FANTOMSKI UGOVORI

Vanja Sutlić: Guberina nije imao pravo na 560.000 kuna otpremnine

Otkrilo se da je bivši ravnatelj Glazbene proizvodnje na HRT-u Josip Guberina stavio svoj potpis na desetke ugovora osobama koje u Simfonijskom orkestru HRT-a nikada nisu svirale. Tako je 2008. i 2009. izvučeno milijun kuna
 Saša Midžor Sučić/Cropix

ZAGREB - Josip Guberina, bivši ravnatelj Glazbene proizvodnje na HRT-u, koji tu medijsku kuću “olakšao” za 560.000 kuna otpremnine, na otpremninu - kako tvrdi bivši ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić - nije imao pravo.

Nakon što je HRT Guberini odlučio isplatiti pozamašnu otpremninu, otkriveno je da je on tijekom ravnateljskog mandata stavio svoj potpis na desetke ugovora osobama koje u Simfonijskom orkestru HRT-a nikada nisu svirale, a dobili su honorare kao solo glazbenici ili turisti u orkestru. Samo tijekom 2008. i 2009. na račune fantomskih glazbenika s HRT-a je izvučeno oko milijun kuna.

Naime, Guberina je bio dio ravnateljskog tima Vanje Sutlića koji je 8. prosinca prošle godine Programskom vijeću HRT-a ponudio ostavke, koje su i prihvaćene. No, za razliku od ostalih članova Sutlićeva ravnateljstva, Guberina je od Programskog vijeća HRT-a zatražio “malu uslugu” - odgodu aktiviranja ostavke do 31. prosinca prošle godine, do dana kad je navodno stjecao uvjete za redovnu mirovinu.

- Pristali smo jer nam se činilo kako nema smisla zbog ta 23 dana spriječiti čovjeka da ode u punu mirovinu - kazao nam je jedan od članova Programskog vijeća i dodao: - Guberina nam pritom nije spomenuo nikakav menadžerski ugovor ni otpremninu; nismo imali pojma da u njegovu slučaju takvo što postoji.

Početkom ove godine Guberina je otišao u redovnu mirovinu i od HTV-a dobio 560.000 kuna bruto otpremnine, više od bilo kojeg zaposlenog u toj medijskoj kući koji su morali otići s Televizije i prije stjecanja uvjeta za mirovinu, uz otpremnine od 100.000 do 400.000 kuna.

Pod kojim je točno uvjetima Guberina imao pravo na otpremninu pitali smo bivšeg ravnatelja HRT-a Vanju Sutlića, s kojim je Guberina taj ugovor i potpisao.

Sutlić, kojeg smo zatekli na liječenju u jednoj zagrebačkoj bolnici, telefonski nam je izjavio:

- Odgovornost za isplatu Guberinine otpremnine nije na bivšoj upravi, već na sadašnjoj privremenoj, koju vodi v.d. ravnatelja Josip Popovac. Istina je da je u Guberininu menadžerskom ugovoru stajala klauzula prema kojoj ima pravo na 560.000 kuna otpremnine, ali nju je mogao dobiti samo ako mandat ravnatelja Glazbene proizvodnje prekine iz neke “više sile” kao što je, primjerice, teška bolest. Guberini u ovom okolnostima nije trebala biti isplaćena otpremnima iz dva razloga: jer nije morao otići zbog “više sile” kao što je bolest, već je sam stavio mandat na raspolaganje, a osim toga je 31. prosinca 2009. stekao i uvjete za punu mirovinu. Ne znam kakvom se logikom vodilo sadašnje ravnateljstvo HRT-a kad mu je odlučilo otpremninu isplatiti. Da sam znao da je Guberina kao član mojeg ravnateljstva potpisivao ugovore o isplatama honorara ljudima koji nikad nisu svirali u orkestru, tada bih mu ja sam naložio da ode, ali budite sigurni da u tom slučaju ne bi dobio otpremninu. Tada pogotovo ne - rekao je Sutlić.





Na pitanje je li moguće da on kao glavni ravnatelj HRT-a nije znao za raširenu praksu na HRT-u da se honorari isplaćuju ljudima koji nikad nisu obavljali poslove za koje ih se plaćalo, Sutlić je kazao:

- Naravno da nisam znao. Onog trenutka kad sam doznao, a bilo je to u listopadu prošle godine, kad je isplivao računalni popis fiktivnih prevoditelja, smjesta sam naložio internoj reviziji da stvar ispita i na HRT pozvao krim policiju. Svi zaboravljaju da sam ja taj koji je pokrenuo raščišćavanje fiktivnih ugovora, a ne sadašnja uprava - zaključio je Sutlić.

Televizija javna, a menadžerski ugovori tajni

Glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić za Jutarnji je objasnio da je Guberina dobio najveću otpremninu jer je njegova otpremnina definirana menadžerskim ugovorom, dok su otpremnine ostalih zaposlenika definirane pravilnikom te medijske kuće. Na pitanje možemo li dobiti na uvid taj menadžerski ugovor kako bi se razjasnilo pod kojim uvjetima se otpremnina može isplatiti, Družijanić je odgovorio: “ne, jer menadžerski ugovori nisu javni, riječ je o osobnom, zaštićenom podatku”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 14:55