SVE RASTE

Val poskupljenja zapljusnuo Hrvatsku - ovo su nove cijene taksija!

Osim Cammea, danas je bilo vidljivo i kako su porasle cijene minimalne tarife kod Ubera i Bolta, a koje sada iznose 18 kuna
Taxi Cammeo
 Davor Pongracic/Cropix

U moru poskupljenja na red su došle i taksi usluge koje su poskupjele kod dobrog djela pružatelja usluga.

Taksi Cammeo tako je od 15. listopada dignuo svoje cijene pa sad minimalna tarifa kod ovog prijevoznika umjesto 13 iznosi 16 kuna, a cijena za pređeni kilometara porasla je s 3.60 na 3.90 kuna.

Iz tvrtke su poručili kako je dizanje cijena posljedica pandemije i zatvaranja ekonomije uslijed kojih su značano narasle cijene energenata te sirovine.

- Sve se to prelilo i na autoprijevozničku branšu, a kap koja je prelila čašu je zasigurno nekontrolirani rast cijena goriva u proteklih nekoliko mjeseci. Moramo naglasiti kako je Vlada RH svojom odlukom o ograničenju cijena benzina i dizela izostavila auto plin koji je pogonsko gorivo za preko 400 vozila naših partnera vozača kojim prometujemo u Hrvatskoj, a čija cijena i dalje nekontrolirano raste - poručili su iz Cammea u kojem je iznos minmalne tarife poskupio za 23, a cijena za kilometar 8 posto.

Ipak, dodaju kako njihovi korisnici koji usluge naručuju preko aplikacije poskupljenje praktično neće osjetiti jer im daju 20 posto na sve usluge, no nije jasno koliko dugo će se popusti odobravati.

Osim Cammea, danas je bilo vidljivo i kako su porasle cijene minimalne tarife kod Ubera i Bolta, a koje sada iznose 18 kuna.

Prema informacijama koje su trenutno dostupne na internetu, minimalne tarife za Bolt i Uber u veljači 2020. iznosile su 13 kuna pa bi skok na 18 kuna bilo značajno poskupljenje.

Kako su pojasnili iz Bolta, nova cijena minimalne strife iznosi 18 kuna, cijena za kilometar je 4.30 kuna, a start sedam kuna.

"Od dolaska Bolta u Hrvatsku 2018. godine, cijena vožnje u Zagrebu nije se mijenjala te je sve do nedavno, u Bolt kategoriji, minimalni iznos vožnje iznosio 13 kuna, start vožnje šest kuna, dok je cijena po kilometru bila 3,60 kuna.

Potaknuti porastom troškova života unutar posljednjih godinu dana, pri čemu je prema godišnjem indexu potrošačkih cijena najveći porast cijena zabilježen upravo u segmentu prijevoza, u Boltu smo bili primorani prilagoditi se tržišnim okolnostima, vodeći pritom brigu i o svojim partnerima vozačima, odnosno partnerskim kompanijama. Budući da se spomenuti rast troškova odrazio i na njihovo poslovanje, potrebno je voditi računa o održivosti njihovoj daljnjeg poslovanja, uzimajući pritom u obzir i činjenicu kako vozila koja koriste, sukladno važećem zakonu, ne smiju biti starija od sedam godina, što kod mnogih podrazumijeva i ulaganja u obnovu postojećeg voznog parka", poručili su.

Iz Ubera su nam kratko poručili kako nove cijene iznose 18 kuna za minimalnu tarifu, 9 kuna za start, 0.75 kuna po minuti te 3.90 kuna za kilometar.

" Od 4. listopada cijene Uberovih usluga u Zagrebu su nešto više kako bi omogućili našim vozačima partnerima veću zaradu, posebno na kratkim vožnjama. Navedeno povećanje ne predstavlja veliku razliku za same korisnike Uber aplikacije, dok naši vozači partneri profitiraju od nešto većih zarada", kazali su.

Radio Taksi Zagreb na svojim stranicama zasad i dalje ima stare cijene, a odgovor na pitanje planiraju li poskupljenja također ćemo objaviti čim ih dobijemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 05:44