAŽNI OSVJEŽIVAČI ZRAKA

VAPAJ OČAJNE MAJKE IZ SLAVONIJE 'Bile su to strašne halucinacije, krv mi se sledila u venama. Ne želim dočekati smrt još jednog djeteta'

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Dogodilo se to u noći. Vrištala je, skakala i bacala se. Vidjela je vatru u sobi, vikala je da je pokojni brat ušao u nju. Bile su to strašne halucinacije, krv mi se sledila u venama, nisam znala kako da joj pomognem - prepričava majka maloljetne srednjoškolke iz Ivanovca Glasu Slavonije stravične prizore na koje je naišla prije nekoliko tjedana u vlastitu domu nakon što je njezina kći popušila sve popularniju ubojitu drogu koja se lažno prodaje kao osvježivač zraka.

- Nije nam jasno zašto i dalje za to nitko ne odgovara i zašto se ništa ne poduzima. Jedno sam dijete pokopala, druga su djeca zbog stanja u državi morala otići raditi u Njemačku i Austriju, ne želim dočekati smrt još jednog djeteta, zadnjeg uz mene - plače ova uplašena majka.

Apsurdno, ali ta se psihoaktivna droga upakirana u šarene omote godinama prodaje legalno u trgovinama i na kioscima već za 20 kuna, a preprodaju je svagdje, čak i po školama, za desetak kuna. Uvozi se najviše iz Kine te Nizozemske. Zbog niske cijene i pristupačnosti, sve je više djece i mladih ovisnika, a o crnim scenarijima iz Osijeka izvještava se upravo ovih dana. Pročitavši članke Glasa Slavonije, očajna majka u ime roditelja sa sličnim gorkim iskustvima poželjela je poslati poruku: Dosta je zatvaranja očiju!

- Poznajem više roditelja koji svaki dan doživljavaju šokove. Bojimo se da će naša djeca danas - sutra biti mrtva. Previše je djece izginulo u ratu i iselilo se iz Hrvatske. Govori se o natalitetu, a ovo se dopušta. Kome je to u interesu - pita se majka. Ne trebaju roditeljima i djeci, kaže, edukacije. Smatra kako bi se roditelji trebali skupiti i prosvjedovati.

- Želimo da država zabrani uvoz i prodaju lažnih osvježivača zraka! Tko iza svega stoji, tko se na osnovi toga bogati i uništava našu djecu? Koga se štiti dok se naša djeca truju i umiru - pita s punim pravom revoltirana majka. Njezina kći probala je opasnu drogu jer je željela vidjeti kako se osjeća njezin dečko, koji to radi već neko vrijeme. Kupila ju je, kaže, od punoljetne osobe iz Čepina, koja to nabavlja u većim količinama i preprodaje djeci još jeftinije nego u trgovini.

- Rekla mi je da u tih nekoliko sekundi bude kao u nekakvom snu, da zaboravi na sve probleme. Ovdje nema perspektive, i to je okidač. Mladi su nezadovoljni i u tome traže utjehu - zaključuje majka.

Kad je 2015. u Zagrebu nasred ulice zbog pušenja lažnog osvježivača zraka preminuo petnaestogodišnjak, zastupnica u Europskom parlamentu, Osječanka Biljana Borzan, ubrzo je poslala u proceduru pitanje što Europska komisija čini kako bi državama članicama pomogla da se uhvate u koštac s tim problemom. Na pragu smo 2019., a stanje nikad nije bilo alarmantnije. Nove izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga ne ulijevaju nadu. Srž problema je u tome, kaže Borzan, što je zakon uvijek kaskao zbog inovacija na tržištu. Objašnjava kako procedura zabrane traje puno duže od vremena u kojem se proizvedu novi proizvodi. Otkrila je i da će se sljedećega tjedna o tom pitanju raspravljati u Bruxellesu.

- Komisija će dati prijedlog mnogo strože legislative, a kad bi se zakon učinio općenitijim, bila bi to bolja varijanta od svih koje se sad predlažu. Naime, najveći je problem što se definiraju točno određene suspstancije koje su zabranjene, a one se definiraju u trenutku kad su na tržištu. Dok zakon prođe uobičajenu proceduru, proizvođači prate što je u proceduri i samo se prilagođavaju - ističe Borzan za Glas Slavonije. Uvijek je bolje imati zakon koji obuhvaća opću situaciju, nego specifičnosti, dodaje.

- Kad počnete sa specifičnostima, daje se mogućnost onome koji to proizvodi da te specifičnosti izbjegne, a plasira nešto drugo što tamo nije nabrojeno. Vidjet ćemo hoće li se nuditi neka općenitija definicija pod koju bi onda potpadalo sve postojeće što se zabranjuje, ali i tome slično - rekla je Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:43