ŠEF FONDA ZA OBNOVU

Vanđelić objasnio zašto je dao ostavku: ‘Ne odlazim iz prosvjeda. Moj dio posla je završio‘

Iz Fonda je potvrđeno da je Vanđelić jučer tijekom dana urudžbirao ostavku Upravnom vijeću Fonda i ministru graditeljstva

Damir Vanđelić

 Zeljko Puhovski/Cropix

Ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić istaknuo je u četvrtak da njegova ostavka na tu dužnost stupa na snagu 17. prosinca te je najavio da će osigurati glatku tranziciju istaknuvši da ne odlazi iz protesta, već jer je njegov posao ustrojavanja Fonda završen.

“Ne odlazim ni iz kakvog prosvjeda. Odlazim u dogovoru jer smatram da sam ovaj dio posla završio”, poručio je Vanđelić na konferenciji za novianre objašnjavajući razloge ostavke.

Istaknuo je kako je zadovoljan procesom ustrojavanja Fonda, u čiju srž su implementirana tri ključna cilja: efikasnost, transparentnost i borba protiv korupcije.

Ne planiram biti član stranke, ali bavit ću se javnim politikama

"Od samog početka - takav je bio dogovor kada sam bio zamoljen da ustrojim Fond - rečeno je da će moj posao završiti kada je Fond ustrojen i efikasan", poručio je Vanđelić.

Istaknuo je da Fond sada dobro funkcionira unutar sebe, ali djeluje i kao dio većeg organizma ponovivši da nije zadovoljan dinamikom obnove, no da se sada “ne bi trudio nalaziti razloge zašto je to tako”.

“Najveći je razlog tome da se obnova događa nakon potresa kakvog nije bilo 120 godina”, rekao je Vanđelić.

Najavio je kako će osigurati glatku tranziciju, odnosno preuzimanje fonda, zbog čega će se i nakon ostavke Fondu staviti na raspolaganje, ali bez naknade.

“Moj zadatak je ovaj - napraviti glatku tranziciju na osobe koje će poput mene voditi Fond. Takvih osoba ima”, istaknuo je Vanđelić dodavši da će ovaj tjedan, UV donijeti odluku o izboru zamjenika ravnatelja, koji će nakon 17. prosinca preuzeti vođenje Fonda, a nakon toga će se raspisati i natječaj za novog ravnatelja.

Na pitanje novinara hoće li se u budućnosti politički aktivirati, o čemu je bilo spekulacija u javnosti, Vanđelić je odgovorio da “nema namjeru biti član stranke”, ali da će za bilo koju stranku koja se zalaže za transparentnost i efikasnost javne uprave, kao i borbu protiv korupcije, “uzeti svoje vrijeme i pomoći da napravi takvo nešto”.

“Mi smo uspjeli na Fondu pokazati da javna institucija može biti antikoruptivna i transparentna i takve javne politike ću nastaviti zastupati, u ovom trenu ne kroz nekakvu političku stranku, nego kao osoba, zajedno s drugim timom osoba koje zajedno dijele mišljenje", istaknuo je Vanđelić.

Moguć javni uvid u sve račune i troškove Fonda

Na konferenciji za novinare predstavljen je novi alat na internetskoj stranici Fonda za obnovu koji javnosti na interaktivan način omogućava uvid u sve račune i troškove Fonda.

U ime Instituta sinergije znanosti i društva Vuk Vuković je objasnio kako je njihova uloga u tom procesu bila postaviti standarde potpune transparentnosti za proces obnove, koje je Fond u potpunosti prihvatio i implementirao.

„Uvođenjem potpune transparentnosti u proces obnove preliminarno se onemogućavaju svi pokušaji korupcije i manipulacije sredstvima, jer će svaki takav pokušaj biti vidljiv javnosti i podložan konstantnom javnom nadzoru i preispitivanju”, rekao je Vuković.

Dodao je da se može reći i da je Fond time napravio presedan jer postaje prvo tijelo javne vlasti u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe koje postaje u potpunosti transparentno prema javnosti.

Vanđelić je podsjetio da je zahvaljujući izmjenama Zakona o obnovi početkom studenoga, Fond za obnovu dobio novu ovlast provođenja organizirane nekonstrukcijske obnove na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Na prvi javni poziv raspisan krajem listopada prijavilo se ukupno 1232 zgrada ili kuća sa zelenim oznakama, a na drugi poziv, koji traje do 10. prosinca zasad je pristiglo još 66 zahtjeva.

Direktor Službe za upravljanje dokumentacijom i općim poslovima Davor Došlinec izvijestio je da je pregled zahtjeva javno dostupan u obliku geolokacijskog prikaza adresa i služi za određivanje prioriteta u izvođenju radova u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.

„Fond za obnovu je uoči donošenja novog zakona već proveo elektroničko prikupljanje iskaza interesa, a po stupanju na snagu zakona osigurano je i podnošenje zahtjeva u elektroničkom obliku”, kazao je dodavši da je proces izrade ugovora o nekonstrukcijskoj obnovi u potpunosti digitaliziran.

Dodao je i da je digitalizacija procesa prikupljanja i obrade zahtjeva, kao i praćenja provedbe obnove u potpunosti realizirana putem informacijskog sustava razvijenoga u Fondu, radi brže i efikasnije provedbe zadaća Fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 20:12